Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stovky lidí proti Babišovi: Minář se radoval a radil, doktor zmínil pláč syna

Aktualizováno -
9. června 2020
19:39
Autor: ČTK, sova - 
9. června 2020
16:05

V Praze a na dalších 166 místech se v úterý konaly protesty spolku Milion chvilek proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO), účastnily se jich stovky lidí napříč Českem. Hlavní akce v Praze a Brně odstartovaly v 18 hodin. Tvář spolku Mikuláš Minář na Staroměstském náměstí řekl, že organizátoři vyhráli, když padlo omezení na 500 lidí pro účast na akci. Opozice podle něj zatím nenabízí proti Babišovi dostatečnou alternativu a lidé by měli v září obejít známé, zvýšit účast u voleb do Senátu a krajů a zaměřit se pak na sněmovní volby v roce 2021. Vládní omezení veřejných akcí na maximálně 500 osob kvůli riziku nákazy covidem-19 se od 15:00 výslovně nevztahuje na demonstrace podle shromažďovacího zákona.

V Praze i Brně zazněl společný projev o tom, jak demonstrace nestačí a že klíčové jsou volby. O tom, jak se má hůř dařit lidem, ale lépe Agrofertu. V metropoli apel přednesl Mikuláš Minář jako hlavní tvář protestů. Lidé zároveň poděkovali předsedovi Senátu Miloši Vystrčilo za to, že pojede na služební cestu na Tchaj-wan.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že prioritou kabinetu je chránit zdraví občanů, ale vláda demonstrace nikdy nezakázala. „Abychom předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím,“ napsal ministr na twitteru.

Demonstranti se v úterý v Praze na Staroměstském náměstí plánovali sejít v omezeném počtu. Kvůli nařízení chystali správní žalobu k Městskému soudu v Praze.

Video  Mikuláš Minář na demonstraci proti vládě Andreje Babiše na Staroměstském náměstí  - abl
Video se připravuje ...

Mladší syn se na vodě rozplakal, dojal Staromák lékař

Lékař pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a expert na onemocnění plic Michal Šotola se s přítomnými na Staroměstském náměstí z pódia podělil o zážitek z doby, kdy byl na území České republiky omezen volný pohyb osob.

„29. března jsem se po dvanácti dnech práce v nemocnici vydal se svými dvěma syny na vodu. Nalodili jsme na naše auto kánoi a vyrazili jsme do Klecan. Začali jsme ji na obvyklém místě sundávat, v okolí nikdo jiný nebyl, všichni tři jsme měli roušku,“ řekl Šotola na demonstraci.

„Přišel ke mně městský policista a důrazně mi začal vysvětlovat, že moje cesta není nezbytná k zajištění životních potřeb, necestuji ani do práce ani pro obživu a navíc jsem v obytné zóně, kde nemám trvalé bydliště,“ vyprávěl lékař protestujícím.

Video  Lékař Michal Šotola na demonstraci proti vládě Andreje Babiše na Staroměstském náměstí  - abl
Video se připravuje ...

„Snažil jsem se vysvětlit, že jsme rodina, že mám konečně volno z nemocnice a potřebujeme se vyvětrat, a že na vodě nikdo jiný není, tak čím budeme koho ohrožovat? Pak už jsme na sebe jen zvedali hlas, mladší syn se rozplakal. Zabalil jsem to, jeli jsme do Tróje, kousek od mého bydliště, kde bylo mnohem víc lidí a nikomu jsme nevadili,“ uzavřel.

Hamáček: Byl by to neúměrný zásah do lidských práv

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí tlumočil názor ministerstva vnitra, že omezení shromažďovacího práva mimořádným opatřením by bylo neúměrným zásahem do lidských práv.

Video  Demonstrace proti Babišovi: Dav na Letné v sestřihu Blesku  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Policie by proti pokojnému protestu s vyšším počtem lidí nezasahovala, řekl. S Vojtěchem ale na věc měli jiný právní názor, takže předpokládal, že s definitivním verdiktem přijde až soud.

Lidé mají právo protestovat, řekl premiér v úterý novinářům při návštěvě armádních mediků v Hradci Králové. Kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku stále zakázané hromadné akce nad 500 osob.

Včera (v pondělí) na vládě jsem říkal, že jsme jim měli dát výjimku, a ne limitovat to 500 účastníky, aby z toho zase nebyl nějaký problém. Já s tím problém nemám. Dosavadní protesty byly založeny na nepravdivých informacích, nepředpokládám, že se to změní,“ řekl Babiš.

Nesouhlas s postupem vlády v době koronavirové krize

Organizátoři chtějí dát najevo nesouhlas s postupem vlády v době koronavirové krize, protestovat ale chtějí i třeba proti střetu zájmu premiéra nebo proti rozkladu demokratických institucí.

Video  Česká hymna ke konci demonstrace Milionu chvilek na Staroměstském náměstí  - abl
Video se připravuje ...

V Hradci Králové se protest koná od 18:00 na Masarykově náměstí. Protesty za odstoupení premiéra Babiše se ve stotisícovém městě konají nepravidelně od jara 2018.

marmat ( 11. června 2020 11:10 )

Nejste s komentářem sám.....proto vyfasoval lídr konečně bílou košili !!!

marmat ( 11. června 2020 11:08 )

Pokud tam vystoupí Dagmar Pecková.....
a lékař
s tím jak se mu v Pandemii na vodě rozplakalo dítě...
tak to už je snad-doufejme VŠECHNO.....
Hlavně , že neplakali za mrtvou babičku, dědu........

marmat ( 11. června 2020 11:03 )

ketller: Skoro je to tak....Tvrdé přirovnání, ale přiléhavé....
Vymývání hlav za velký prachy

marmat ( 10. června 2020 22:58 )

Tady už zbývá jedna/dvě zásadní otázky:
1) byli to 3 studenti náboženství ....teologové,
kteří u piva vymysleli "REVOLUCI!"
a šli svůj nápad nabídnout opozici ???
2)Našli skauti/hledači talentů z opozice 3 kluky a uvrtali je ,
ZALOŽILI jim pěkné konto je a NAPROGRAMOVALI JE ???
Na to je možná někde info na inter­netu­....­....mož­ná to víte VY ???????

marmat ( 10. června 2020 22:48 )

hejhej 14.32:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa