Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemanův utajovaný muž odhalen. Zpolitizovali volbu šéfa Nejvyššího soudu, zuří Brožová

Aktualizováno -
20. května 2020
15:21
Autor: ČTK - 
20. května 2020
14:34

Novým předsedou Nejvyššího soudu se dnes na desetileté funkční období stal šéf senátu trestního kolegia soudu Petr Angyalossy. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová považuje za politováníhodné, že soud nepovede první místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) Robert Fremr. ČT řekla, že Fremr byl evidentně nejlepším kandidátem a jakákoliv jiná volba působí jako politizace funkce.

Funkce šéfa Nejvyššího soudu byla volná přesně tři měsíce po odchodu Pavla Šámala k Ústavnímu soudu.

Prezident ani Hrad předem neinformovali, koho Miloš Zeman do čela soudu vybral. Proces výběru kritizovala jako netransparentní prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Petr Angyalossy působí na Nejvyšším soudu od roku 2017. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, soudcem je od roku 1996, kdy začal působit jako předseda senátu u Okresního soudu v Olomouci.

Od roku 1999 byl předsedou senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Na Vrchním soudu v Olomouci působil od roku 2004.

Zeman popřál, aby si předseda dával pozor na motorce

Zeman řekl, že nového šéfa NS vybíral ze čtyř kandidátů. Doufá, že jmenovaný Angyalossy přispěje k tomu, že se bude snižovat počet nevyřízených spisů.

„U každého jsem si prostudoval jeho životopis a rozhodl se, jak jsem se rozhodl,“ uvedl prezident ke čtveřici kandidátů. Dodal, že Angyalossyho si na soud vybral předchozí předseda Šámal. „Věřím, že budete pokračovat v jeho práci,“ uvedl. Angyalossymu také popřál, aby si užíval svou oblíbenou jízdu na motocyklu, ale aby jezdil pomalu a dával si pozor.

„Pokud narůstají nedodělky a existují soudci, kteří jsou obklopeni nevyřízenými spisy, není to pro soudcovský stav dobré. Věřím, že i vy přispějete k tomu, aby se počet nevyřízených spisů snižoval,“ dodal Zeman.

Angyalossy chce posilovat důvěru justice

Nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy chce zrychlit rozhodování soudu a posilovat důvěru lidí v justici. Dalším úkolem je generační obměna soudu. Své priority sdělil dnes novinářům prostřednictvím mluvčího NS Petra Tomíčka.

Podle Tomíčka si Angyalossy jako jednu z priorit stanovil další zkracování dovolacího řízení. Za rok 2019 činila průměrná délka dovolacího řízení v civilních věcech u NS asi 196 dnů, v trestních věcech jen 45 dnů.

Angyalossy se chce osobně zasadit o pečlivý výběr nových soudců, kteří v dalších letech nahradí ty, co budou z Nejvyššího soudu odcházet po dovršení věkové hranice 70 let.

Brožová: Jasný signál o politizování

Fremra jako nástupce Pavla Šámala v čele Nejvyššího soudu doporučovala Zemanovi ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

„Z mého úhlu pohledu, pokud byl kandidátem doktor Robert Fremr, morálně i mravně integrovaná osobnost a autorita v oblasti trestního práva, potvrzená i na mezinárodní úrovni, potom jeho nejmenování považuji za politováníhodnou informaci a politizování funkce předsedy Nejvyššího soudu,“ postěžovala si Iva Brožová.

Brožová uvedla, že Fremr nabízí i zkušenosti se správou soudu díky své funkci místopředsedy ICC. Evidentně nejlepší tak podle ní zůstal při výběru prezidenta stranou. „Není to o konkrétní osobě, ale vycházím z názoru, že je-li tu takto nepochybně o koňskou délku vpřed vyprofilovaná osobnost, tak jakékoliv jiné jmenování vzbuzuje tyto pochybnosti a je signálem o politizování funkce předsedy Nejvyššího soudu,“ podotkla.

Vadilo jí i to, jak Hrad tajil, že prezident Angyalossyho jmenuje. I to podle Brožové nahrává úvahám o politizaci procesu výběru nového šéfa NS. „Vycházím kontinuálně z názoru, že nepolitickým a nezávislým výkonem funkce přispívá předseda Nejvyššího soudu k naplňování principů dělby moci i nezávislosti soudů a tím samotného demokratického právního státu,“ uvedla.

Angyalossy výtku o politizaci své funkce odmítl. Řekl, že vždy věřil v apolitickou justici a nedovolil by zásahy politiky do spravedlnosti.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Menhira ( 22. května 2020 09:21 )

Myslím, že hodnotit rozhodnutí ve věci Kramného není správné. My jako lajci neznáme všechna fakta, jsou tady dost závažné odposlechy z bytu Kramného po jeho návratu a plno dalších věcí, které nám jeho obhájkyně nesdělovala. Kdo měl možnost při této kauze do věci nahlédnout, je přesvědčen o jeho vině.

Menhira ( 22. května 2020 09:17 )

Jednou se to povedlo, sláva, nikdo nic nevynesl předem! Nevím proč "utajovaný muž"? Čtyři kandidáti byli známi předem, pouze se nevědělo, kdy to pan prezident vybere a vyhlásí. Je to jeho právo a on vybral, a podle řevu demožumpy a sluníčkářů, vybral asi dobře. Vybíral na doporučení jeho předchůdce dr. Šámala. A to, že to novináři nevěděli předem, je jen dobře, alespoň nemohli dělat štvanici na jednotlivé kandidáty mimo toho jejich Fremla. To, že není soudce veřejně znám by mělo být pravidlem, když je nějaký soudce příliš medializován, rád se předvádí v TV, pak mu nelze věřit v jeho rozhodování, protože je ovlivňováno veřejností. Tak jako pan Rychetský v poslední době, kdy se vyjadřeje ke všem možným politickým kauzám. Jak se mu pak dá věřit, že je nestranný.

PPP150W ( 21. května 2020 06:55 )

A to ještě nevíte, co nám tají jiného.

e.lesanova ( 20. května 2020 18:28 )

Je jen dobře, že pan prezident jméno tajil, dobře ví, co by zase média a opozice spustila za divadlo....takhle jim vzal vítr z plachet a je klid...

pipa111 ( 20. května 2020 16:52 )

Brožová at drží rypák ,stará komunistka.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa