Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš: „Nemůže za to, že syn byl její pacient.“ Autorku posudku Andreje ml. povýšili

Aktualizováno -
22. listopadu 2019
14:33
Autor: sova, ČTK - 
21. listopadu 2019
19:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) jmenoval tajemnicí vládní rady pro duševní zdraví Ditu Protopopovou. Psychiatrička je spojována s kauzou kolem Andreje Babiše mladšího, na kterého psala posudek. Do funkce nastoupila před třemi týdny, uvedl iDnes.cz. Babiš novou tajemnici nepovažuje za kontrovezrní osobu, uvedl v pátek. Protopopová chce přijít s reformou psychiatrické léčby, řekl novinářům.

Psychiatrička Dita Protopopová nastoupila před třemi týdny do funkce tajemnice národní vládní rady pro duševní zdraví. Serveru iDnes.cz to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Protopopová se v minulosti starala o syna premiéra Andreje Babiše mladšího, doprovod mu dělala i na premiérově svatbě na Čapím hnízdě.

Lékařka je zároveň manželkou Petra Protopopova, o němž Babišův syn prohlásil, že jej unesl na Rusy anektovaný Krym. Andrej Babiš ml. je schizofrenik a žije ve Švýcarsku.

Babiš: Protopopová není kontroverzní osoba

„Není to kontroverzní osoba. Je to osoba, které záleží na řešení duševního zdraví našich obyvatel. Jakou máme dneska koncepci? Když má někdo problém, tak ho zavřeme do Bohnic. Paní Protopopová přichází s reformou psychiatrické léčby a říká, že zkrátka budeme lidem pomáhat doma nebo v jejich bydlišti,“ uvedl v pátek premiér.

„Žijeme v době, kdy duševní zdraví dostává zabrat a je plno lidí, kteří mají problém. My zkrátka nechceme ty lidi dávat do Bohnic, zavírat je tam a píchat do nich léky. Ona přichází s britským modelem, chce pomáhat lidem v terénu,“ dodal.

Web Neovlivní.cz uvedl, že ještě v říjnu mluvčí ministerstva zdravotnictví v e-mailové korespondenci deklarovala, že se žádná změna v pracovním zařazení lékařky Protopopové nechystá.

Tajemníka rady vlády pro duševní zdraví do funkce jmenuje a odvolává předseda rady, jímž je práve premiér. Výkonným místopředsedou orgánu je pak šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Na ministerstvu zdravotnictví už Protopopová působí – řídí zde projekty spojené s reformou psychiatrické péče.

Babišovi jí navrhl ministr Vojtěch

„Jmenování proběhlo na základě vládou schváleného statutu rady vlády pro duševní zdraví. Paní doktorka Protopopová byla tajemnicí rady vlády pro duševní zdraví jmenována na základě široké podpory ze strany odborníků a zástupců reformy péče o duševní zdraví, a i proto, že doposud zastávala pozici gestorky projektu Deinstitucionalizace, který je zastřešujícím projektem celé reformy,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pro iDnes.cz.

Ke jmenování Protopopovou prý Babišovi navrhl ministr Vojtěch. „Samozřejmě jsem měl k tomu výhrady, ale podpořila ji odborná veřejnost. Nikdy jsem nezaznamenal, že by někdo řekl, že to není odborník. Takže když mi ji pan ministr Vojtěch navrhnul, tak samozřejmě jsem ji jmenoval. Ona za to nemůže, že můj syn byl její pacient,“ doplnil Babiš.

Lékařka napsala zprávu o zdravotní způsobilosti Babiše ml.

Štěpanyová také uvedla, že Protopopová bude funkci vykonávat v rámci svého stávajícího pracovního poměru na ministerstvu zdravotnictví. Nové místo tak pro ni neznamená další platové ohodnocení.

Lékařka vypracovala také zprávu o zdravotní způsobilosti Andreje Babiše mladšího, na jejímž základě pak neměl být premiérův syn v kauze svého otce stíhán. Materiál vypracovaný Protopopovou poté přezkoumával Národní ústav duševního zdraví a konstatoval, že byl „v souladu s lékařskou etikou i skutečností“.

S ANO se do Sněmovny nedostala

Protopopová ve volbách v roce 2017 neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO. Její manžel Petr Protopopov byl v minulosti zaměstnaný v Agrofertu, který patří do svěřenského fondu premiéra.

Babiš mladší o něm v reportáži Seznam Zpráv prohlásil, že jej proti jeho vůli odvezl na Rusy anektovaný Krym. Kromě tamější metropole Sevastopolu se s ním měl premiérův syn pohybovat i jinde po Ukrajině a Ruské federaci. Mimo jiné v průmyslovém městě Krivoj Rog nebo v Moskvě.

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ministerstvo s povýšením Protopopové nepočítalo

Jak ale poukazuje zpravodajský server Neovlivní.cz, k „povýšení“ Protopopové muselo dojít poměrně náhle. Ještě 3. října obdržela redakce serveru e-mailovou odpověď mluvčí resortu zdravotnictví, ve které tvrdila, že „u paní MUDr. Protopopové nedochází k žádné změně v jejím pracovním zařazení, nadále zůstává na stávající pozici“.

Rada vlády pro duševní zdraví byla přitom schválena na konci srpna a k jejímu zřízení došlo právě počátkem října tohoto roku.

Premiér Andrej Babiš byl za svým synem ve Švýcarsku loni 17. listopadu. Vysvětloval tak mimo jiné, proč šel na Národní třídu k památníku v nočních hodinách. Babiš tehdy zmínil, že si s juniorem zahráli šachy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 22. listopadu 2019 21:58 )

Verko, mám známého psychiatra, objednala jsem vás hned na ráno....paranoidní schi­zofre­nie.­..ne­zahrá­vejte si....

e.lesanova ( 22. listopadu 2019 21:53 )

no, vy máte "dost".... jste dostala na Letné mávátkem do hlavy, ne??

gemino ( 22. listopadu 2019 21:15 )

A manžel soudružky tajemnice národní vládní rady pro duševní zdraví všechny nepohodlné odveze k převýchově na Krym. Bureš je šikulka, dělá vše pro duševní zdraví nejen svého syna, ale i občanů ČR. Co kdyby si tam odvezl jen kobliháře a společně tam zůstali?

noel ( 22. listopadu 2019 20:13 )

Pán minister. Je to trocha nespravodlivé. Manžel, ktorý sa nielen doma ale aj v zahraničí, dokonca na anektovanom území po zdravotnej stránke staral o juniora by si tiež zaslúžil byť menovaný aspoň asistentom pani tajomníčky. Zdravotnícke skúsenosti určite nadobudol praxou.

verka1 ( 22. listopadu 2019 19:30 )

Na svatební fotce jde Andrej ml. za svojí doktorkou, jak v případě Kuřimska kauza Bára Škrlova.
Takhle dodělat svého syna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa