Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Táhni do p*dele!“ řvali na Klause ml. s malou dcerou. Kalouska líbali a posílali na Hrad

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. listopadu 2019
15:45

„Mirek na Hrad! Ať žije Míra!“ Miroslav Kalousek (TOP 09) rozdával úsměvy a ochotně s každým zájemcem pózoval před fotoaparáty. A že jich nebylo 17. listopadu na Národní třídě málo. Jen o chvíli později však atmosféra pořádně zhoustla. „Táhni s fotrem do p*dele,“ křičeli na Václava Klause ml. (Trikolóra), který se stal patrně nejhlasitěji vypískaným politikem a před rozlíceným davem odnášel v náručí svou malou dceru.

Pokud by se na Národní třídě vyhlašovala kategorie Hrdina dne a Poražený dne, vítězové nebo přinejmenším finalisté by byli jasní. I když potlesk čekal na řadu opozičních politiků, byl to především Miroslav Kalousek, na kterého z průvodu TOP 09 čekalo nejvřelejší přijetí. Naopak Václava Klause juniora stihla zloba početného davu.

Pusa pro Kalouska, hromobití na Klause

Zástup lidí, kteří se s Kalouskem chtěli vyfotit, potřást si rukou, a nebo mu rovnou „vlepit“ pořádný polibek, jako jedna z dam z davu, nebral konce. Ve chvíli, kdy Kalousek již přece jen pomalu vyklízel prostor, se však ozval pořádně silný pískot.

Klaus mladší neměl rozhodně snadné, proklestit si cestu k památníku. A do uší mu znělo skandování „Hanba, hanba“, ale i řada nadávek. „Táhni s fotrem do p*dele“, „Putinova d*vka“ či „Zrádci“ byly jen některé z nich.

Video  Klaus ml. na Národní: Pískot, křik i potlesk  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Klaus ml. dceru vzal raději do náručí

Protože ale Klaus ml. přišel v doprovodu početné suity členů či příznivců Trikolóry, nedal si nic líbit. „To jste teda demokrati, veliký demokrati,“ zuřil jeden z klausovců, kteří po chvíli při slovech svého lídra začali na zlobu odpovídat potleskem.

Sám Klaus utrousil nejedno jedovaté slovíčko a do náručí vzal svou dceru, aby ji vlastním tělem chránil před tlačícím se davem. Situace na Národní třídě v tu chvíli pořádně zhoustla. Patrně nejvíc za celou sérii příchodů politiků.

Zastání od Feriho

Situace s Klausem mladším a jeho dcerou přitom brzy začala rezonovat i sociálními sítěmi. A šéf Trikolóry se dočkal i zastání. „O kolegovi Klausovi mladším může každý smýšlet leccos, ale vypískat ho rozhodně nebylo správné. Vždyť kdy jindy je vhodnější čas pro smířlivost, než při připomínce znovunabytí svobody a obnovení demokratické mnohosti názorů,“ napsal Dominik Feri (TOP 09).

„Příteli, nezlob se, ale na tohle má ulice právo. Ještě to dítě s sebou tahat jako štít. Víš, co ti spíš řeknu, on tam nemá chodit, muselo mu to být předem jasné. Šel tam dobrovolně provokovat a podle očekávání byl vypískán,“ oponoval mu starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Video  Ať žije Karel! Schwarzenberg si na Národní třídě vysloužil potlesk i skandování  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ať žije Karel

Potlesk naopak sklidil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Ať žije Karel!“ volali na knížete.

Slova díků sklidili i zástupci STAN, potlesk je evidentně těšil. Objevil se  i úsměvný moment, kdy se při aplausu šéfovi Starostů Vítu Rakušanovi tázala redaktora Blesk Zpráv zahraniční turistka, zda je toto český prezident či premiér.

Chvála Drahošovi, pískání na Hamáčka i Zemanova muže

Tleskalo se také někdejšímu prezidentskému kandidátovi Jiřímu Drahošovi, který přišel s manželkou Evou. „Já jsem rád, že lidé nezapomněli, a to, že jsem v Senátu, považuji také za důležité, protože Senát je institucí, která není přehlasovatelná v otázkách ústavních a volebních zákonů,“ řekl Drahoš Blesk Zprávám na vřelé přivítání.

K památníku se pak vydal ještě jednou sám bez své paní - právě v senátní delegaci, jíž podporovatelé provolávali „Ať žije Senát!“. „Ať žije Zeman?“ divil se jeden z příchozích do učiněného mumraje, kdy na Národní chvíli v jednu chvíli nebylo k hnutí. A kde nechyběli ani studenti Filosofické fakulty UK v Praze, kteří si s potměšilými úsměvy přinesli Zemana „karťáka“ - z papírového kartonu - se kterým se řada lidí fotila.

Video  Studenti si na Národní přinesli Miloše Zemana vystřiženého z papíru  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Naopak provolávání „hanby“ čekalo na Národní třídě i delegaci ČSSD v čele s Janem Hamáčkem, která vzala návštěvu památníku raději kvapem.

A když se pak v průběhu svátečního dopoledne čas od času objevil nějaký Babišův zastánce, dav ho brzy „zpražil“. „Co tady chcete? Jděte si na demonstraci za Babiše, tam je prý taky plno,“ udeřil ironicky muž na jiného příchozího, který se premiéra naopak snažil zastat a tvrdil, že se Babišovi křivdí. 

Silný pískot pak následoval i v momentě, kdy s věncem prezidenta republiky přicházel Jan Novák, ředitel Sekce administrativní. Prezident zůstal 17. listopadu v Lánech, na veřejnosti nevystoupil.

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš přišel první, štvaly ho „lži“

První z politiků však přišel na Národní třídu Andrej Babiš (ANO) - už zhruba v 7:15. Přivstat se premiérovi vyplatilo, čekalo na něj na Národní třídě jen několik málo odpůrců s transparentem Braňme se. Nemusel se prodírat davy, které si tam našly cestu později.

Zlobě však přesto neunikl. „Hanba, hanba! Estébáku, táhni odtud,“ pokřikovali na Babiše. „Já myslím, že máme 30 let svobody a demokracie, takže lidi projevují svůj názor, tak to je v pořádku,“ přešel to Babiš a přímo demonstrantům neřekl nic. „Ne, proč bych měl něco říkat,“ podotkl.

Přes počáteční klid však i Babiš začal pěnit. „Je to jejich názor, samozřejmě tady křičí věci, které jsou lži. Já jsem nikdy v StB nebyl. Já jsem třikrát vyhrál soud. Naše rodina byla postižena StB, protože jsme měli tři emigračky a můj táta neměl kariérní postup. Jsou to všechno lži a já už jsem to vyvracel stokrát, ale asi těm lidem to nevyvrátím. A hlavně některé lidi spojuje nenávist vůči mé osobě a to je tak všechno,“ bránil se Babiš.

Video  Babiš na Národní třídě: Květina, svíčka i pískot na premiéra  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ultimátum: A co se stane? Tázal se premiér

Při dotazu Blesk Zpráv komentoval Babiš i ultimátum, které mu dali demonstranti  z Letné - rezignovat do konce roku. „A co se stane po tom ultimátu?“ usmíval se Babiš.

„A kdybych dal demisi, co se stane? Padne vláda? Budeme mít krizi? Já to nechápu,“ vzkázal demonstrantům. „Je úplně absurdní po mně požadovat, abych vrátil Agrofert, když já ho nemám, já jsem postupoval podle lex Babiš,“ brání se premiér.

On sám v 17. listopadu 1989 pobýval s rodinou v Maroku jako zástupce československého exportu. „My jsme neměli informace, samozřejmě nebyly sítě a my jsme ty informace dostávaly filtrované, nám chodily informace s asi desetidenním zpožděním, takže hned jsme neměli ty informace,“ zavzpomínal na svou „marockou“ éru.

Babiš chtěl do fast foodu, Schillerová odmítla

Babiš se z Národní třídy vydal procházkou k Národnímu muzeu. „Dejte si svařáka se mnou,“ říkal jedné z novinářek. „Tady jsou klobásy, tady mají EET všude,“ podotýkal, aby ho však vzápětí pobouřil nepořádek v dolní části Václavského náměstí a jeden z odpadky zavalených košů. „To je pěkná ostuda, to mohli uklidit, ne?“ říkal premiér.

Po chvíli později navrhoval občerstvit se v jedné z provozoven řetězce rychlého občerstvení, což ale rázně utnula vicepremiérka Alena Schillerová a nasměrovala delegaci členů vlády v barvách ANO do restaurace luxusního hotelu Jalta.

Fiala: Babišovy lži a propaganda

Že Babiš neodstoupí, to si myslí i Petr Fiala (ODS): „Je dobře, že se lidé takto vyjadřují a že říkají to, co my od začátku - že člověk s takovým střetem zájmů nemá být premiér. Ta koncentrace moci mediální, ekonomické, politické u Andreje Babiše, ta je v celé Evropě neobvyklá. Ale pokud se ptáte, jestli Andrej Babiš odstoupí, tak to nepředpokládám. Je potřeba ho porazit ve volbách.“ 

Opět přitom na Národce vytáhl údajný „pakt Zeman - Babiš“ a k opakovaným výhradám Babiše, že mohli jít do jedné koaliční vlády ANO a ODS společně, Fiala poznamenal: „Je to další ze lží Andreje Babiše, bohužel jeho propagandistická mašinerie pracuje dobře, ale jsou to jenom lži, není to pravda. My jsme neměli žádnou možnost jít do vlády s hnutím ANO. Ani obsahovou, ani faktickou. Hnutí ANO si hned na začátku vybralo svoje partnery a jsou to komunisti, je to pan Okamura a pak se jím stali sociální demokraté, aby to vypadalo lépe a ono už to dneska ani moc dobře nevypadá.“

ANO je podle něj „levicová strana, která si s komunisty rozumí a komunisté mají vliv na to, co se v této zemi děje“. Fiala byl v minulosti přesvědčen, že „měla být komunistická strana zakázána“. „Ta šance se propásla a dnes už to nemá žádný smysl takovouto debatu vést,“ podotkl.

Video  Kalousek se na Národní letos dočkal i pusy  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Právě zástupci KSČM - nijak překvapivě - na Národní třídu nedorazili. A stejně tak ani zástupci SPD.

Němcová ostře: Nad ránem chodili estébáci vždycky

Velmi ostře se do Babiše opřela Miroslava Němcová (ODS). S tou se fotila také řada lidí. A na volání „Mirka na Hrad!“ reagovala nejprve dotazem do davu „Teď hned, jo?“ a pro Blesk Zprávy následně slovy: „Je to dojemné, myslím ale, pro všechny. Není to jen tak, že já bych vnímala tu situaci. Mnozí se ohlížejí 30 let nazpátek, protože to zažili, mohli vykročit do svobodného života, pro všechny z nás je to připomínka toho, že jsme měli velkou kliku, že jsme se toho dožili.“

Vypískání Klause ml. přešla slovy: „Je to vzkaz, který nám lidi dávají.“ Babišův příchod glosovala ostřeji: „Společnost rozdělil prezident a právě Andrej Babiš, tak se nemohou právě oni divit, že je rozdělená. To že přišel dneska nad ránem? Tak chodili estébáci vždycky.

Video  Do Babiše šila Mirka Němcová z ODS: Nad ránem chodili vždycky estébáci. Se Zemanem rozdělují společnost  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Potlesk pro vdovce Výborného

Potlesku se dočkali při příchodu i další. Lidovci přinesli obří svíčku s podstavcem, kterou společně instalovali jejich nedávno ovdovělý předseda Marek Výborný a europoslanec Tomáš Zdechovský Výborný připomínal odkaz Václava Havla, ale zmínil i svou rodinu, žijící v Heřmanově Městci - sobotu strávil s dětmi, na které zůstal sám po náhlém tragickém úmrtí jeho manželky Markéty. Přijeli všichni do Prahy - demonstrovat na Letnou.

Výprava z KDU-ČSL přitom zapěla před památníkem hymnu. „Děkujeme Václavu Havlovi, děkujeme studentům a všem, kteří tady byli před 30 lety. Svobodu a demokracii nedáme,“ říkal davu Výborný. „Grandiózní střet zájmů poškozuje ne Andreje Babiše, na prvním místě poškozuje Českou republiku i naše vnímání v zahraničí. I včera na Letné se jen upozornilo na to, co víme,“ podotkl pak před novináři šéf lidovců. A bránil svou stranu za předchozí vládní koalici, „kde hlavním partnerem byla sociální demokracie, nikoli Andrej Babiš a hnutí ANO“.

Video  Lidovci pěli hymnu na Národní třídě. Výborný zmínil Havla a šil do Babiše za  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jiri Kazlepka ( 11. prosince 2019 15:15 )

Na Národní třídě bylo stádo Českých kterému.Což završil příchozí Kalousek.Tak se bohužel chová většina částí obyvatel ČR. No obyvatel.Jsou to dobytkove.A už jen doufat ,že na dobytka jednou dojde

Alena Pawerov ( 20. listopadu 2019 18:15 )

Alena Pawerov ( 20. listopadu 2019 18:08 )

Proboha , co to byli na té Národní třídě za lidi!??

jajanene ( 19. listopadu 2019 11:51 )

Jasný doklad toho, že tam byli většinou idioti, hulváti a podle toho, že obdivují Kalouska i takoví, kteří obdivují a schvalují zloděje a grázly. Nic jiného, než naprostá hloupost snoubená s absencí charakteru.
Že, a jak se k tomu vyjádřil i fracek Novotný, není divu.

Petr drakouš ( 19. listopadu 2019 09:35 )

Ano Mirek na hrad Mírov-))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa