Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slzy pro „andělskou bytost“: Manželka (†45) šéfa KDU-ČSL Výborného zemřela ve spánku?

Autor: simao - 
1. října 2019
05:00

Byla klavíristkou, profesorkou na konzervatoři v Pardubicích. A ochotnickou herečkou. Právě v divadle se Markéta Výborná (†45) seznámila se svým budoucím mužem Markem (43). Současného šéfa KDU-ČSL podporovala ještě před volbou předsedy lidovců. A naposledy o víkendu spolu vyrazili na Svatováclavskou pouť, aby v pondělí přišla zdrcující zpráva. Paní Markéta náhle zemřela. 

„Přátelé, dnes nás zasáhla rodinná tragédie. Děkuji všem, že jste s námi ve svých myšlenkách i modlitbách. Potřebujeme teď čas sami pro sebe, děkuji za pochopení. Ale brzy se ozvu,“ napsal v pondělí na svůj facebook šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Brzy bylo jasno. Jeho manželka Markéta zemřela – ve věku 45 let.

A z trojnásobného otce Výborného je nečekaně vdovec. Zasáhlo to mnoho lidí. Nejen rodinu, blízké či kamarády z Heřmanova Městce, kde manželé Výborní s dětmi žili. Značně emotivně zareagovala pod Výborného příspěvkem Alena T. „Marku, prosím tě, nemohu uvěřit tomuto... Včera jsem s vámi oběma mluvila... Nemohu ani učit. Je mi to strašně líto, byla andělská bytost a navždy zůstane v mém srdci, drž se... Nerozumím tomu, co se stalo a proč... Alenka...,“ napsala nevěřícně.

Usnula a už se neprobudila?

Podle informací Blesk Zpráv se Markéta Výborná v pondělí ráno ještě probudila, ale pak si ještě znovu lehla a ve spánku zemřela. Jiný člověk z blízkého okolí předsedy KDU-ČSL pak podotkl, že si paní Markéta často stěžovala na bolesti hlavy.

Ještě v sobotu se manželé Výborní z Heřmanova Městce vydali společně na Svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi.

„Marek Výborný byl na cestě k nám do Plzně, když se jeho životní cesta neočekávaně a krutě změnila. Nechápu, nerozumím... modlím se. Prosím za Markétu i celou rodinu. Věřím ve shledání,“ napsal na twitteru plzeňský biskup Tomáš Holub.

Poznali se v divadle

Poprvé se Výborný a jeho budoucí žena Markéta potkali coby ochotníci při zkoušce v divadle. I tady hrál roli svatý Václav, Výborný zkoušel totiž shodou životních okolností právě na tuto roli.

„Já jsem se s mojí manželkou Markétou poprvé setkal při divadelní hře. Na začátku 90. let jsme u nás hráli několik divadelních her, jedna se týkala Ludmily a Drahomíry, já jsem tam tehdy byl v roli knížete Václava, Markéta v roli kněžny Drahomíry. Takové trochu opačné postavy, drobně. Pravda je taková – to bylo takové první setkání – ale mně se tam tehdy určitě víc líbila její sestra, tedy švagrová. To říkám také upřímně. Nicméně to dopadlo přesně tak, jak to dopadnout mělo,“ říkal v únoru ještě s úsměvem na tváři Výborný.

Zkroušený syn Klausova exministra

Během debaty v pražském Divadle Minor tak upřímností pobavil diváky, kteří se přišli podívat na ne zcela obvyklé klání tří kandidátů na předsedu KDU-ČSL. „Trvalo ještě dlouho, dlouho, řadu letních setkání, čundrů a mezinárodních setkání mládeže apod. a v roce 2001 jsme vstoupili šťastně do manželství,“ uvedl tehdy Výborný při úsměvné odpovědi během bloku dotazů moderátora Blesk.cz.

Marek Výborný je původní profesí učitel dějepisu, společenských věd a latiny, později se stal ředitelem pardubického gymnázia, v politice pak zastupitelem Heřmanova Městce a také Pardubického kraje a nakonec poslancem. Je přitom synem slavného otce. Jím je exministr obrany Klausovy vlády a někdejší soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný (67).

Když vyhrál Výborný ml. stranickou volbu a stal se v čele lidovců nástupcem Pavla Bělobrádka, trpícího mimochodem roztroušenou sklerózou, byl to sladký a pro někoho možná trochu nečekaný triumf. Nyní však zažívá zdrcující chvíle – a pod jeho smutným příspěvkem se rozeběhla zkroušená diskuse. Plná přání upřímné soustrasti.

Skvělý člověk, muzikantka, andělská bytost

„Marku, upřímnou soustrast,“ uvedl třeba poslanec TOP 09 Dominik Feri. Přidali se i další poslanečtí kolegové Jan Čižinský (za KDU-ČSL), Martin Netolický (ČSSD) či Vít Rakušan (STAN).

„Milý Marku, svěřujeme Tvoji paní Markétu a celou vaši rodinu v modlitbách Bohu laskavému a milosrdnému. Hayato a Ludmila,“ vzkázal další z členů KDU-ČSL Hayato Okamura.

Řada lidí se nejen ponořila do smutku, přidali však i osobní vzpomínku. „Markéta byla skvělý člověk i muzikant. Učil nás stejný profesor klavíru na JAMU. A byla s ní sranda. Jsme rádi, že jsme ji znali a myslíme na Vás, přejeme hodně sil,“ napsala paní Libuše P.

„Marku, Tobě i dětem upřímnou soustrast. Markéta byla má kmotra. Zpráva mě velmi zasáhla. Jsme s celou rodinou v myšlenkách a modlitbách s vámi,“ uvedla Petra K.

„Chtěl bych vyjádřit svou nejhlubší soustrast našemu předsedovi a kamarádovi Marku Výbornému a jeho rodině. Těžko se hledají jakákoliv slova, která by vyjádřila zármutek z odchodu vždy usměvavé ženy Markéty. ‪Jsem s Tebou v modlitbě, brácho!“ přidal se na svém facebooku lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.  ‬

Video se připravuje ...
Další videa