Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdrcený Výborný chystá pohřeb ženy (†45). Tragédii přiblížila první dáma KDU-ČSL

Autor: dp, simao, jko, kal - 
1. října 2019
14:05

Rodina Marka Výborného (43) je zdrcená, stejně tak jeho okolí, blízcí i spolupracovníci. Manželka předsedy KDU-ČSL Markéta (†45) zemřela tiše v pondělí, její muž nyní chystá pohřeb. Celé je to absolutně nečekané, potvrdil Blesku rodinný přítel. O velké osobní a rodinné tragédii promluvila i první místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková, která se dočasně ujala vlády nad stranou.

Smrt manželky poslance a šéfa KDU-ČSL Marka Výborného zaskočila mnohé. „S bolestí v srdci, ale s nadějí na shledání oznamujeme, že k sobě Bůh povolal naši milovanou a starostlivou manželku, maminku, dceru, sestru, švagrovou a tetu, paní Markétu Výbornou. Zemřela tiše v pondělí dne 30. září 2019 ve věku 45 let,“ stojí na parte Markéty Výborné, se kterou má předseda lidovců tři děti.

Podle zdroje blízkého rodině se paní Markéta neprobudila ze spánku poté, co si v pondělí šla znovu lehnout. V poslední době si prý stěžovala na bolesti hlavy, nemocná prý ale nijak nebyla.

Rodinný přítel: Absolutně nečekané

O obrovský šok jde tak i pro okolí Výborného rodiny. „Bylo to zcela náhlé, absolutně neočekávané. Pro rodinu je to šokující a zdrcující zážitek. Všichni jsou zahaleni do hlubokého smutku,“ řekl Blesku blízký rodinný přítel.

O nejčernějším dni ve svém životě napsal na sociální síti sám Výborný. „Děkuji všem, že jste s ním i ve svých myšlenkách i modlitbách. Potřebujeme teď čas sami pro sebe, děkuji za pochopení. Ale brzy se ozvu,“ vzkázal.

Výborný zařizuje pohřeb

Lidovecký předseda Výborný měl tento týden, kdy nezasedá Sněmovna, naplánovaný pracovní program - byl na cestě do Plzně, poté se chystal na výjezd do Zlínského kraje. Tragédie ho zastihla uprostřed pracovního kolotoče...

Rázem je vše jinak. „Děti ve škole nejsou. Pan Výborný zařizuje pohřeb, je obklopen rodinou, která mu pomáhá. Určitě na to není sám,“ uvedl rodinný přítel.

Rodina šéfa lidovců Marka Výborného. Rodina šéfa lidovců Marka Výborného. | Facebook Marka Výborného

Potíže nezpozorovali. A chystají koncert

Heřmanův Městec, kde rodina Výborných do teď pospolu v poklidu žila, se zahalil do smutku. Truchlí i na konzervatoři v Pardubicích, kde Markéta Výborná působila. „Zemřela kolegyně, klavíristka, sbormistryně a kamarádka Markéta Výborná... Mysleme na ni i její rodinu a zůstaňme v tichu,“ uvedla konzervatoř na svém facebooku.

„Nikdo z nás nepozoroval, že by si stěžovala, že ji něco bolí nebo trápí. Byla to skvělá žena, plná života a úsměvu. Plánujeme v příštích dnech uspořádat koncert, kterým jí chceme vzdát hold,“ řekl Blesku ředitel konzervatoře Dalibor Hlava.

Marek Výborný a Šárka Jelínková stanuli v čele lidovců Marek Výborný a Šárka Jelínková stanuli v čele lidovců | Blesk:TONDA TRAN

Smutné chvíle zažívá i KDU-ČSL, v minulosti zkroušená mj. smrtí svého někdejšího předsedy Josefa Luxe v listopadu 1999. Luxovi tehdy bylo také pouhých 43 let, trápila ho však těžká leukemie a v americkém Seattlu podstoupil i transplantaci kostní dřeně, po které ho však stihly komplikace - pneumonie.

První dáma lidovců: Jsme tady pro něj

Marek Výborný v čele strany nahradil Pavla Bělobrádka, bojujícího pro změnu s roztroušenou sklerózou.

„Myslím, že jsem byla první člověk, kterému volal, když se dozvěděl tu nešťastnou událost. Je to osobní tragédie, se kterou se musí on a jeho rodina vypořádat. Jsme připravení být tady pro něj, on tady byl vždycky pro nás. Chceme mu nechat čas, aby si v rámci rodiny vše vyřešili,“ řekla Blesku 1. místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková.

Právě ona coby první dáma KDU-ČSL nyní lidovce nějaký čas povede. „Do té doby, než bude Marek připraven pokračovat v práci, tak budu i z jeho pověření stranu vést. Budeme pokračovat v každodenní práci, chystáme volby. Chtěla bych poděkovat za projevy soustrasti od mnoha lidí, cítí s rodinou. Připadá mi, že nás to jako lidovce spojilo, chceme zatnout všechny síly a spojit se,“ dodala.

Video se připravuje ...
Další videa