Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Stíhání Babišova syna chce policie zastavit. Návrh posoudí žalobce Šaroch

Autor: ČTK - 
31. října 2019
17:29

Policie navrhla zastavit stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který je obviněn v kauze kolem dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Dnes to uvedl server Seznam Zprávy. Návrh nyní posoudí státní zástupce Jaroslav Šaroch, který už stíhání zbylých obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) zastavil. Mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze Aleše Cimbalu se ČTK zatím nepodařilo kontaktovat.

V kauze čelili obvinění kromě Babiše a jeho syna také premiérova manželka Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Stíhání zbylých obviněných zastavil Šaroch v září. Část, která se týkala Babiše mladšího, byla na jaře vyloučena k samostatnému řízení. Návrh na zastavení stíhání podle Seznamu poslali policisté státním zástupcům před několika dny.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Šaroch v usnesení o zastavení trestního stíhání uvedl, že ke změně společnosti na akciovou s akciemi na majitele došlo z Babišova podnětu. Anonymní akcie byly následně prodány předem vybraným osobám, Babišovým dětem Adrianě a Andrejovi a také premiérově ženě. Podle státního zástupce je zřejmé, že si tímto krokem chtěl Babiš nad společností udržet vliv.

Tvrzení Babiše, že akcie svým dětem koupil proto, aby mohly zkusit podnikat, považuje Šaroch za účelové. Účelovým byl podle žalobce i následný přeprodej akcií Babišovu švagrovi Herodesovi, který byl v případu také obviněn. Herodes podle obvinění koupil 60 procent akcií společnosti, a snížil tak podíl, který vlastnili Babišovi rodinní příslušníci.

Za toho ale Herodes právně považován nebyl. V případě potřeby by tak podle usnesení mohlo být deklarováno, že Babiš nemá vliv na většinu ve společnosti, což by mohlo zkomplikovat postavení firmy jako malého a středního podniku.

Šaroch stíhání zastavil zejména proto, že se nepodařilo opatřit důkazy o tom, že by obvinění uvedli v žádosti o poskytnutí dotace nepravdivé údaje nebo by takové údaje zamlčeli. Protože akcie společnosti byly akciemi na majitele, nelze podle Šarocha také prokázat, kdo je v době podpisu smlouvy o poskytnutí dotace vlastnil.

Policie také v současnosti prověřuje oznámení Babiše mladšího o tom, že byl unesen na Krym. Syn premiéra poslal loni v lednu policii e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen. Policisté z Prahy 1 pak ale prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal, za chybu byli kázeňsky potrestáni. Premiér nařčení popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií.

Video  Babiš o Čapím hnízdě: Z útoků na mé děti je mi na zvracení.  - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 31. října 2019 18:42 )

Mají všichni strach z Babise a Zemana, policie a ostatní orgány dávají ruce pryč. Uděláte na policii bubu a vrazite peníze a máte vyhráno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa