Plány na rozšíření IKEM jsou podle Stiborka dlouhodobé. Stavět se mělo už v roce 2017. „Původně si IKEM na stavbu odkládal peníze stranou. Domnívali jsme se, že ji budeme realizovat z vlastních prostředků,“ řekl ředitel. Nemocnice i tak uhradí 42 procent z celkové ceny.

„V lednu 2020 bude vypsaná soutěž na dodavatele, smlouva se podepíše v červnu,“ nastínil další harmonogram premiér Babiš. Samotná stavba pak bude trvat 2,5 roku.

V budově dvou propojených pavilonů bude umístěn nový centrální urgentní příjem, přesune se do ní oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Vznikne tak 56 nových lůžek, které umožní zvýšit počty transplantací.

„Pacientů stále přibývá. V roce 2008 bylo transplantováno 333 orgánů, loni 508,“ uvedl ministr Vojtěch. Operovaní pacienti navíc podle předsedkyně sněmovního zdravotního výboru Věry Adámkové (ANO), která v IKEM působí jako přednostka pracoviště preventivní kardiologie, potřebují dál ambulantní péči a někdy i další lůžkovou péči v IKEM. V současné době se zařízení stará zhruba o 5000 takových pacientů, v ambulancích je celkem ošetřeno 162 500 pacientů za rok, hospitalizováno je 11 500 lidí.

Co chystají další pražské nemocnice?

Premiér s ministrem před IKEM navštívili v posledním měsíci další čtyři pražské nemocnice, které jim představily své chystané investiční projekty. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady chystá nový objekt, kam by se přesunula téměř polovina lůžek, za zhruba sedm miliard korun. Vzniknout by tam měl také urgentní příjem a heliport pro přistávání záchranářských vrtulníků.

Stavbu urgentního příjmu za miliardu představila premiérovi rovněž Thomayerova nemocnice v Krči. Chystá také zateplení budov a opravu plicní kliniky. Při návštěvě Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí se mluvilo o odprodeji některých budov mimo hlavní areál a stavbě nových. Hlavním tématem návštěvy Nemocnice Na Bulovce byly problémy s pozemky a budovami, které patří hlavnímu městu a státu. Zařízení je kvůli tomu podfinancované.

Fotogalerie
5 fotografií