Demonstrující studenti si před pražské Rudolfinum přinesli transparenty s nápisy „Tady ti řepka nepokvete“, „A dost“ nebo „Stydím se za svého premiéra“. V rukou třímali také české vlajky, přeškrtnuté podobizny Babiše i prezidenta Miloše Zemana nebo pestrobarevný transparent s namalovanou obří Benešovou nad siluetou Pražského hradu.

Na demonstraci promluvili studentští zástupci řady pražských fakult i některých středních škol. Opakovaně připomněli shromážděným chlapcům a dívkám odkaz Jana Palacha a jeho myšlenku, že člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Hlavní organizátor akce Luboš Louženský poděkoval hlavně přítomným středoškolákům za to, že se zajímají o politiku.

„Oligarchové rozkládají stát. Máme čekat, až si premiér udělá z justice poslušného pejska? Máme čekat, až si prezident udělá z ústavy toaleťák?“ zeptal se Louženský davu, který mu odpovídal hvízdáním na píšťalky. „Je potřeba připomínat mocným, že tu jsme a že se jejich moci nebudeme bát,“ dodal.

Demonstranti mimo jiné žádají, aby prezident Zeman „jednal státotvorně, v zájmu své země a v zájmu občanů České republiky“. Senátoři podle nich musí nadále důrazně vystupovat na obranu demokracie.

Fotogalerie
3 fotografie