Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdražení lihu a cigaret ve Sněmovně opět prošlo. Kalousek: Schillerová jen plní kasu

Aktualizováno -
25. září 2019
17:15
Autor: for, ČTK - 
25. září 2019
12:05

Poslanci se ve středu vrátili k projednávání daňového balíčku, který zdraží alkohol, cigarety a větší zdanění by pocítil i hazard. Vláda v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) si od zákona slibuje, že pomůže s bojem proti závislosti, a do státní kasy tím přistane o desítku miliard korun více. Daňový balíček se nyní dostal do druhého čtení, ve kterém mohou poslanci vznášet pozměňovací návrhy. Opozice v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) žádá o změnu. Podle něj to není boj se závislostí, ale jen snaha o naplnění státní pokladny. Opozice se také obořila, že vláda slibovala občanům, že neporostou daně, ale opak je pravdou. Návrh po hodinách debat prošel do třetího čtení. 

„Tabákové výrobky se staly kvůli zvýšení životní úrovně dostupnější. Vláda bude prosazovat taková opatření, která budou bojovat se závislostí,“ uvedla ve středu při debatě nad zákonem strážkyně kasy Schillerová

Daňový balíček, který nyní ve Sněmovně prošel druhým čtení, by od prvního ledna zvyšoval spotřební daně z cigaret a tabáku o desetinu a o 13 procent by zvyšoval spotřební daň z lihu. Krabička kuřiva by zdražila až o 13 korun. Nově by také museli lidé zdaňovat výhru nad 100 tisíc korun. Nyní jej čeká čtení třetí. 

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že to není boj státu o závislosti, ale boj o odtok peněz do kasy Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že to není boj státu o závislosti, ale boj o odtok peněz do kasy | Blesk

Opozice a někteří odborníci ale vládu kritizují, že vyšší ceny za lihoviny a tabák k potlačení závislostí nepovede. „Není to snaha o boj se závislostí, ale o snahu naplnit státní kasu. Nejnebezpečnější hazardní hry v zákonu nejsou a návrh rozpočtového výboru zákon doplňuje lépe než ministryně,“ obul se do Schillerové Miroslav Kalousek (TOP 09).

Argumentu se ministryně následně v rozhovoru pro média bránila. „Když se podíváte na název zákonu, tak v tom samotném názvu je „Zajištění příjmů veřejných rozpočtů“, takže my jsme to nikdy netajili. Ale říkali jsme, že primárně byl požadavek ministerstva zdravotnictví a probírali jsme to s odborníky na léčbu závislostí a ti byli nadšeni,“ opáčila Schillerová.

Náklady na léčbu následků kouření podle ministryně dosahují na 100 miliard korun, následky požívání alkoholu pak na 50 miliard ročně a hazard přibližně 20 miliard ročně. „Proč by neměl stát dostat tuto kapku v moři?“ dodala strážkyně kasy, která k pozměňovacím návrhům opozice prý bude mít negativní stanovisko.

Zdanění čeká zřejmě i výhry nad milion

Poslanci rozpočtového výboru chtějí zabránit návrhu vlády, podle nějž by lidé museli nově zdaňovat výhry nad 100 tisíc korun. Ve výboru získal podporu návrh šéfky výboru Miloslavy Vostré z KSČM, aby se zdaňovaly až výhry nad milion korun.

Krabička cigaret by od ledna mohla zdražit až o 13 korun Krabička cigaret by od ledna mohla zdražit až o 13 korun | Reuters

V Česku je 100 tisíc závislých, kteří ročně utopí 224 miliard v sázkách, hazardních hrách i automatech. Aspoň tak hovoří čísla za rok 2017.

„V ČR se účastní hazardních her včetně loterií 48 procent mužů a 34 procent žen. Sazku nebo los pak využívá 22 procent mužů a pět procent žen,“ uvedla už dříve pro Blesk Zprávy adiktoložka Monika Plocová a dodala, že kurzové sázky jdou do popředí a roste počet patologického hráčství, které má všechny příznaky závislosti a cena takhle závislého člověka neodradí. 

„Tvrdý hazard pomalu mizí, vyšší daň ale hráče neodradí a dopad bude nulový. Výše daní je hra státu o vyšší výběr a potenciálně může způsobit některé přesuny uvnitř hazardního trhu. Hráči budou hrát dál,“ vyjádřil se pro Blesk Zprávy ředitel společnosti Transparency International David Ondračka, který spolu se společností Občané proti hazardu zpracovává analýzu vývoje hazardního prostředí v ČR. 

Schillerová se neobává černého trhu

Schillerová zmínila během projevu ve Sněmovně i obavu z černého trhu, podle ní je ale na příslušných orgánech, aby takové praktiky hlídaly. Podle analýz, které má k dispozici, k dramatickému nárůstu navíc podle ní nepovede. Doplňuje také, že má plnou podporu ministerstva zdravotnictví. 

„Jsem moc rád, že ministerstvo financí vyslyšelo naše volání. Podle poslední zprávy OECD z července 2018 jsou spotřební daně z alkoholu a tabáku v České republice stále nízké. Vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Opozice hřmí: Neustále zvyšujete daně

Opoziční poslanci během rozpravy nad zákonem často u pultu připomínali slib vládní koalice, že nebude zvyšovat daně, ale to se podle nich neděje. Příkladem je i právě projednávaný daňový balíček. 

„Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, a daně zvyšuje,“ vyčetla kabinetu například místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

Nakonec ale k hlasování nedošlo a jednání bylo přerušeno kvůli pevně stanoveným bodům programu, které po jednání o daňovém balíčku následovaly. ANO ale nakonec další debatu prosadilo a od tří se znovu nad daňovým balíčkem zvedaly emoce. 

Rozpočtový výbor chce z popudu svojí předsedkyně Miloslavy Vostré (KSČM) také vyřadit z balíčku zrušení osvobození od energetické daně u plynu pro domovní kotelny. Plyn pro domovní kotelny je od energetické daně dosud osvobozený a vláda chce toto osvobození zrušit.

Odpůrci návrhu argumentují tím, že by zdražil vytápění stovkám tisíc domácností. Podle některých poslanců by zdanění plynu dopadlo i na domovy důchodců nebo dětské domovy.

Vláda však uvádí, že tak chce srovnat podmínky pro domovní kotelny a velké dodavatele tepla, kteří si musí kupovat emisní povolenky. „Tady bude klíčové stanovisko ministra životního prostředí, protože díky němu se načetla tato úprava,“ řekla ministryně. Stanovisko by měla mít poté, se ministr Richard Brabec (ANO) vrátí ze zahraničí. Pokud by poslanci KSČM při závěrečném hlasování zdanění plynu nepodpořili, bude ministryně financí podle svých slov respektovat rozhodnutí Sněmovny.

Poslanecká sněmovna během 34. schůze při projednávání daňového balíčku Poslanecká sněmovna během 34. schůze při projednávání daňového balíčku | Blesk - Nikola Forejtová

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl balíček zamítnout. Kromě toho navrhuje zrušit zdanění superhrubé mzdy i solidární daňovou přirážku pro lidi s vysokými příjmy. Takzvaná superhrubá mzda znamená, že základem daně u zaměstnanců je hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Podléhá sazbě 15 procent, Kalousek navrhuje zdanění hrubé mzdy sazbou 19 procent.

Jan Skopeček (ODS) chce osvobodit od daně z přidané hodnoty jazykové kurzy a poplatky za jazykové zkoušky. Opět také navrhuje zvýšit roční základní daňovou slevu na poplatníka z nynějších 24.840 korun na 30.000 korun. Zaměstnancům by zůstalo měsíčně o 430 korun víc.

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) navrhuje stejnou částku i pro manželku poplatníka, pokud nemá vlastní příjmy. Ferjenčík se také pustil do koalice a opakoval, že by měla plnit své sliby a ne neustále zvyšovat a zavádět nové daně.

marmat ( 26. září 2019 00:18 )

Milan mid: No pokud jedete ze Železné Rudy do Jelení hory.....tak jako výlet jen tak, dobrý, pokud autobusem / dodávkou pro alkohol....tak soustrast s malostí Čecháčka

marmat ( 26. září 2019 00:12 )

air: Máte taky nějakou diskuzní poznámku, nebo jen dětské a dětinské špeky
zcela "mimo mísu" ?????

marmat ( 26. září 2019 00:10 )

ivoadler: Je to horší....ještě minulý týden a celé měsíce jí obviňuje 100% z OPAKU !

marmat ( 26. září 2019 00:08 )

Pro Kaldu je "dýchání stejného vzduchu"s ministryní Schillerovou peklo na Zemi

MAMKA2316 ( 25. září 2019 17:57 )

No když nám pravice vytunelovala důchodový fond tak by je měli obvinit zabavit všem co pro to hlasovali veškerý majetek i jejich rodin !!!!Jinak pani Schilerová již dnes se oplatí jezdit pro alkohol do Polska !!NO TAK TAM BUDOU JEZDIZ ZÁJEZDY Z CELÉ ČR A NAKUPOVAT VE VELKÉM !!!!MY ZASE ZAPLAČEME NAD ZISKEM !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa