Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hlavní problém internetu? „Že je tak skvělý,“ říká iniciátor Dne offline. Do ložnice nepatří

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
25. září 2019
06:00

V sobotu se někteří z nás odpojili od internetu v rámci Dne offline. Přesto je to pro drtivou většinu lidí něco naprosto nepředstavitelného. Podle iniciátora akce Jana Müllera je hlavním problémem online světa skutečnost, že na pár kliků získáváme informace, které mnohdy neumíme vyhodnotit.

„Hlavní problém internetu je, že je tak skvělý, protože naprosto dokonale učinil náš život snadnějším a zábavnějším,“ říká iniciátor sobotní akce Den offline s tím, že mnohdy nevíme, čemu věřit a čemu ne. „Jsou lidé, kteří si umí stanovit hranice, umí být offline a pak jsou tu digitální otroci. Nekontrolují, že na ně ty velké a střední firmy cílí soustředěnou palbu dat,“ dodává.

Video  „Hlavní problém internetu je, že je tak skvělý,“ říká iniciátor Dne offline  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podle Müllera je zásadní určit si jakousi digitální hygienu. Například odložit mobily při jídle a nenosit si je do ložnice. „Mnohdy jedu autem a vidím, jak velká část lidí na ten mobil kouká při řízení,“ komentuje.

Závislosti na internetu se samozřejmě projevují u každého jinde. U žen nebo dívek vedou sociální sítě typu instagram, nebo nakupování. Chlapci zase mají větší sklon ke hraní her. „Muži pak mají často závislost na pornu. U dívek je navíc běžné, že se jim rozděluje identita. Často na sociální sítě přidávají své upravené fotky, na kterých si nejsou ani vůbec podobné.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa