Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomalý internet brzdí Česko. S bídou na vesnicích má pomoci injekce peněz i optika

Autor: Jakub Veinlich - 
18. dubna 2019
05:50

Za úprkem lidí z malých měst a vesnic stojí mimo jiné i pomalý internet, míní Sdružení místních samospráv. Špatné připojení brání lidem ve sledování filmů i práci z domova. V době, kdy ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) mluví o špatném využívání dat a premiér Andrej Babiš (ANO) horlivě spílá operátorům, firmy hledají cestu, jak připojení lidem vylepšit. Cestou ze slepé uličky jsou prý optické kabely. Ministerstvo průmyslu a obchodu navíc chystá další peníze na rozšíření sítě.  

Podle Sdružení místních samospráv trápí české obce a vesnice nekvalitní příjem internetu. Žádnou spásou prý není nová technologie 5G, kterou má přinést další operátor, ale výstavba sítě optických kabelů.

„V západoevropských zemích se dnes staví datové optické sítě pro rychlost připojení 1000 megabitů za sekundu. V Rakousku tak připojují i poslední salaše na svazích Alp, do výstavby optické sítě investuje i Rumunsko,“ řekl Blesk Zprávám Radim Sršeň (STAN), starosta Dolní Studénky a zároveň místopředseda Sdružení místních samospráv.

Podle průzkumu sdružení hlásí většina starostů rychlost internetového připojení v obcích pod 10 megabitů. Pokud už existuje kvalitní připojení, je podstatně dražší než v západních zemích. „A lidé je tak raději nevyužívají,“ připouští Sršeň.

Posměch kvůli ceně dat za Mládka i Novákové

Cílem Evropské unie je, aby do roku 2020 bylo ve všech zemích evropské 28 připojení s rychlostí 100 megabitů za sekundu. Existuje přitom velké riziko, že Česko tento cíl nesplní. A to bylo na výstavbu vyčleněno z evropských peněz 14 miliard korun, které stát nedokázal využít. Místo toho už druhý ministr průmyslu a obchodu „doplatil“ na svá slova o využívání dat.

Někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) Lubomír Bokštefl vzkázal tazateli, který se ptal na ceny dat: „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska.“ A to byl ve funkci teprve týden.

Stávající ministryně průmyslu a obchodu, která je také na odchodu, zase vzkázala uživatelům, že když budou data využívat lépe a častěji, jejich cena zlevní.

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit to klima v té společnosti také k tomu, aby ta data chtěli používat,“ uvedla Nováková v únoru pro Českou televizi.

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám. 
Video se připravuje ...

Patrně tím namíchla i premiéra Andreje Babiše, který se snaží s operátory vyjednávat a zatím není spokojený s tím, jakou analýzu trhu mu předložili. Dřív, než je nějaká dohoda na stole, Nováková ve vládě končí.

Nová výzva ministerstva průmyslu

Teď svitla naděje, že by v Česku mohly mít rychlý internet i rodiny mimo velká města. Cestou k „nadupaným“ datům má být nová dohoda Sdružení místních samospráv a ministerstva průmyslu, které by totiž v průběhu září mělo vypsat novou výzvu k připojování.

Filip Kůžel upozorňuje, že operátoři u nás mají nebývalé marže. Filip Kůžel upozorňuje, že operátoři u nás mají nebývalé marže. | Blesk:ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Obce nebo mikroregiony mají nejdříve prověřit přesnou poptávku pro připojení. „Pomohou také s vyřizováním souhlasu majitelů pozemků či stavebního povolení. Obce a svazky obcí budou moci hromadně vysoutěžit i to, kdo na vybudované infrastruktuře bude připojen,“ popsal novinku a podstatu nové výzvy Radim Sršeň.

„Bohužel je aktuální situace taková, že na výstavbu optických sítí peníze máme k dispozici, ale velmi těžko je můžeme využívat přímo k výstavbě. Právě zjednodušení získání stavebních povolení a lepší součinnost státu i místních samospráv je základním předpokladem k rychlejšímu rozšíření optických sítí,“ tvrdí Juraj Bóna z české divize T-Mobile.

V první výzvě vyhlásilo ministerstvo program na rozvoj internetových sítí v tzv. bílých místech, ale z důvodu nepřesně stanovených pravidel pro čerpání dotací se přihlásily pouze tři společnosti. A dohromady zažádaly pouze o 50 milionů korun z celkové sumy 11,5 miliardy. V nové výzvě už ale půjde podle informací Blesk Zpráv jen o zhruba 2,5 miliardy korun.

Zaostáváme a můžeme na to doplatit

Podle několika průzkumů může navíc internet stát často za tím, proč se lidé z mnoha důvodů stěhují z venkova do velkých měst. Podle studie pro CEVRO Institut může Česko kvůli slabému pokrytí internetem přestat být do několika let konkurenceschopné. Což může mít vážný dopad na tuzemskou ekonomiku.

„Svět je stále více online, do roku 2022 se objem přenesených dat ve srovnání s rokem 2017 minimálně ztrojnásobí. Rozvíjí se digitální televize, v domácnostech se připojuje stále více zařízení – počítačů a mobilních zařízení, ale také například kuchyňských spotřebičů a dalších součástí chytré domácnosti,“ tvrdí spoluautor studie Petr Koblovský.

Čím dál víc lidí pracuje z domova, kde potřebují stahovat velká množství dat z pracovních serverů. Na rychlém internetu závisí fungování a rozvoj mnoha malých a středních firem,“ dodal Koblovský.

Vedle velkých mobilních operátorů vstupují do hry také soukromé společnosti, které na vlastní pěst budují optické sítě, které pak nabízejí ostatním operátorům. I proto vznikl projekt Zrychlujeme Česko. Díky němu se dočkali rychlejšího internetu například v Dolních Břežanech, Senohrabech, Mnichovicích nebo Mirošovicích, což jsou menší obce nedaleko Prahy. Optické sítě tu položili či položí například během rekonstrukce kanalizace. Tím se zkrátí byrokratické čekání na povolení k položení kabelů, nebo povolení na výkopové práce.

Optické sítě i k lidem na vesnici?

„Optické sítě dnes tvoří páteř internetu – vedou mezi městy, státy i kontinenty. Z této páteře však zatím optické kabely většinou nevedou až ke koncovým uživatelům, kteří se nejčastěji připojují pomocí pomalejších a méně spolehlivých typů připojení,“ tvrdí ve své zprávě pro CEVRO Institut Petr Koblovský.

„Například společnost CETIN každý rok investuje miliardy do rozšíření optické sítě a nabízí ji k využití všem poskytovatelům internetu. Jen od počátku letošního roku se dočkalo rychlejšího internetu více než půl milionu domácností. Zákazníkům tak můžeme nabízet rychlosti od 50 až do 250 Mb/s,“ řekl Blesk Zprávám Jakub Jánský ze společnosti AIM, která poskytuje v Česku internet. Reagoval tak na dotaz, jak se firmy, které kritizují ministerstvo, samy zapojují do budování rychlé a kvalitní internetové sítě.

koliaska ( 25. února 2022 18:29 )

Bohužel, s pomalým internetem mám teď bohaté zkušenosti i já. Nevím čím to je, ale před pár dny jsem zkoušela měřit rychlost internetu na této stránce http­s://ww­w.ne­j.cz­/zakaz­nicka-sekce/mereni-rychlosti-internetu/ a trvalo mi skoro minutu, než se ta stránka vůbec načetla. Nejhorší ale je, že ty výkyvy rychlosti jsou dost nárazové. Teď to například funguje normálně.

lubosbeyr ( 22. dubna 2019 12:57 )

Ještě jsem tady nezažil aby se při vyšším odběru tady něco zlevnilo, ať už v jakékoli oblasti. Spíš to ještě zdraží aby si namastili kapsu dokud to jde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa