Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Posedlé“ děti tráví hodiny na sítích, varuje studie. Zděsila i sebevražda dívky (†14)

Autor: Darina Jíchová - 
29. ledna 2019
19:12

Děti jsou závislé na internetu. Podle nové studie, kterou předložil britský úřad pro regulaci médií (Ofcom), jsou jím některé děti doslova „posedlé“. Řada rodičů podle sebraných dat nad dětmi ztratila kontrolu a nejsou s to uhlídat, co jejich potomci na internetu dělají nebo kolik hodin denně na něm stráví, informoval deník Daily Mail. Zděšení vyvolala i sebevražda 14leté Molly Russelové, z níž její otec Ian obvinil Instagram.

Podle Ofcomu si sedm z deseti dětí bere mobil do postele, pětina dětí ve věku 8–12 má účet na sociálních sítích, a to i přestože je minimálním věkem pro jeho založení 13 let. Hodiny na internetu tráví denně i děti mladší pěti let. Rodiče navíc přiznali, že ztratili kontrolu a nevědí, co jejich děti na internetu dělají.

Podle odborníků se z dětí stávají typičtí „závisláci“, na internetu a sociálních sítích tráví každou volnou chvíli a zcela zanevřely na své kamarády a koníčky. Děti pod 5 let stráví online 76 minut denně, zahrne-li se do tohoto času sledování televize nebo hraní počítačových her, činí to 256 minut denně. S věkem se doba strávená na internetu zvyšuje. Věková skupinka 12–15 let je každý den 3 hodiny online, 2 hodiny denně pak u televize.

Odborníci z Ofcomu dodali, že mezi dětmi je nejoblíbenější kanál YouTube. „Hodiny denně děti sledují, jak se lidé ženou za svými sny a koníčky, které samy nemají nebo se jich kvůli času strávenému na internetu vzdaly,“ uvádí studie.

Děti se připravují o sociální kompetence

„Děti, zvláště pak v raném věku, potřebují komunikovat s ostatními lidmi a hrát si – jen díky tomu získají základní sociální kompetence,“ prohlásila Sue Palmerová, autorka knihy Toxické dětství, zabývající se dopadem moderního světa a technologií na děti. Výsledky studie jsou podle ní děsivé.

Sedm z deseti dětí si bere mobil do postele. Sedm z deseti dětí si bere mobil do postele. | Profimedia.cz

Výzkum byl vypracován na základě dvou tisíc rozhovorů, odhalil také to, že děti od 5 do 15 let stráví denně o 20 minut déle na internetu než před televizí. Jeden z pěti předškoláků má podle sebraných výsledků vlastní iPad nebo tablet. Jedno z pěti dětí věkové kategorie 12 až 16 let omylem na internetu utratilo peníze.

Děti ve věku 3 až 4 let spíše koukají na televizi, také u nich však roste počet minut strávených online, zvláště pak na YouTube, kde sledují různé dětské kanály. Mezi teenagery „letí“ tzv. rozbalovací videa neboli unboxing, kde youtubeři rozbalují nové produkty. Děti jsou svými oblíbenými youtubery doslova posedlé a stávají se pro ně životními vzory, uvedl Ofcom. 

Stýkat se s kamarády stojí moc úsilí

Podle studie se děti kvůli internetu zcela vzdaly koníčků. Jedna z dotazovaných školaček sama sebe popsala jako „umělecky nadanou“, připustila, že teď se jen zřídka věnuje kreslení nebo vyrábění. Podle vlastních slov radši kouká na videa, na kterých se tomu věnují druzí.

Další děti odborníkům řekly, že už s kamarády nechodí tak často ven. Podle nich je to stálo „o dost víc síly a snahy“, jednodušší je s nimi komunikovat online.

Nebezpečí na YouTube

Přestože si děti na Youtube pouštějí většinou neškodná videa, časem se, někdy čistě náhodou, dostanou ke snímkům s nevhodnými obsahem. Jinde je k nim navede algoritmus kanálu, popisuje Ofcom. Děti preferují YouTube před televizí zvláště proto, že mohou hned sledovat, co chtějí, a kanál je zároveň „krmí“ dalšími doporučeními toho, co by se jim mohlo líbit.

Rodiče, kteří se do výzkumu zapojili, byli v šoku, když zjistili, na co všechno se jejich děti na internetu dívají. Polovina rodičů věří, že internet získává příliš mnoho informací o jejich dětech, a asi třetina má strach, že nějací extremisté jejich děti zradikalizují. I přes všechny tyto obavy však rodiče nejsou schopni kontrolovat své děti a jejich online aktivitu.

Problémem je podle Ofcomu i to, že děti dávají přednost sledování internetu v soukromí. Mnoho z nich má několik účtů na sociálních sítích, kde se snaží prezentovat v tom nejlepším světle. Chtějí tak předejít kyberšikaně. Samy děti, které se účastnily výzkumu, uvedly, že jsou si vědomy toho, že jejich sociální média představují nereálnou image, značně odlišnou od jejich skutečného „já“.

Může Instagram za dívčinu sebevraždu?

V roce 2018 rovněž vzrostla míra kyberšikany z 5 procent na 9, nejčastěji k ní dochází prostřednictvím aplikace WhatsApp. Stále více rodičů si stěžuje na nevhodný obsah, ke kterému mají děti na internetu přístup. Minulý týden otec čtrnáctileté Molly Russelové obvinil Instagram z její smrti. Dívka na sociální síti viděla příspěvky, které idealizovaly sebepoškozování a sebevraždu.

Pod palbou je i samotný YouTube, který poskytuje platformu mimo jiné i džihádistům nebo například ultrapravicovým extremistům.

Zobrazit celou diskusi