Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Blikající „bedny“ mizí, hráči se přesouvají na sítě. Hazard láká i manažery, říká expertka

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
5. září 2019
06:04

Před několika lety se s rozšířením heren objevil nový problém - gamblerství, neboli závislost na výherních automatech. Lidé byli schopni do blikajících beden naházet i celé jmění a skončit v exekuci. Nyní už nejsou herny na každém rohu, ale podle adiktoložky Moniky Plocové s nimi nezmizela nebezpečná závislost na hazardních hrách. Hráči se jen přesunuli na internet, do kasin a nově se objevuje i závislost na investování. Hazardu nepropadají jen ti, kteří potřebují peníze, ale také vysocí manažeři, kteří hledají vzrušení.

Hernám s automaty se velmi dařilo v 90. letech. Blikající bedny „obraly“ o majetek spoustu lidí a daly vzniknout novému problému - závislosti na výherních automatech.

Herny sice postupně vymizely, ale závislost zůstala, jen změnila název. Hazardní hry jsou stále problém a navíc komplikovanější.

„Hry se přesunuly na internet, a lidé tak nemusí chodit do heren. Ty samozřejmě stále existují, ale chodí tam určitá sorta lidí. Dále jsou problémem kurzovní sázky a v poslední době se objevila nová závislost - investování,“ řekla v Epicentru adiktoložka Monika Plocová, která se domnívá, že právě závislých na investování bude v budoucnu stále více.

„Lidé investují do čehokoliv, např. do akcií, nebo do něčeho, u čeho mají pocit, že jim to přinese zisk. Stejně jako u her lidé nad tím ztrácí kontrolu, investují a žádné peníze se nevrací,“ vysvětluje odbornice.

„Stále více propadají hazardu lidé s vyššími příjmy, s vyšším vzděláním, bývají to např. manažeři, kteří se stydí za to, že by šli do nějaké herny. Ale začnou sázet skrytě, na internetu. Mohou to skrýt doma, v práci, před společností,“ dodává Plocová.

Závislost znamená únik

Patologického hráče může z člověka udělat jeho životní situace a také touha po vzrušení.

„Stejně jako u každé závislosti člověk z něčeho uniká, nabízí se únik od toho, že nemá peníze, a tak zariskuje, aby je měl. To je jedna skupina lidí, která se takto snaží vydělat peníze. U další skupiny, která zahrnuje právě lidi s vyššími příjmy, převládá touha po adrenalinu  a jistota, že si to mohou dovolit,“ vysvětluje adiktoložka.

U obou skupin jde však o únik ze života - příčinou mohou být například vztahy, životní neúspěchy, problémy v dětství a člověk si závislostí, ať už je jakákoliv, doplňuje chybějící energii.

Sami se ze závislosti nedostanete

Pokud jste propadli jakékoliv závislosti, měli byste vyhledat odbornou pomoc. Z tohoto problému se podle Moniky Plocové nemá nikdo šanci dostat úplně sám.

„Zázraky se sice dějí, nemůžete se dostat ze závislosti sami, aniž byste se k ní později nevrátili,“ uzavírá Monika Plocová.

 

Video  Epicentrum - závislost na hazardu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa