Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus ml. ve vzrušené debatě slíbil pozřít plast. Zdražení cigaret hájila Schillerová

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. července 2019
18:50

Budou vyšší daně na tvrdý alkohol, cigarety a hazard? Do 1. čtení se ve Sněmovně dostal vládní návrh daňových změn - balíček hájila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vyzýval, aby se daně naopak snížily jinde, ke svérázné kritice přistoupil Václav Klaus mladší (Trikolóra) a k extra dlouhému projevu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Zazvonil zvonec a pohádky o tom, jak hnutí ANO nezvyšuje daně, je konec,“ rýpl si šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Tento návrh je pouze o zvyšování daní,“ upozornil během své řeči, kdy poslance dopředu varoval, že si mohou dojít na dvě tři kávy a on za hodinu stále ještě u řečnického pultíku bude. Vládní daňový balíček „cupoval“ ze všech stran, debatu zákonodárci nakonec v úterý nedokončili.

Babiš se vytratil po dlouhém telefonátu

Návrh na vyšší daně za tvrdý alkohol, cigarety a hazard hájila předtím vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) se omluvil v průběhu projednávání do konce dne z pracovních důvodů. A po dlouhém telefonátu v kuloárech Sněmovny - pod ostřížím zrakem premiérovy ochranky - opustil předsálí.

„Jeho hlavním cílem je zvýšit ochranu občanů před vznikem závislostí na návykových látkách a hraní hazardních her a omezit škodlivé společenské dopady, které jsou s těmito závislostmi spojené, a to s pomocí změn ve zdanění tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a hazardu,“ uvedla k návrhu zákona Schillerová. Podle ní má konzumace návykových látek negativní dopady na zdraví české populace, na veřejné rozpočty, ale i na „samotné konzumenty a jejich rodiny“.

Klaus ml.: Chcete cigarety za 200 korun?

„Umíte taky něco jiného, než zvyšovat daně? To není pohádka Pyšná princezna, uhlíři zaplať, to je Česká republika (...) Kam až chcete ty spotřební daně zvyšovat? Když se zvýšila minule skokově spotřební daň z alkoholu, tak jste tady měli otravy a metanolovou aféru. Co ti lidé budou dělat? Budou pít to čůčo, to levný krabicový víno, které spotřební daní zdaněné není, a budou opilí naprosto stejně,“ oponoval ve Sněmovně Václav Klaus ml. a pokračoval: „Chcete, aby krabička cigaret stála 200 korun?“

Klaus ml. kritizoval „šponování daní“, upozorňoval, že nikdy nepodpoří žádný zákon, který zvyšuje daně, ale podpoří všechny ostatní. Poslanec Pirátů Radek Holomčík připomněl dřívější Klausova slova, že nepodpoří žádný zákon, který přijde z EU. „A co když přijde nějaký zákon z EU, který povede ke snižování daní?“ ptal se Holomčík. Klaus ml. kontroval: „Jestli přijde zákon z EU, který sníží daně, tak sežeru tu hlasovací kartičku (plastovou, pozn. red.) nejdříve, než budu hlasovat.“

Vojtěch: Alkohol i cigarety jsou problém

Debata o vyšším zdanění alkoholu, lihu a hazardu se však točila často hlavně právě kolem zdraví. Schillerová citovala údaje z odborných studií, podle kterých celospolečenské náklady u pití alkoholu představují 59 miliard korun ročně, a u kouření jde prý dokonce o více než 100 miliard korun ročně.

Vládní návrh proto obhajoval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ten upozorňoval na problémy Česka kvůli alkoholu a tabáku. „Jsme skutečně na předních příčkách v konzumaci alkoholu. Alkohol je dnes z mého pohledu největším problémem, protože ČR je právě v žebříčku konzumace alkoholu dnes na 2. až 3. místě v přepočtu na hlavu. Pokud jde o čistý líh konzumovaný v ČR, včetně kojenců, tak to vychází někde kolem 11,5 až 12 litrů na hlavu (ročně - pozn. red.). Znovu opakuji včetně kojenců,“ varoval Vojtěch.

„U nás každý desátý Čech je ohrožen závislostí na alkoholu, 900 tisíc dospělých spadá do kategorie rizikového pití, 600 tisíc dospělých denně konzumuje alkohol. To jsou obrovská čísla. 27 tisíc osob se léčí ze závislosti spojené s alkoholem. A první zkušenosti s alkoholem v ČR jsou v průměru ve dvanácti letech. Dvanáctileté děti v průměru konzumují první alkohol ve svém životě,“ pokračoval Vojtěch.

Dražší bude i zahřívaný tabák

I kvůli alarmujícím statistikám se tak Vojtěch vyjádřil pro vyšší daňovou zátěž u tvrdého alkoholu. A poslanec ANO David Kasal přizvukoval, když varoval před „děcky“, která dnes prý pijí tvrdý alkohol ve velkém: „Ta děcka to pijou jako vodu. To ani řada z nás, kteří tady jsme, tak by nevypili čtvrt litru. Oni si to nalijí do skleničky, vypijou to a během pěti minut zhasnou a vyveze je záchranka.“

Schillerová upozorňovala, že v novele zákona o spotřebních daních se především zvyšuje sazba spotřební daně z lihu, z tabákových výrobků, ze surového tabáku a ze zahřívaných tabákových výrobků. To vše by mělo podražit.

Kalousek: Snižte jiné daně

„Já bych strašně rád ministerstvu financí věřil, že ta motivace je opravdu vyvolána pouze snahou o boj se závislostí,“ reagoval Miroslav Kalousek a vyzval ministerstvo, aby naopak jiné daně snížilo - tam, kde žádná závislost nehrozí a kde bude naopak snížení ku prospěchu.

„Ano, podpoříme vám spotřební daně u škodlivých komodit, ale vy podpořte naše návrhy na snížení jiných daní, které se závislostí nemají nic společného,“ vyzval Kalousek a varoval před tím, že pokud vláda takový návrh nevyslyší, předkládá falešené a zástupné argumenty a jde jí jen o vyšší celkovou daňovou zátěž občanů.

Pivo pro cyklisty a vodáky?

Debata o vyšším zdanění tvrdého alkoholu se přitom odklonila i k jinému návrhu - opozičnímu. A to ohledně alkoholové tolerance pro cyklisty či vodáky. Poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) se otevřeně vyjádřil pro jedno tolerované pivo pro cyklisty a vodáky. „Pokud někdo z poslanců a poslankyň to pochopil tak, že jim radím, aby jeli na kole a zmatlali se jako mužici a padali pak do příkopů tím, že jedou od sklípku ke sklípku a tam se opijí, tak to jsem nikdy neřekl, nikomu to neradím,“ upozornil.

Pirát Mikuláš Ferjenčík také návrh hájil. „Zvlášť cyklisté pijí primárně pivo, protože mají žízeň. Neočekávám, že by někdo začal panákovat a pak jel ve slunném dni na kole podél Vltavy,“ podotýkal, zatímco poslankyně ANO Věra Procházková naopak zapochybovala, jestli dospělí jdou dobrý příkladem, když vezmou děti na vodu a začnou tam popíjet.

Video  Znalec a záchranář: Sám alkohol není zlo, vodáci ale musí znát míru 
Video se připravuje ...

Drahoslav Kantor ( 10. července 2019 08:37 )

Ty bys měl jít na gynekologii, protože takové přirození jako jsi ty tam ještě neviděli.

prasatkopepicek ( 10. července 2019 07:44 )

Zdrazovat v dobe konjunktury je opravdovy majstrstyk. Dosly parachy, co?
Neni to tak davno co ta pizda s Anrejem tvrdily, ze penize jsou, jen je najit... A rok se s rokem sesel a uz neni kde brat.
Ale co, hlavne ze je maji lidi radi. Da si nekdo koblihu?

santikxauz ( 10. července 2019 02:06 )

Běž na ten Ural ty,aspoň si tam zvykneš,slušní lidé budou mít od tebe pokoj a nikomu nebudeš chybět.

kotow ( 10. července 2019 00:47 )

Zemanovi zdražej retka a šňaps? Ten na to má!!Největší závislák.

online ( 9. července 2019 23:07 )

Proč ne? Kremlička snědl chrousta, Klaus jde s dobou a chce si vyzkoušet, jaké to je, když mají mořští živočichové plné žaludky plastu a potom pojdou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa