Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zastaví poslanci růst svých platů nad 90 tisíc? Sněmovna rozhodne příští týden

Autor: ČTK, AKu - 
8. listopadu 2018
14:27

Zvláštní schůzi ke schvalování vládní novely o zpomalení růstu platů vrcholných politiků svolal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na čtvrtek 15. listopadu. Uvádí to pozvánka na sněmovním webu. O svolání schůze požádali poslanci Pirátů a SPD Tomia Okamury, aby zvýšili šance na přijetí předlohy ještě letos. Měla by být účinná od ledna.

Bez novely by platy vrcholných politiků, tedy prezidenta, senátorů, poslanců a členů vlády vzrostly od ledna zhruba o pětinu. Změnou zákona by růst dosáhl asi devíti procent.

Piráti minulý týden navrhovali zařadit sněmovní schvalování novely na řádné schůzi ve středu 14. listopadu. V tento den ale ještě nebude splněna zákonná lhůta mezi druhým a třetím čtením. Následně pirátská frakce neuspěla ani s návrhem zařadit schvalování na pátek 16. listopadu. Podle dohod poslaneckých klubů má totiž řádná schůze skončit už ve středu. Proto se Piráti a SPD rozhodli vyvolat schůzi mimořádnou.

Video  Epicentrum: Chci přidat, přirozeně jako každý, říká „nenažranec“ Pávek.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Platy vrcholných politiků se mají podle vládního návrhu zvýšit pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Ještě vláda ANO v demisi navrhla, aby do budoucna zůstal na letošní hodnotě.

Kolik berou a budou brát? Kolik berou a budou brát? | Výpočet Blesku/ČTK

Hnutí SPD podalo k předloze pozměňovací návrh, který by platy politiků zmrazil na tři roky. Piráti je zase chtějí počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře. Rozpočtový výbor schválení žádné z těchto úprav nedoporučil.

Potom, co by Sněmovna předlohu schválila, by ji dostali senátoři. Senát má na projednání návrhů zákonů měsíc, nemusí jej využít celý. V současnosti ale není jasné, jak se k předloze postaví. Může ji také vrátit k opětovnému projednání poslancům. Prezident má lhůtu pro podpis zákonů dalších 15 dnů. Je tedy také možné, že vrcholným politikům vzrostou platy od ledna razantněji, ale poté, až novela začne platit, poklesnou.

PPP150W ( 8. listopadu 2018 19:25 )

Všichni poslanci se můžou přetrhnout, aby novelu schválili Všichni, kdo vzejdou z voleb jsou grázlové. Prosazovat grázly do vedení státu, je zločin proti tomuto národu. Jít k volbám je zločin, protože nikdo jiný, než gauneři nekandidují. Politikové už dávno nejsou sluhy národu. Naopak, národ slouží jim. Národ je platí, ale o výši platu si rozhodují sami. Shlížejí na své slouhy z výšin a náš názor je naprosto nezajímá. Jediné co je zajímá je, zdanit všechno co jde a daně efektivně a hlavně bezohledně vybrat, aby ten balík peněz, z něhoš nestydatě ukrajují, byl co největší. Jako v té známé pohádce. A měli by taky tak dopadnout. Doposud jsem byl svědomitým voličem a vždy jsem zjistil, že jsem zvolil gaunery, i když do té doby vypadali jako slušní lidé. Stydím se za to a slibuji, že už nikdy nebudu lidem této země ubližovat tím, že půjdu k volbám. Nechci být zložincem.

lahny ( 8. listopadu 2018 15:06 )

Jestliže politici rozhodují o důchodech občanů, proč by občani nemohli rozhodovat o platech poslanců? Za komunistů každý poslanec měl jiný plat, protože pracoval v nějakém podniku a mzdu měl refundovanou, čili dostával průměrnou mzdu ze svého závodu a stát tuto mzdu závodu proplácel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa