Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Merkelová v Praze Zemana vynechala. S Babišem řešili vztahy v EU i pomoc Africe

Autor: simao, ČTK - 
26. října 2018
15:15

Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek dorazila na návštěvu Prahy u příležitosti stého výročí založení Československa. V Kramářově vile ji uvítal premiér Andrej Babiš (ANO). Na společné tiskovce řešili mj. pomoc Africe v probíhající migrační krizi. Merkelová tentokrát v Praze vynechala zastavení na Pražském hradu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček Blesku sdělil, že se velmi slušně omluvila a se Zemanem se ostatně viděli před třemi týdny v Berlíně.

Andrej Babiš s Angelou Merkelovou jednal v Praze mimo jiné o hospodářských vztazích, o spolupráci ve vědě nebo o digitalizaci v průmyslu. Pro Merkelovou byla dnešní cesta do Prahy první oficiální návštěvou Česka po zahájení jejího čtvrtého funkčního období v čele německé vlády.

Hrad kancléřka tentokrát vynechala

Zatím naposledy byla v Česku v roce 2016, kdy jednala s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a s prezidentem Milošem Zemanem o migraci. Tentokrát však na Hrad nevyrazila.

„Spolková kancléřka, která přijíždí na soukromou návštěvu, má setkání s panem premiérem Babišem, což je zcela přirozené, protože jejím partnerem je předseda vlády, nikoliv prezident republiky. Velmi slušně se omluvila panu prezidentovi, že se tentokrát neuvidí – viděli se před třemi týdny v Berlíně. Plně se soustředíme na prezidentské návštěvy na Hradě, to je naše úloha,“ vzkázal Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

S Babišem se německá kancléřka naposledy na dvoustranném jednání setkala letos v září, kdy český premiér navštívil Berlín. „Já si velice vážím toho, že jste přicestovala do Prahy právě dnes, když vrcholí oslavy 100 let založení samostatného Československa,“ řekl dnes Babiš na tiskovce Merkelové.

„My samozřejmě celý víkend budeme oslavovat a myslím, že je co oslavovat,“ podotkl český premiér a Merkelová uvedla: „Chci všem občanům ČR srdečně pogratulovat.“

Merkelovou zděsila nestvůrná vražda novináře

Nejen na příjemné záležitosti však Merkelová v Praze reagovala. Od německých novinářů dostala dotaz na vraždu novináře Džamala Chášukdžího. Merkelová označila vraždu Chášukdžího za nestvůrnost. Německo přitom zastavilo zbrojní exporty do vyšetření záležitosti a Merkelová chce společný postup EU.

„Případ novináře je samozřejmě nešťastný a já jsem také včera telefonovala se saúdskoarabským králem. Řekla jsem, že je skutečně potřeba objasnit i pozadí té strašné události a dokud se tak nestane, nebudeme dodávat žádné zbraně do Saudské Arábie,“ upozornila Merkelová.

S Babišem zmínili pomoc Africe

Dostala však i dotaz na migrační krizi. „Ve velkých částech naší migrační politiky jsme stejného názoru,“ uvedla kancléřka. Zmínila dohody uzavírané s třetími zeměmi, jako byla dohoda s Tureckem. I na dalších dohodách je třeba pracovat, ocenila proto, že se Babiš stará o kontakty s africkými zeměmi - český premiér se chystá např. na státní návštěvu Maroka, ale třeba i do Palerma na konferenci o situaci v Libyi.

„Jsme stejného přesvědčení a to jest, že musíme udělat win - win situaci i co se týká pomoci a ekonomického rozvoje v afrických zemích  a dát i mladým lidem v těchto zemích perspektivu,“ řekla v Praze Merkelová.

„Máme na to stejný názor, že musíme s africkými státy spolupracovat hlavně po ekonomické stránce, aby se jim lépe dařilo. Samozřejmě chceme řešit i ten problém migrace. Já jsem paní kancléřku informoval o své návštěvě Frontexu. Já myslím, že tam není rozpor,“ uvedl Babiš. Kancléřka je velice aktivní v kontaktech s africkými zeměmi, což je dobře, podotkl Babiš. Stejný názor s Merkelovou prý sdílí i v tom, jak řešit systémově ilegální migraci. 

Babiš si pochvaloval vzájemný obchod

Babiš připomněl, že v Česku investovalo na 6000 německých firem. „Já se samozřejmě s těmi firmami setkávám a myslím, že víme přesně, jaké ty firmy mají potřeby a ta spolupráce je určitě velice dobrá,“ pochvaloval si Babiš. Připomněl svou návštěvu v Berlíně, na plno věcí prý má s Merkelovou stejný názor. 

Merkelová si pochvalovala přeshraniční spolupráci i spolupráci v rámci EU. „Naše ekonomiky velmi úzce spolupracují, máme veliký obchodní objem a mám obzvlášť velkou radost z toho, že i v průmyslu 4.0 v souvislosti s digitalizací máme také velmi úzkou spolupráci na obou stranách hranic,“ pochvalovala si Merkelová spolupráci v oblasti nových technologií.

Nemáte euro, Slováci ano, připomněla Merkelová

Kancléřka vyzdvihla i dálniční či budující se vlakové spojení. „Možnost našich občanů se navštěvovat se neustále zlepšuje,“ podotkla.

Upozornila však i na to, že dnes máme Evropu různých rychlostí. „Když se podíváte například na Česko, tak Česko ještě nemá euro. Ale Slovensko už například má euro,“ připomněla Merkelová. Podporuje však to, že nelze vždy čekat na to, až všech 27 členských států bude spolupracovat. Důležitá je však velmi otevřená spolupráce ve všech oblastech. „Nesmí existovat nějaká uzavřená skupina, která by řekla: Ne, ti ostatní se nesmí účastnit,“ zmínila Merkelová.

Babiš upozornil, že je pro to, aby Evropa fungovala, protože má mj. i společné problémy: „My jsme proevropští.“ Kritičnost např. k evropskému rozpočtu neznamená, že by byl proti Evropě. A kancléřka Merkelová podle něj ví, že vystupuje konstruktivně. „My máme zájem, aby Evopa fungovala a aby Evropa nebyla rozdělená a abychom společně řešili problémy. Myslím si, že rozdělování na V4 a zbytek není správné a není to podle mého názoru ani pravda,“ podotkl.

Do Prahy míří i Macron

Do Prahy dnes kromě Merkelové dorazí také francouzský prezident Emmanuel Macron. Večer ho čeká na Pražském hradě schůzka s prezidentem Milošem Zemanem, poté bude v Kramářově vile jednat s Babišem. Do samotného výročí vzniku Československa, které připadá na neděli, se Merkelová ani Macron nezdrží, oba dva čeká v sobotu jednání o syrském konfliktu v Istanbulu.

marmat ( 28. října 2018 15:04 )

Redakci tato "úroveň" baví......je to velkolepá vizitka Bulvárního plátku !

marmat ( 28. října 2018 15:02 )

Diskuze O....Trolii exhibují JEDEN před druhým...nebo je pode mnou- -TOHLE VŠECHNO placený zdenekk '!???

salto ( 27. října 2018 08:47 )

To zaprvé a za druhé se jí asi nelibylo to co jí pan prezident před těmi třemi týdny řekl.

Actimel ( 26. října 2018 18:41 )

Nechápu kdo tuto zrůdo pozval na tak důležitý svátek, který oslavuje stát, který neexistuje!!! Babiš je falešný jak dvojka máslo!! Začínám věřit, že této babizně leze do konečníku a tady pak mele úplně jinak! To není diplomacie, to je říťolezectví a faleš na vlastním národu! Co pořád škemrá o pomoc Africe! Copak jsme světová velmoc, abychom živili celou Afriku??? Hnus...

willi48 ( 26. října 2018 18:17 )

Tak profláknutýho premiéra jsme už opravdu dlouho (pokud vůbec) neměli - zloděj, podvodník, lhář a spolupracovník stb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa