Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Babiš je zloděj.“ Češi bouřili v Berlíně, premiér řešil s Merkelovou migranty

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
5. září 2018
13:05

Na první oficiální návštěvu Německa ve funkci českého premiéra dnes zamířil Andrej Babiš. V Berlíně ho přijala s vojenskými poctami Angela Merkelová, Blesk Zprávy jsou přímo u toho. Před kancléřstvím přitom demonstrovala skupinka Čechů s vlajkou. Do Berlína odletěla spolu s Babišem i jeho manželka Monika, která má separátní program, společně však vyrazili na pietní akci k Berlínské zdi. 

Šéfka německé vlády Angela Merkelová přijala Andreje Babiše s vojenskými poctami v berlínském kancléřství, před nímž demonstrovala skupinka Čechů. „Babiš do vazby“. „Babiš, lhář a zloděj“ a „Babiš, hanba Evropy“, skandovali a českého premiéra nešetřili.

Babišovi však úsměv ze rtů při setkání s Merkelovou nevyhnali. Babiše čekala nastoupená čestná stráž i česká a německá hymna. Jak mu Merkelová s úsměvem řekla, takové uvítání ho zde čeká jen jednou. Příští návštěva už se obejde bez podobné ceremonie.

„Mohu říci, že to byl důležitý rozhovor,“ uvedla na tiskovce po jednání s Babišem Merkelová. „Jsem velice rád, že jsem měl možnost dnes s paní kancléřkou diskutovat (...) Naše vztahy jsou vyloženě strategické, myslím si, že jsme si dnes vyměnili názory na další spolupráci,“ podotkl Babiš. Na tiskovce mluvil zprvu česky, při otázkách německých novinářů oprášil však v přímém přenosu i němčinu.

Asterix, Obelix a migranti

Premiér s kancléřkou vyrazil probrat především otázku migrace. „Hlavní téma pro mě samozřejmě kromě našich vztahů je hlavně rozpočet EU a migrace (...) Angažuju se jako premiér ČR, který má samozřejmě nějaký názor na řešení migrace a to řešení migrace je samozřejmě spojeno s penězi,“ upozornil český premiér před odletem za Merkelovou na kbelském letišti.

„Ten symbol, kdy já říkám, že nepřijmeme ani jednoho migranta, je vyjádření vlastně neschopnosti Evropy to řešit systémově,“ podtokl ještě v Praze Babiš.

Podle HN přitom v podkladech ke schůzce měl Babiš napsaný i příběh o Asterixovi a Obelixovi - populárních kreslených postavičkách. Evropská unie by totiž podle něj měla být právě jako jejich vesnice - úzce spolupracujícím společenstvím, žijícím však za opevněnými hranicemi. „U nás se novináři smějí, když mluvím o vesnici Asterixe a Obelixe,“ podotkl dnes Babiš a mluvil o ochraně vnějších hranic, schengenském prostoru a nutném rozhodnutí, co bude se západním Balkánem.

Merkelová apelovala na Babiše: Ti lidé potřebují pomoci

Při dotazech novinářů Merkelová reagovala na Babišova slova o tom, že nechce přijmout ani jednoho migranta. „Pracujeme s velkou důvěrou jeden k druhému, což ovšem nevylučuje, že máme různé názory na různé otázky především při určování kvót. Tam Česká republika nesouhlasila (...) Podle mého názoru se od té doby mnohé změnilo,“ upozornila kancléřka.

„Počet přicházejících uprchlíků je o mnoho nižší a jedná se teď o to, jestliže nějaká loď opustí výsostné vody Libye, nemůžeme v tom Itálii nechat samotnou. Nemůžeme říci, že to má Itálie vyřešit sama. Musí tady existovat solidarita, ale to předpokládá, že chceme najít legální cesty, jak poskytnout pracovní výzva. Jestliže přicházejí lidé, kteří potřebují pomoci, tak tady se naše názory liší,“ apelovala na Babiše Merkelová.

Na přerozdělování se neshodnou

Babiš je rád, že měl možnost svůj názor na řešení migrace kancléřce vysvětlit. „Já myslím, že se v tom shodujeme ohledně, jak to řešit. Tam máme shodu. Shodu nemáme z hlediska rozdělování těch lodí, protože já si myslím, že bychom měli to řešit jinak,“ potvrdil dnes v Berlíně na tiskovce Babiš.

A Merkelová souhlasila. „Samozřejmě kritickým tématem zůstává přerozdělování, tady máme rozdílné názory, ale otázka, která se týká boje proti důvodům uprchlické krize a také potírání pašeráků, to je téma, kde jsme stejného názoru,“ uvedla kancléřka.

Babiš si myslí, že bez společného antimigračního plánu je ohrožen celý Schengen a jednotlivé země se zkrátka budou bránit samy.

Bez daru pro kancléřku a zvláštní program manželky

Babišova manželka Monika, která vyrazila vládním speciálem do Berlína také, měla separátní program. Navštívila charitativní organizaci pro bezdomovce, která poskytuje potraviny potřebným. Coby dárek s sebou premiérova žena vzala dárkový potravinový koš, zjistil reportér Blesku. Naopak Babiš pro Merkelovou nepřivezl nic - prý po vzájemné domluvě.

Babišová navštívila také sousedský dům v Schönbergu - sociální projekt zaměřený na děti a seniory, centrum pro děti a mládež, ale také místo teroristického útoku v Berlíně, při kterém zemřela Češka Naďa Čižmár. Babišová tam za ní zapálí svíčku. 

Svou první oficiální návštěvu Německa zahájil Babiš diskusí se zástupci německých think-tanků a položením věnce u památníku berlínské zdi.

Babiš vytáhl mapu, kde Česko pomáhá

Babiš i před svým odletem do Berlína přednesl novinářům řadu poznatků k migrační krizi. A zkritizoval také návrh rozpočtu EU. „Mně se hrubě nelíbí návrh toho příštího rozpočtu a já vidím v tom návrhu 75 miliard euro, které by se daly použít na řešení migrace. A to řešení migrace já vidím hlavně v jednotném postoji států, které jsou první na řadě - Řecko, Itálie, Malta, Španělsko,“ říkal Babiš. Dle něj není třeba navyšovat výdaje na Frontex, tedy Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž. „Já si myslím, že ty státy to zvládnou,“ uvedl také.

Zmínil také nutnost dohody se státy severní Afriky - Marokem, Alžírskem, Tuniskem, Libyí či Egyptem. Babiš prý zaznamenal intenzivní styky Merkelové s africkými státy. „Je důležité, abychom proměnili ty naše slova na činy. Není prava, že ČR není solidární. Já mám celou mapu, kterou mohu ukázat, do kterých zemí ČR přispěla finančně. Od roku 2015 je to téměř 100 milionů euro, 2,5 miliardy korun,“ říká Babiš.

Mapu, kde Česko pomáhá, ukazoval pak na schůzce i Merkelové. „Každý, kdo přichází do ČR, musí mít pracovní vízum. Dnes je to náš největší problém. Nejsou lidi. Ale proto si myslíme, že musíme bojovat proti ilegální migraci a že není možné mít v Evropě dva takovéhle systémy,“ podotkl Babiš, když stanul před novináři po boku Merkelové.

Boj proti pašerákům a obchodu s lidmi

Evropa se podle Babiše navíc rozdělila na dvě skupiny - jedna z nich říká o tom, že se mají rozdělovat migranti z lodí, které vyplují. S tím Babiš nesouhlasí. „My dnes bojujeme proti pašerákům tím způsobem, že zachráníme loď migrantů, ty migranty vylodíme a potom oni v euforii nám označí na té lodi, kdo jsou ti pašeráci. Ty pašeráky potom zajmeme a tu loď zničíme. Já jsem si myslel, že efektivní boj proti pašerákům je ten, že budeme bojovat proti nim, že ty lodě vůbec nevyplují. Je to mafie, která vydělává miliardy euro. Tahle mafie nejenom obchoduje s lidmi, ale i s ropou, pohonnými látkami,“ podotkl Babiš.

Babiš se dnes setká také se šéfem parlamentu a svým někdejším protějškem z doby, kdy byl ministrem financí, Wolfgangem Schäublem. „Já osobně mám samozřejmě mám dlouhodobě nejintenzivnější vztahy s německými politiky, hlavně i z titulu funkce ministra financí,“ říkal Babiš a Schäubleho označil za svého přítele.

Nejdůležitější ekonomický partner

Babišovi se s Merkelovou naposledy setkali v červenci na bavorských hudebních slavnostech, kde společně s dalšími hosty usedli v publiku a sledovali jednu z Wagnerových oper. Po představení pak vzniklo i společné selfie Moniky Babišové právě s německou kancléřkou.

Foto: 

„V podstatě pokračuji v tradici předchozích premiérů, kteří navštěvují v první řadě sousední státy. Už jsem byl na Slovensku, v Rakousku. Samozřejmě Německo je pro nás nejdůležitější ekonomický partner, třetina našeho vývozu směřuje do Německa, čtvrtina našeho dovozu směřuje z Německa k nám, Německo je druhý největší investor v ČR,“ říkal Babiš před odletem.

Byl by rád, kdyby německé firmy pokračovaly v investicích, hlavně pak v oblasti vědy a výzkumu. Zmínil přitom zájem BMW o výstavbu okruhu pro autonomní vozy na Sokolovsku. Babiš se chce bavit i o dopravním spojení s Německem - tunelu na zamýšlené vysokorychlostní trati Praha - Drážďany či spojení Prahy s Mnichovem.

„Naše země mají vynikající vztahy politické, hospodářské i společenské. Existuje mezi námi velké přátelství, máme velice intenzivní obchodní styky i úzké propojení našich ekonomik. Jsme toho názoru, že v tomto pozitivním vývoji chceme pokračovat,“ přitakávala Babišovi na společné tiskovce Merkelová. Jako jednu z dalších výzev označila digitalizaci průmyslu 4.0.

Za Merkelovou po Orbánovi

Babiš se minulý týden na téma migrace sešel i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. „Já jsem splnil to, co jsem slíbil českým občanům, tedy že nepřijmeme migranty a zrušíme kvóty. Premiér Orbán byl první, kdo zastavil nelegální migraci. Zavedl speciální opatření, postavil plot a postupoval podle Dublinských dohod,“ řekl Babiš pro LN.

Ještě předtím navštívil Babiš Itálii a Maltu. V Itálii o migraci jednal s premiérem Giuseppem Contem. Babišovi přitom nahrává, že Česko nemá ministra zahraničí na plný úvazek. Po sporu o kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho, kterého odmítají prezident i premiér, šéfuje tomuto resortu Babišův koaliční partner Jan Hamáček, který však vede především ministerstvo vnitra.

Babišův plán: „Nepřijímáme“

„Čtyři roky ztratila Evropa nesmyslnými debatami o kvótách. Teď, když se naší skupině V4 podařilo tyhle debaty utnout, je čas přijít s konkrétním plánem, jak společně proti nelegální migraci bojovat. Tak předně, Evropa se musí konečně semknout a postupovat jednotně. Není možné, aby znovu docházelo k situaci, že Malta a Itálie odmítnou přijmout loď s migranty a přístav jim otevře Španělsko. Pašeráci sledují každý náš krok, takže teď můžou Španělé sledovat, jak se k nim obrátila hlavní migrační trasa z Maroka. Ne, fakt nejsme povinní přijmout a přerozdělit si každého, kdo se dostane k našemu pobřeží,“ uvedl Babiš začátkem září na svém Facebooku.

A nádavkem dodal: „První krok plánu, který jsem pánům premiérům představil, je tento: Malta, Itálie, Řecko, Španělsko a Francie musí jasně říct: NEPŘIJÍMÁME!“ Tento „plán“ vyrazil prezentovat i před německou kancléřku.

vavrjan ( 6. září 2018 15:38 )

Babiš je prozatím od sametu nejlepší premiér. Stádo kavárníků, kteří tam na něj řvali někdo musel zaplatit. Byla to asi stejná parta debilů jako u Č. Rozhlasu v Praze. Tam se také za účast a řvaní platilo. Prostě jsou mezi námi hovada, kteří si neváží ničeho a dělají Česku ostudu.

cezar8 ( 6. září 2018 12:46 )

ablbis: a kolik % je vás, dobrý muži....napiš konečně koho by sis přál jako premiéra, možná že tě pochopíme sokolíku....

modryptak ( 6. září 2018 11:58 )

Fašouni si ty špíny z Česka jistě na ten obřad pozvali.Eura se jim jistě hodí.

cezar8 ( 6. září 2018 10:24 )

Je sympatické, že když je Babiš u Merkel, tak s ní mluví německy, když byl s Macronem, tak s ním mluvil francouzsky. To žádný předchůdce neuměl, akorát oslňovali svým zářivým úsměvem, konečně máme rozumného premiéra, který se chová konzistentně a vyjadřuje se jasně. Navíc dokáže jednat i diplomaticky, viz. jeho opatrné vyjádření k Chemnitzu. Kromě toho se chová suverénně a ovládá cizí jazyky, naši zemi tedy reprezentuje velmi dobře......

cezar8 ( 6. září 2018 10:10 )

marmat - přesně tak. Kdyby přemýšleli, tak by zjistili, že tato vláda, hlavně s kvalitním premiérem je ta nejlepší po listopadu 89.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa