Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teroristický útok ve Vídni: Mladí věřící si zachránili život, zabarikádovali se v kostele

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2020
17:34

Při útoku teroristy v centru Vídně, při kterém začátkem listopadu zemřeli čtyři lidé, se dvěma desítkám mladých věřících podařilo hrozícímu nebezpečí uniknout tak, že se všichni zabarikádovali v kostele. Podle agentury APA vyšetřovatelé vycházejí z toho, že atentátník vyhledával své oběti právě ve svatostáncíc, možná mířil i do kostela svatého Ruprechta, poblíž něhož jej nakonec policie zastřelila.

Dvacetiletý rodilý Vídeňan s kořeny v albánské menšině v Severní Makedonii zaútočil na počátku listopadu puškou, pistolí a mačetou v centru rakouské metropole nedaleko synagogy. Policie jej nakonec zastřelila na náměstí, kde stojí kostel svatého Ruprechta, nejstarší křesťanský chrám ve Vídni.

Uvnitř kostela bylo v době útoku 17 mladých věřících, kteří se sešli k večerním modlitbám, potvrdil dnes mluvčí vídeňské diecéze Michael Prüller. Podle něj mladí lidé poté, co uslyšeli výstřely, okamžitě zavřeli vchod do kostela a zhasli. „Reagovali duchapřítomně a ukryli se,“ řekl. Po útoku, který se odehrál kolem 20:00, pak zůstali v zavřeném kostele až do druhé hodiny ráno, kdy policie prohlásila situaci za bezpečnou.

Rakousko ve čtvrtek oznámilo, že zpřísní ostrahu kostelů a synagog. Důvodem je podle ministerstva vnitra fakt, že atentátník možná cíleně vyhledával další oběti ve svatostáncích. Podrobnosti úřady nesdělily.

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku  - Reuters
Video se připravuje ...

janapu ( 27. listopadu 2020 19:42 )

A je to tu zase... rodilý Vídeňan.... no COMMENT

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání