Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přelstil úřady a vraždil ve Vídni: Kdo byl mladý terorista Kujtim (†20)?

Autor: jel, yks - 
4. listopadu 2020
12:21

Odporný teroristický útok, který se odehrál v pondělí večer v centru Vídně, šokoval Evropu. Hrozný čin si vyžádal čtyři lidské životy a 22 zraněných. Na místě zemřel také pachatel útoku, dvacetiletý Kujtim Fejzulai. Ten byl již dříve odsouzen za podezření ze členství v teroristické organizaci. Než se stal však radikálem, snil o jiné kariéře.

Fajzulai se narodil v rakouském městě Mödling, jeho rodiče pocházeli ze Severní Makedonie. Dříve prý snil o tom, že se stane fotbalistou. Vše se ovšem změnilo na podzim 2018, kdy se tehdy osmnáctiletý mladík chystal společně se svým kamarádem z fotbalového klubu, Burakem K., odjet do Sýrie a připojit se tam k Islámskému státu. 

Jeho otec Jusuf se však obrátil na policii s tím, že jeho syn je nezvěstný a nelze ho zkontaktovat na sociálních sítích. Kujtima našli v Turecku jen chvíli před tím, než se mu podařilo do Sýrie odjet. Byl převezen do Vídně, kde byl za svůj čin souzen a v létě minulého roku dostal trest odnětí svobody na 22 měsíců.

Deradikalizace mu nepomohla

Ve věznici Krems si ovšem odpykal pouhou polovinu trestu. Absolvoval totiž kurz deradikalizace a u soudu lhal, že se změnil a lituje svých činů. Tvrdil, že byl v té době ještě mladý a hodlá s pomocí rodičů svůj život nasměrovat na správnou cestu.

Video  Teror v centru Vídně: Čtyři mrtví civilisté i jeden z útočníků, řada raněných a pachatelé na útěku  - Reuters
Video se připravuje ...

Byl členem mezinárodní sítě?

Díky své lži byl propuštěn na svobodu. Jak uvádí německý server oe24, soud argumentoval tím, že Fajzulai neměl do té doby problémy se zákonem, a tak se prý dá očekávat, že se dále bude pohybovat v mezích zákona. Tento předpoklad byl ovšem zcela nesprávný!

Přestože se z počátku zdálo, že Kujtim už skutečně není nebezpečný, zjevně byl po celou dobu propojen se sítí rakouských islamistů, která fungovala ve Vídni, St. Pöltenu a Linci. Podle rakouského ministra vnitra policie provedla v těchto městech celkem 18 domovních prohlídek a zadržela 14 lidí, později byli ve městě Winterhur v souvislosti s útokem zadrženi také dva Švýcaři. Všech 16 osob skončilo ve vazbě. Jedním z nich je podle oe24 také Burak K., s nímž chtěl útočník v roce 2018 cestovat do Sýrie.

Logo islamistů vyskládal z munice

Podle německého Bildu měl navíc Fajzulai na instagramu zveřejnit několik fotografií, na kterých se, kromě jiného, přihlásil právě ke spojenectví s Islámským státem. Na podlahu vyskládal z munice slogan Islámského státu a v den útoku údajně poslal videa útoku na redakci satirického časopisu „Charlie Hebdo“ dvěma svým přátelům. V rukou měl rovněž zbraně, které odpovídají výzbroji útočníků z rakouské metropole. Podle německého Bildu jde o muže, kterého rakouská policie zastřelila. Podle ČT měl mít kolem těla pás falešných výbušnin. Teroristická organizace IS se k hrůznému útoku v úterý večer přihlásila.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání