Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Teror v Nice: Ohavnost a barbarství, zní z Česka. Zeman zmínil fanatiky, Babiš zděšení

Aktualizováno -
29. října 2020
20:48
Autor: Nikola Forejtová, ČTK, Darina Jíchová - 
29. října 2020
15:41

Celý svět nyní otáčí svou pozornost k Francii, která se vzpamatovává z brutálního teroristického útoku v kostele v Nice, kde údajně 25letý muž zabil nožem tři lidi. Papež František vyzval k ukončení násilí, čeští politici pak vyjadřují soustrast a žádají pro útočníka trest. Podle prezidenta Miloše Zemana čin ukazuje na důležitost boje proti terorismu a vnitřně vnímá silnou symboliku toho, kde byl útok proveden. Dodal, že bychom se neměli svírat strachem před fanatiky. Premiér Andrej Babiš (ANO) zase zmínil barbary, a to i ve francouzštině. 

Ranní brutální útok v kostele jihofrancouzského města Nice si vyžádal tři oběti a šest raněných. Zadržený útočník podle dosavadních informací uřízl jedné ženě hlavu a další dva lidi zabil. Mluví se o teroristickém útoku a podle českých politiků by měl být tento čin náležitě potrestán. 

„Barbarský projev islámského fanatismu u kostela v Nice musí být náležitě potrestán. Přejděte na francouzskou sílu v boji s organizovaným radikalismem, kterému jde o vyvolávání nenávisti mezi skupinami obyvatel,“ uvedla v reakci na děsivý čin předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zeman varuje před strachem z fanatiků

Kondolenci zaslal francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi také Miloš Zeman. Hlava státu v oficiálním vyjádření uvedla, že se „nesmíme v těchto těžkých chvílích ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace.“ 

„Chtěl bych Vás ujistit, že boj proti terorismu zůstává i nadále jednou z mých priorit a že Česká republika je připravena stát po boku Francie a dalších spojenců,“ pokračuje prezident v dopise, který zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček na twittteru. 

Zeman podle vyjádření vnitřně vnímá symboliku místa tohoto zločinu, jelikož jde o křesťanskou baziliku. Podle dosavadních informací dokonce útočník křičel „Allahu Akbar“, tedy v překladu Bůh je veliký. 

Babiš s Petříčkem kondolovali ve francouzštině 

Své zděšení nad činem projevil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podobně jako i Zeman nebo část opozice svou kondolenci projevil na sociální síti. Kromě češtiny pak využil i své znalosti francouzštiny. „Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice. V této smutné chvíli stojíme za Tebou,“ uvedl Babiš.

„Dnešní mimořádně brutální teroristický útok ve francouzském Nice, další pokus v Avignonu a útok na velvyslanectví v Saúdské Arábii se nedají ničím omluvit, ať už byla motivace jakákoliv. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem příbuzným a rodinám obětí,“ zmínil také ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). A přidal rovněž mutaci ve francouzštině.

Kromě Pekarové Adamové se ozvala i opoziční ODS. „Ohavnost teroristického činu v Nice nám ukazuje, že v boji proti extremistům musíme být nesmlouvaví. Nyní myslíme na rodinu obětí, jejich přátele a blízké,“ přidal se předseda občanských demokratů Petr Fiala.

A objevují se i další reakce. „Teroristické útoky ve Francii mě pobuřují. Doba je nesmírně vážná. Myslím na oběti, na komunitu z baziliky Naší Paní, na občany Nice, Avignonu i dalších měst. Jsme solidární s Francií,“ uvedl Pavel Fischer, předseda sněmovního zahraničního a bezpečnostního výboru.

Útočník s nožem zabíjel před kostelem ve francouzském Nice. Jedné z obětí uřízl hlavu. Útočník s nožem zabíjel před kostelem ve francouzském Nice. Jedné z obětí uřízl hlavu. | Profimedia.cz

Zděšení nad ohavným činem se neobjevuje jen od českých politiků. Útok odsoudili i zahraniční politici i papež František. „Terorismus a násilí nelze nikdy přijmout,“ uvedl v prohlášení papež. Útočník podle něj „rozséval smrt v místě útěchy a lásky, jakým je chrám Páně“, a vyzval k ukončení veškerého násilí.

„Celá Evropa je solidární s Francií. Tváří v tvář fanatismu a barbarství jsme jednotní a odhodlaní,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle předsedy Evropské parlamentu Davida Sassoliho cítí zármutek kvůli útoku v Nice celá Evropa.

Útok odsoudilo i turecké ministerstvo zahraničí. Mezi Francií a Tureckem přitom v posledních dnech vzrostlo napětí kvůli sporu o karikatury, jež zobrazující proroka Mohameda.

Čech z Francie: Mezi Francouzi víc rezonuje karanténa

„Nálada nebyla tak dobrá ani předtím,“ popsal pro CNN Prima News Marko Hladík, Čech žijící ve Francii. Připomněl, že Francouzi se ještě pořádně nevzpamatovali z útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce o svobodném projevu ukazoval karikatury proroka Mohameda. Paříží také otřásl další útok na redakci Charlie Hebdo, který proběhl několik týdnů před útokem na Patyho.

Podle Hladíka Francouzi cítí nejen strach, ale také zlost, neboť mají pocit, že „se ve finále nic nezmění“. Čech rovněž připustil, že pro Francouze je momentálně největším tématem celonárodní karanténa, dokonce mezi lidmi rezonuje více než teroristické útoku.

Vyšetřování případu s podezřením na vraždu s teroristickým motivem a pokusu o vraždu si vzala na starost protiteroristická prokuratura. Podle policejních zdrojů dnes také u Avignonu ohrožoval kolemjdoucí muž zbraní, policie ho však zastřelila. Podle zdrojů agentury AFP byl útočník z kostela při zatýkání postřelen. Údajně jde o 25letého muže, který si říká Brahim. Policie se domnívá, že jednal sám, a nepátrá po případných komplicích.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany prezidenta Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.

Francouzský prezident Emmanuel Macron na pařížském předměstí, kde 18letý mladík popravil na ulici učitele dějepisu (16.10.2020) Francouzský prezident Emmanuel Macron na pařížském předměstí, kde 18letý mladík popravil na ulici učitele dějepisu (16.10.2020) | Reuters

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdenek ( 30. října 2020 00:50 )

Za pár let budete naši otroci, křičeli muslimové v Olomouci. Napadli tam stánek s peticí .... Iniciativa Islám v České republice nechceme bije na poplach. V Olomouci dvacítka muslimů napadla občany, kteří sbírali podpisy pod petici proti evropským kvótám pro uprchlíky./5.2015/ Muslimové dokonce křičeli, že si zdejší lidi koupí a zotročí.

Křičeli mimo jiné: „Nemůžete nás tu nechtít. Máme tolik peněz, že to tu celé koupíme. Za pár let budete naši otroci!“.

Tito muslimští útočníci byli studenty našich vysokých škol... Nebudu lidi paušalizovat a házet všechny muslimy do jednoho pytle, ale je vidět, jak tito lidé myslí a jaký mají cíl. Je nejvyšší čas, ne-li pozdě, sundat si růžové brýle a vytáhnout hlavy z písku a říct, že se velice pletou! Žádný občan České republiky nebude ničí otrok a tito lidé se s takovým názorem mohou vydat zpět do své vlasti. My žijeme ve své zemi a nikdo nám nebude říkat, že budeme jeho otroky. Na to je jediná odpověď: NEBUDEME!,“

!!!!! EU se souhlasem Babiše opět tlačí kvóty na migranty zadními vrátky. Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie na čtvrtečním summitu schválili dokument s názvem „Nová strategická agenda 2019-2024”, který popisuje základní směřování EU v příštích pěti letech. Je skandální, že tam je fakticky opět vrácena zadními vrátky otázka kvót na migranty a že to premiér Babiš podpořil. !!!!!

23.9.2020 - předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, jež při představování nové strategie Evropské unie v oblasti migrace uvedla, že přijetí uprchlíků bude možné nařídit – lidé musejí být solidární. Dodala i to, že je to nový začátek unijní migrační politiky.

Zdenek ( 30. října 2020 00:27 )

hlavne se SEMKNETE a delejte politickou hraz .... a dalsi O B L B O V A K Y - no hlacne tito politici "BRECI" Teror v Nice: Ohavnost a barbarství, zní z Česka. Zeman zmínil fanatiky, Babiš zděšení..

NO A HLAVNE delaji vse proto, abychom TY MIGRANTY si D O B R O V O L N E privezli !!! a dnes sice takove sceny v Casku nrjsou - ale staci si "NASADIT" TOHLETO "Migranskou cestou" do Cech tak behem par let by v Cesku se presne TO SAME psalo .......... Teror v P R A Z E : Útočník uřízl dvěma lidem hlavu za pokřiku Alláhu akbar! Několik dalších pobodal .. Útočník si podle serveru počkal, až v katedrále začne v 9 hodin ráno mše. Pak udeřil........

a dal .... Teror v P R Z E . Řidič, tuniského původu, nákladního auta zavraždil nejméně 80 lidí .. Ozbrojený šofér vjel večer úmyslně do davu lidí oslavujících státní svátek. Ministr vnitra, potvrdil 80 mrtvých a 18 těžce raněných, další desítky jsou ve stabilizovaném stavu či lehce raněné... a dal .....Učiteli v B R N E usekli hlavu......

Citronel ( 29. října 2020 20:52 )

To byl proslov sraba a né prezidenta, jak byl tentokkrát opatrný, aby se muslimů nějak nedotkl. Evropě chybí silní vůdci.

askub ( 29. října 2020 19:49 )

Nevím jak vy pane prezidente, ale to není strach z teroristů, to je nenávist.

Matos7 ( 29. října 2020 18:33 )

Pirátska strana jsou taky vítači

Zobrazit celou diskusi