Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Francii mají za den téměř 10 tisíc nakažených. A premiér zkrátil karanténu na týden

Autor: ČTK - 
11. září 2020
21:45

Ve Francii přibylo za posledních 24 hodin 9406 nových případů koronavirové nákazy a s infekcí zemřelo dalších 80 lidí. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Rostou i počty hospitalizovaných. Jenom za posledních sedm dní francouzské nemocnice přijaly 2357 nových pacientů s covidem-19. Premiér Jean Castex navíc oznámil zkrácení karantény u osob s pozitivním testem a jejich kontaktů z dosavadních dvou týdnů na sedm dní.

Počet nově nakažených je jen o trochu nižší než předchozí den, kdy úřady evidovaly 9843 pozitivních testů, což bylo vůbec nejvyšší číslo od začátku epidemie. Dohromady se už v zemi od začátku nynější epidemie podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo 392 243 lidí.

Celkový počet úmrtí v souvislosti s covidem-19 už ve Francii dosáhl 30 893, což je sedmý největší počet na světě. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 80 pacientů, oznámilo ministerstvo zdravotnictví dnes večer. Krátce předtím přitom uvádělo poloviční počet nových úmrtí. Na jednotkách intenzivní péče je nyní 389 pacientů s covidem-19.

Premiér: Epidemická situace v zemi se zjevně zhoršuje

Ministerstvo zdravotnictví v pátek také uvedlo, že ve Francii nyní zkoumá 715 hnízd infekce, z toho 92 v domovech důchodců. Za posledních 24 hodin shluků infekce přibylo 106.

Podíl pozitivních testů je stabilní na úrovni 5,4 procenta. Za šest měsíců od začátku epidemie úřady provedly na deset milionů testů.

Premiér Jean Castex v pátek varoval, že epidemická situace v zemi se „zjevně zhoršuje“ a vyzval úřady v Marseille, Bordeaux a na souostroví Guadeloupe, kde je vývoj zvláště znepokojivý, aby mu v pondělí představily nová opatření proti šíření koronaviru. Castex ujistil, že vláda nechystá další celostátní karanténu.

Pro zkrácení karantény byly i úřady

Castex v pátek oznámil zkrácení karantény u osob s pozitivním testem a jejich kontaktů z dosavadních dvou týdnů na sedm dní, kdy je „skutečné riziko nakažení“. Sám premiér je přitom tento týden v izolaci, protože přišel do kontaktu s infikovaným člověkem. I zdravotní úřady poukazovaly na to, že dvoutýdenní karanténa je zbytečně dlouhá a mnozí Francouzi ji příliš nedodržovali.

Covid_19 ( 11. září 2020 22:46 )

pokud dáme dnes 1500 nakažých, tak jsme na tom papírově hůř než Francie, ve skutečnosti to bude ještě horší , Francouzů je 6,3 x víc než nás

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa