Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útočník s nožem zabíjel před kostelem ve Francii: Dvěma obětem uřízl hlavu! Úřady mluví o terorismu

Aktualizováno -
29. října 2020
11:15
Autor: ČTK, chal - 
29. října 2020
10:31

Útočník s nožem u kostela v jihofrancouzském přímořském městě Nice zabil pravděpodobně tři lidi a několik jich zranil. Mezi oběťmi je žena s uříznutou hlavou. Informovala o tom ve čtvrtek podle agentury Reuters policie. Pachatel útoku byl po útoku podle starosty města Christiana Estrosiho zadržen. Starosta na twitteru napsal, že šlo pravděpodobně o teroristický útok.

Ministr vnitra Gérald Darmanin potvrdil, že v Nice se odehrává policejní operace. Francouzská policie na twitteru uvedla, že u kostela Notre-Dame v Nice se odehrála "velmi vážná událost". Na místě zemřeli minimálně tři lidé, na které zaútočil pachatel nožem. Podle informací britského deníku Daily Mail dvěma obětem uřízl hlavu! Jedna z těchto obětí je žena.Další lidi pachatel pořezal nebo pobodal.

"Potvrzuji, že všechno nasvědčuje tomu, že u baziliky Notre-Dame v Nice se odehrál teroristický útok," napsal starosta Estrosi.

Poslanci Národního shromáždění v Paříži už drželi minutu ticha za oběti útoku a předseda parlamentu Richard Ferrand schůzi přerušil.

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda.

Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy. Zatím není jasné, zda s tím dnešní útok nějak souvisí.

V Nice se velký teroristický útok odehrál 14. července 2016, kdy do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Zahynulo tehdy 86 lidí. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, policie jej zastřelila.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání