Jedna z brněnských dominant, kostel postavený z červených cihel, zaujme na první pohled, ale doposud nebylo lehké jej navštívit v rámci turistické prohlídky. To se na tři měsíce změní.

„Červený kostel Jana Amose Komenského byl první evangelický kostel ve městě. V 19. století jej postavili němečtí evangelíci, navrhl jej přední vídeňský architekt Heinrich von Ferstel,“ říká manažer TIC Brno Jan Gerych.

Video
Video se připravuje ...

Navštivte zajímavá místa, která bývají pro běžného turistu uzavřená. Markéta Malá

Skrytý kostel

Jen skuteční znalci Brna ví, že uvnitř zástavby ulice Grohovy se nachází skrytý kostel svaté Rodiny. Byl inspirován vatikánskou bazilikou svatého Petra. Proč není z ulice vidět?

„Během bombardování Brna byl totiž závažně poškozen, v důsledku čehož bylo jeho průčelí dva roky po válce plně zastavěno do uliční řady. Chrámová loď však nepozbyla vznešenosti,“ tvrdí Gerych.

I kostel svaté Rodiny bude otevřený během speciálních komentovaných prohlídek. V rámci pravidelných prohlídek se od poloviny června od úterý do soboty otevřou veřejnosti čtyři kostely v centru Brna - kostel sv. Michala, bazilika Nanebevzetí Panny Marie, Červený kostel a kostel sv. Tomáše.

 

Samostatně nebo s průvodcem

Projít interiéry kostelů je možné každý den kromě pondělí a neděle samostatně, nebo požádat průvodce. V každém z těchto kostelů budou k dispozici nejen průvodci, ale i brožura Brno a jeho chrámy, která představuje 16 nejzajímavějších brněnských sakrálních staveb. Kromě prohlídek se budou konat také přednášky, které se týkají brněnských chrámů i významných osobností, spojených s církví. Více najde te ZDE

Fotogalerie
8 fotografií