K požáru dřevěného kostelíku vyrazili hasiči ve středu kolem třetí hodiny. Jednalo se o čtyři profesionální a dvě dobrovolné jednotky. „Když naše jednotky přijely na místo, zjistily, že se jedná o požár spodní části dřevěného kostela v plném rozsahu,“ sdělil mluvčí HZS hl. m. Prahy Martin Kavka.

„Před půl čtvrtou došlo ke zřícení dřevěné věžičky. Kostel byl požárem prakticky zcela zničen. Z vnitřní části kostela jsme vynesli několik tlakových propan-butanových láhví, které ochlazujeme,“ doplnil mluvčí. Nikdo se během požáru nezranil.

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově shořel dřevěný kostel sv. Michaela (28. 10. 2020). HZS Praha

Složitý zásah

Požár se podařilo lokalizovat s problémy. Poslední spršky vody jej podle mluvčí Kateřiny Suchánské zkropily v 18:40. „Místo bylo zkontrolováno termokamerou na výskyt skrytých ohnisek,” dodala.

„Bylo zde celkem 10 hasičských cisteren, jeden žebřík ze čtyř profesionálních stanic a dvou dobrovolnických jednotek,“ uvedl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Pro hasiče to byl podle něj velmi složitý zásah vzhledem k tomu, že stavba není dostupná po běžné silnici, kvůli složitému terénu tedy nemohli dojet přímo k hořícímu kostelu.

Povstání z popela?

Příčinu požáru a rozsah škod zjišťují hasičští a policejní vyšetřovatelé. Vzhledem ke stáří kostela, který pochází ze 17.století, budou však škody značné. Ve čtvrtek 29.10. v ranních hodinách proběhne došetření příčiny požáru a dopřesnění škody,” uvedla hasičská mluvčí Kateřina Suchánská. Mezi teoretické příčiny se skloňuje přítomnost bezdomovců, kteří v okolí kostela často přebývali, či svíček, které tam občas lidé chodili z pobožných důvodů zapalovat. Konečný či nejpravděpodobnější verdikt by hasiči měli uvést v průběhu čtvrtka. Už nyní se však k jeho dalším osudům vyjádřili pražští politici.

Poslanec a předseda koaliční Prahy Sobě Jan Čižinský na svém twitterovém účtu uvedl: „Budu se zasazovat o to, abychom tuhle památku společně z popela vzkřísili.“ Obdobně se vyjádřil také předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09) s tím, že „je to v zájmu celé Prahy.” Pro Pospíšila se prý jednalo o jednu z nejromantičtějších a nejmalebnějších památek v Praze.

Zrovna v den, kdy si připomínáme vznik Československa, shořel jeden z jeho symbolů - chrám svatého archanděla Michaela v Zahradě Kinských. Je mi to moc líto,” vyjádřil se na twitteru Pospíšil.Možnost obnovení kostela zmínil také architekt a současný ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad Petr Kučera. „Pevně doufám, že bude vyhlášena veřejná sbírka na jeho obnovu,” nechal se slyšet na facebooku.

Že ke sbírce skutečně dojde, informoval vpodvečer státního svátku magistrát. „Radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě) iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu kostela,” uvedl pro ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Hlavní město ji podle něj spustí ve čtvrtek. Poničená památka se nachází v Kinského zahradách, kterou Praha vlastní a o kterou se stará správcovská firma. Kostel je stále součástí sbírek Národopisného muzea a využívá ho církev.

Takto vypadal kostel sv. Michala na Petřínském svahu v zahradě Kinských před ničivým požárem.
Autor: David Malík

Reagoval také náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Bohužel Praha přišla o zcela unikátní památku. V současné době probíhá vyšetřování, jak k požáru vůbec došlo. Hodnota zničeného kostela je však zcela nevyčíslitelná,“ uvedl na sociálních sítích.

Pražská rarita

Kostel na kopci nad Smíchovem se jmenuje Karpatský chrám sv. archanděla Michaela, patří pravoslavné církvi a doposud se v něm stále konaly nedělní bohoslužby. Kostel pochází původně z Podkarpatské Rusi z obce nedaleko Mukačeva na Ukrajině. Byl postaven v druhé polovině 17. století v tzv. bojkovském stavebním slohu. Pro ten je charakteristické členění na tři čtvercové části, nad kterými jsou postavené roubené věže, nejvyšší má 17 metrů.

Do Prahy kostel přicestoval v roce 1929, když byla Podkarpatská Rus součástí tehdejšího Československa. Rusíni ho věnovali Praze jako typickou lidovou stavbu ze svého kraje. Jednotlivé části se pečlivě rozebraly, očíslovaly a odvezly vlakem do Prahy, kde se zase poskládaly dohromady.

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově hoří dřevěný kostel sv. Michaela (28. 10. 2020). Aktu.cz

Fotogalerie
46 fotografií