Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plaga neotevře dětem první stupeň, v pondělí chce zavřít i speciální školy. Kývne vláda?

Autor: ČTK - 
29. října 2020
08:50

Sliby vládních politiků o otevření 1. stupně základních škol v pondělí 2. listopadu vzaly rychle za své. A od pondělí se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) uzavřou i speciální školy, které zatím spolu s mateřskými byly jako jediné otevřené. Uzavřením speciálních škol se bude podle informací, které ve čtvrtek Plaga uvedl na twitteru, v pátek zabývat vláda. V Česku jsou kvůli zhoršení vývoje epidemie nemoci covid-19 od 14. října uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku. Otevřeny jsou zatím kromě mateřských a speciálních škol jen některé školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů.

Dočasně by se měly speciální školy podle návrhu zveřejněného Plagou uzavřít od 2. listopadu. „Chtěl bych moc poděkovat vám všem, kteří se na fungování speciálních škol podílíte. Každý den provozu je z mnoha důvodů pro děti důležitý, a tak pevně doufám, že se nám společně podaří zlepšit situaci tak, že budou školy - nejen speciální - co nejrychleji znovu otevřené,“ sdělil dnes ministr.

V pondělí 2. listopadu se přitom měly původně naopak otevřít školy, které byly uzavřeny 14. října. Když se epidemická situace nezlepšovala, mluvili členové vlády o tom, že by se v pondělí do škol vrátili jen žáci prvního stupně základních škol, nebo aspoň děti z prvních a druhých tříd. Ani to ale nakonec nebude možné. V úterý po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že školy zůstanou dále uzavřené. Podle informací z úterý vláda představí v pátek scénář návratu žáků a studentů do škol na základě dalších dat o vývoji koronavirové epidemie.

Karanténní opatření zavádí kromě Česka například i Německo nebo Francie. V těchto západoevropských zemích politici ale nechají školy otevřené.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudija ( 29. října 2020 11:33 )

Většina speciálních škol mají malé kolektivy, není třeba je zavírat. Naopak distanční výuka je nevhodná, tyto děti nepracují online a ind. výuka doma je velká zátěž na rodinu. Většina má doma i zdravé dítě, to se online vzdělává a rodiče mohou tak svou péči rozdělit pokud speciální školy fungují. Pokud ne, tak všechno se doma zvládnout nedá. Zdravé dítě má kontakty přes sociální sítě, tyto děti jsou na sociálních sítích terčem šikany...pokud jsou schopny sítě používat. Navazování kontaktů po uzavření škol trvá měsíce a opětovné zavření je uvede zpět.

revengeboy ( 29. října 2020 10:58 )

Nechápu, jak si mohli dovolit před dvěma týdny slibovat, že se za jakýchkoliv okolnosti děti do škol vrátí 2.11. Kdyby byl ten ko.ot Prymula aspoň trochu odborník, musel by už tehdy vědět, jak se bude situace vyvíjet. Vývoj je naprosto ukázkový, jako z učebnic a skript. Přesně takto to mohl před dvěma týdny předpokládat. Naopak, mohlo to být ještě horší. Prostě jen lidem lžou, kdoví v čem všem...

mopsamanda ( 29. října 2020 09:22 )

Nechápu, proč speciální školy už taky dávno nezavřeli. Chápu rodiče postižených dětí, že to nemají jednoduchý, ale toto je svým způsobem diskriminace rodin s normálními dětmi. Celá generace normálních dětí bude těmi opatřeními trpět, a toto se v budoucnu odrazí i v ekonomických výsledcích celé země. Ponecháním otevřených speciálních škol to fakt nevytrhnou, nevím, proč mají mít výjimku.

ingmarie ( 29. října 2020 09:04 )

Vláda nemehel , pomatený Rusín a přikurtovaný stařec v Lánech. Vítejte v Čechách v době koronaviru

Zobrazit celou diskusi