Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Macron zavře Francouzům bary a restaurace, omezí i pohyb. Ale děti půjdou dál do školy

Aktualizováno -
28. října 2020
21:15
Autor: ČTK - 
28. října 2020
16:35

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes kvůli prudkému šíření koronaviru v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Francii. Od pátku budou zavřené restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od jarního takzvaného lockdownu, který trval osm týdnů, ale zůstane otevřená většina škol.

Macron v televizním projevu řekl, že druhá vlna pandemie bude pravděpodobně horší než první. Všechny regiony už jsou oblastmi s vysokým rizikem nákazy, zdůraznil. Podle něj by bylo nepřijatelné třídění pacientů v nemocnicích, zároveň je ale třeba ochránit ekonomiku a hospodářství se nesmí zastavit. Prezident také odmítl strategii získání kolektivní imunity. Ta by si podle něj vyžádala na 400 000 mrtvých navíc. Prezident připustil, že koronavirus se šíří rychleji, než se předpokládalo.

Šéf Elysejského paláce upřesnil, že univerzity budou muset přejít na dálkovou výuku a že i práce z domova by měla být obecným pravidlem. Povolené podle něj budou například návštěvy v pečovatelských domech. Zároveň vyzval občany, aby zůstávali co nejvíce doma.

Macron řekl, že za dva týdny se uvidí, zda se situace zlepšila, což by umožnilo otevření některých obchodů, které nejsou považovány za nezbytné. Denní nárůsty infikovaných však musí klesnout na přibližně 5000 z nynějších téměř 40 000.

Francie, která má na 67 milionů obyvatel, dnes ohlásila 36 437 nově nakažených za posledních 24 hodin, zatímco v úterý to bylo 33 417. Za celou dobu pandemie bylo v zemi evidováno 1 235 132 nakažených.

Nových úmrtí pacientů s covidem-19 dnes Francie registruje 244, ovšem v úterý jich bylo dokonce 523 - nejvíce od dubna. Dohromady tak už v zemi zemřelo 37.785 nakažených, což patří mezi nejhorší bilance na světě.

Video  Prymula zdůvodnil zákaz nočního vycházení a další novinky. Není to klasický lockdown, vzkázal  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa