Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nového ministra vyšetřují kvůli znásilnění. „Nepodléhejte emocím,“ hájí svého člověka Macron

Autor: ČTK - 
14. července 2020
17:53

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý obhajoval své rozhodnutí jmenovat do čela ministerstva vnitra Géralda Darmanina, který je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Prezident v televizním rozhovoru uvedl, že rozumí rozhořčení feministických organizací, zároveň je ale odhodlán ctít presumpci neviny, uvedla agentura DPA.

Někdejší ministr pro státní rozpočet Darmanin se funkce ministra vnitra ujal 6. července. Od roku 2017 čelí předběžnému vyšetřování kvůli obvinění ze znásilnění, kterého se údajně dopustil v roce 2009. Politik obvinění ostře odmítá, pohlavní styk s dotyčnou ženou byl podle něj dobrovolný. Na ženu Darmanin podal trestní oznámení kvůli pomluvě.

„Existuje presumpce neviny. Bylo několik vyšetřování a každé bylo uzavřeno,“ řekl Macron s tím, že nadále stojí za feministickými požadavky, jako je boj proti sexuálně motivovanému násilí či rovnost pohlaví. Dodal, že Darmaninovi kritici by neměli podléhat emocím a místo toho by se měli spoléhat na demokratické principy, jako je respektování presumpce neviny.

„To nejhorší z anglosaské společnosti“

Se zřejmým odkazem na globální kampaň proti sexuálnímu obtěžování MeToo Macron uvedl, že spravedlnost by si měla hledět svého a nenechat se ovlivňovat „soudy ulice a sociálních sítí“. Francie nemá přebírat „to nejhorší z anglosaské společnosti“, míní hlava státu.

Agentura AP v této souvislosti poznamenává, že kampaň MeToo, která se zrodila ve Spojených státech a mnoha ženám pomohla najít odhodlání veřejně promluvit o prožitém sexuálním obtěžování, byla ve Francii přijata se smíšenými reakcemi.

Ministr zesměšňoval MeToo

Francouzské spolky bojující za práva žen vyzývají Darmanina k rezignaci. Podle nich je jeho jmenování políčkem všem obětem sexuálního násilí a je i v rozporu s Macronovými volebními sliby o podpoře rovnosti pohlaví coby ústředního bodu jeho prezidentství.

S kritickou odezvou se setkal i Macronův krok, kterým do čela ministerstva spravedlnosti jmenoval advokáta Érika Duponda-Morettiho. Ten v minulosti zesměšňoval hnutí MeToo a hájil vysoce postaveného vládního úředníka obviněného ze znásilnění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi