Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Macronovi smutní: Zemřel důvěrník prezidentského páru, pohřeb ale „prošvihnou“

Autor: Darina Jíchová - 
11. června 2020
20:10

První pár Francie, prezident Emmanuel Macron (42) a jeho manželka Brigitte (67), přišel o svého důvěrníka a zastánce, emeritního biskupa Jacquese Noyera (†93), který sloužil jak v Amiens, odkud Macronovi pocházejí, tak v letovisku Le Touquet-Paris-Plage, kam manželé rádi „utíkají“ na dovolenou. Prezident a první dáma bohužel zmeškají jeho pohřeb, na který je nepustí jejich pracovní povinnosti, informoval magazín Gala.

Diecéze o Noyerově úmrtí informovala 2. června a oznámila, že pohřeb proběhne ve čtvrtek 11. června v katedrále v Amiens. Emeritní biskup byl zpovědníkem Macronové i jejího manžela. Je jednou z postav nejnovější biografie prvního páru, která se věnuje především jejich frekventovaným návštěvám letoviska v Le Touquet. Macronová s Noyerem měla dokonce probírat manželovu kandidaturu na prezidenta.

Macronovi v katedrála v Amiens, (22.11.2019). Macronovi v katedrála v Amiens, (22.11.2019). | Reuters

Macronová: Modlete se za něj, otče

„Emmanuel se rozhodl kandidovat na prezidenta, modlete se za něj, otče,“ nová kniha cituje Macronovou při jednom z jejích hovorů s Noyerem. Macronovi se bohužel nemůžou účastnit biskupova pohřbu, protože jim to nedovolí jejich závazky. První dáma se podle zdroje reportérů pokoušela uvolnit, což se jí bohužel nepodařilo. Diecéze upozornila truchlící, že pohřeb proběhne za přísných hygienických opatření – všichni přítomní musí mít roušky a dodržovat bezpečné rozestupy.

Pro Macronovy byl Noyer jejich „vyvolený“ důvěrník a zpovědník, znali se jak v Amiens, kde byl biskup svědkem jejich vztahu, tak během jeho politické kariéry, v kontaktu byli i v posledních letech, kdy Macron stojí v čele Francie.

Vztah Macronových začal ještě na střední škole, první dáma byla učitelkou současného prezidenta. Jejich věkový rozdíl 25 let mnohé šokoval a k Macronové, tehdy provdané za André-Louise Auzièrea, se nespočet jejích přátel otočilo zády. Útěchu našla právě v biskupovi.

Biskup věřil, že prezidentura je Macronovým posláním

V roce 2017 Macron s Noyerem „sáhodlouze“ rozebíral svoji volební kampaň. „Mluvili spolu celé hodiny, otec Noyer byl přímo unesen charismatickou postavou mladého politika. Když Macron oznámil kandidaturu na prezidenta, otec říkal, že je to jeho poslání,“ sdělil tisku známý duchovního.

Francouzský prezident má poněkud svérázný vztah s církví. Proti přání svého otce se jako teenager nechal pokřtít, pak se ale „s vírou rozešel“. „Do kostela jsem přišel sám, otec byl proti a dost mě od toho zrazoval. Byl to počátek docela mystického období mého života, které trvalo několik let,“ vysvětlil Macron v jednom z rozhovorů pro časopis L'Obs.

Video  Babiš odmítá strašení 2. vlnou pandemie koronaviru. Nikdy už nebudeme dělat plošné opatření, slíbil 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi