Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odběrná místa kolabují, na 20 z nich začala stávka. Pracovníkům ve Francii vadí přetížení

Autor: ČTK - 
16. září 2020
21:20

Pracovníci přibližně 20 odběrových míst zajišťujících v jižní Francii koronavirové testy ve středu vstoupili do stávky. Stěžují si, že jsou kvůli epidemii přepracovaní a že nemají dostatečně kompenzované zvýšené riziko nákazy, informovala agentura Reuters. Některé kliniky, které provozuje firma Biofusion, musely podle odborářů testování přerušit. Hlavní odběrná místa jsou dál v provozu, na čtvrtek však odbory chystají rozsáhlý protest po celé zemi. 

Stávka podle Reuters dokládá, pod jakým náporem se ocitá celý francouzský systém testování na covid-19: na mnoha místech stojí fronty na chodnících, aby se lidé mohli nechat otestovat. Výsledky některých testů jsou zpožděné, protože laboratoře jsou přetížené. Francouzská vláda přitom požaduje testování ve větším množství i rychlejším tempem.

Jeden z největších francouzských odborových svazů CGT dnes uvedl, že ve čtvrtek se uskuteční protest pracovníků soukromých laboratoří provádějících testování na covid-19 v celé Francii. Odborový předák Eric Sellini sdělil, že není jisté, kolik laboratoří bude muset přerušit činnost, celostátní systém testování ale podle něj bude protestem narušen.

Stéphanie Antoineová, která je jednou ze stávkujících a v klinice Biofusion pracuje jako technička, uvedla, že samotné testování na covid-19 provádějí zejména pracovníci najatí na krátkodobé pracovní smlouvy. Ti sice nestávkují, podle Antoineové má ale epidemie „dominový efekt“ na ostatní zaměstnance. Například sekretářky musejí zvládnout obrovské množství telefonátů znepokojených lidí, kteří se snaží zjistit, zda jim koronavirový test vyšel pozitivně či negativně.

Podmínky jako ve Stalingradu

Na pořádek ve frontě čekající na otestování musejí dohlížet dvě směny členů ochranky. Někteří zaměstnanci se podle ní bojí o svou bezpečnost, když jednají s frustrovanými osobami, které se mohou chovat útočně.

Klinika Antoineové provádí mezi 800 a 1 000 testy denně. Podle Antoineové někteří zaměstnanci sice dostávají k výplatě koronavirový bonus ve výši 250 eur (asi 6700 korun), žádali však příspěvek čtyřikrát vyšší pro všechny pracovníky a i vyšší plat pro stálé zaměstnance.

„Naše pracovní podmínky, to je jako ve Stalingradu,“ uvedl s odkazem na jednu z nejkrvavějších bitev druhé světové války pracovník laboratoře na pařížském předměstí Pascal Boudeau. „Sekretářky už ani neberou telefon, protože jim v každém dalším telefonátu sprostě nadávají,“ dodal s tím, že pracovníci budou ve čtvrteční stávce kromě zvýšení koronavirového bonusu žádat také proplacení přesčasů.

Ve Francii počet případů narůstá

Ve Francii se zhruba 67 miliony obyvatel od počátku srpna roste denní počet případů nákazy koronavirem, v sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů. Ve středu přibylo 9784 nových případů, což je třetí nejvyšší bilance od začátku epidemie. Celkový počet infikovaných virem SARS-CoV-2 tím stoupnul na 404 888.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii dlouhodobě monitoruje, se ve Francii infekce potvrdila dokonce u 443 506 lidí. Komplikacím doprovázejícím covid-19 podle vládních údajů podlehlo již 31 045 pacientů, z toho 46 za poslední den. JHU eviduje 31 053 zemřelých s covidem-19.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa