Největší bezpečnostní show v Evropě láká každoročně do Ostravy desetitisíce lidí. „Vzhledem k aktuálním opatřením zaměřeným proti šíření nákazy covid-19 se musí letošní ročník obejít bez návštěvníků v areálu,“ uvádí organizátoři na webových stránkách.

Program Dnů NATO bude ale přenášet veřejnoprávní televize a k vidění budou i na internetu.

Ikonický bombardér

I přes opatření ale  lidé přeci jen něco uvidí „naživo“. V sobotu nad Českem proletí americký strategický bombardér B-52. Ikonický bombardér, který je jeden ze symbolů studené války a účastnil se konfliktů ve Vietnamu i v Perském zálivu, se k nám dostane po patnáctihodinovém letu z domovské základny ve Spojených státech.

„Celkem mu mise, během které nebude mít mezipřistání a tankovat bude za letu, zabere 30 hodin,“ sdělil Tomáš Maruščák z tiskového oddělení generálního štábu.

Nad Ostravu přiletí společně s tankovacím letadlem KC-135 Stratotanker a pěti stíhacími stroji F-16 Fighting Falcons, které odstartují z americké základny v německém Spangdahlemu. Doprovodí je česká stíhací letadla JAS-39 Gripen.

Proletí nad hlavami

Tuto formaci letounů budou moci lidé spatřit kolem 13. hodiny nad Prahou ve směru od kbelského letiště přes hlavní nádraží a dále směrem na jihovýchod. Asi za deset minut poté se letadla dostanou nad Plzeň, kde proletí nad pomníkem americkým vojákům z druhé světové války "Díky, Ameriko!".

Stíhací F-16 odletí zpět do Německa, tanker do Pardubic, kde se zúčastní cvičení Ample Strike, a B-52 do USA.

VIDEO: Velitel helikoptéry AH-64D Apache Devon Lynch s překladatelem Tomáše Krišicou.

Fotogalerie
15 fotografií