Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maxík dostal nejdražší lék kvůli nemoci SMA a je plný síly: Rodiče sdíleli dojemné video

Autor: jel - 
26. listopadu 2020
05:02

Příběh malého Maxíka, který trpí spinální svalovou atrofií, zasáhl celé Česko. V květnu chlapeček jako první v České republice dostal zázračný lék Zolgensma. Kmenová léčba sama o sobě by však nepomohla, kdyby Maxík další měsíce neúnavně necvičil a nerehabilitoval. Léčba malého bojovníka se zatím vyvíjí velmi nadějně, dělá velké pokroky a nedávno se dokonce sám postavil na nohy. Nyní rodiče na sociálních sítích zveřejnili další úspěch svého synka, video ukazuje, jak si Maxík hraje s dětskou kuchyňkou, u níž klečí.

V květnu byl chlapečkovi aplikován nejdražší lék světa, na který se nejprve složili lidé ve veřejné sbírce, ale nakonec jej zaplatila pojišťovna. Od té doby se Maxíkův stav zlepšuje a na facebookové stránce, která je mu věnovaná, přibývají další a další úspěchy statečného klučíka, o které se zasloužil nejenom lék, ale také jeho usilovná snaha. Jeho pokroky musí těšit každého, kdo jeho příběh bedlivě sledoval už od začátku.

Velmi pozitivní zpráva přišla už 19. listopadu, kdy chlapeček absolvoval v nemocnici testy se skvělým výsledkem. „Kromě kontroly jsem absolvoval opět i testy motorických dovedností. A mám další 4 bodíky,“ pochlubili se rodiče. V nejnovější minutu a půl dlouhém videu je vidět, jak Maxík připravuje jídlo u dětské kuchyňky, u níž klečí. „Vařím. Dá si někdo hotdog? A takhle krásně si teď pořád hraju, na kolínkách,“ napsali rodiče v příspěvku, který ukazuje nejnovější skvělý úspěch jejich dítěte.

 

Příspěvek zaujal mnoho Maxíkových podporovatelů, zareagovalo na něj více než tisíc uživatelů facebooku a pod pod ním se objevilo téměř sto komentářů. „Maxíku. Ty jsi takový šikovný chlapeček. Pořád se zlepšuješ a já věřím, že svůj boj s nemocí nakonec vyhraješ!“ napsala paní Dagmar. Podobný názor mají i další uživatelé. Těší je, že chlapeček dělá pokroky, a jemu i celé rodině přejí mnoho štěstí. „Jsem moc ráda, že se daří, hodně zdraví a sil!“ dodala Vanda.

 

dostojevskij ( 26. listopadu 2020 16:06 )

Investice do dětí je ta nejlepší investice!!!!!!!!! Zůstává rozum stát, proč lidstvo neustále zbrojí a preferuje války před mírem. Hochu, hodně štěstí!! Snad až vyrosteš, bude svět o něco lepší!!!!!!!!!! Hodně ZDRAVÍ!!!!!!!!

verka1 ( 26. listopadu 2020 09:19 )

Zázrak a ať se dal daří, hodně zdraví 😀

y1xcvbnm ( 26. listopadu 2020 06:38 )

taky mě tohle přesně napadlo, neumím si představit tu bolest rodičů když to jejich malý nedostal

egyptanka ( 26. listopadu 2020 06:26 )

Paráda! Nejlepší investice jakou si lze představit. Přeji Maxíkovi a rodičům jen to nejlepší a samou radost ze zdárného vývoje.

DWEI ( 26. listopadu 2020 06:11 )

Přispěli jsme na lék Zolgensma pro Maxíka i Oliverka - škoda, že to druhému chlapečkovi nešlo aplikovat.... Maxík dělá úžasné pokroky a přejeme mu, aby brzy u vaření stál na nožičkách Hodně štěstí a co nejvíc zdraví jemu i celé jeho rodině!!!!

Zobrazit celou diskusi