Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajemný milionář zaplatil za léčbu holčičky: Ve 4 letech se konečně poprvé postavila!

Autor: ran - 
23. listopadu 2020
09:03

Emily je inteligentní, usměvavá a teď už i povídavá holčička. Jen měla tu smůlu, že se narodila o chvíli dřív, než měla, utrpěla tak poškození mozku. Sbírka jí měla přinést peníze na chirurgický zákrok, který jí měl brzy změnit život. Místo nervů, zda se peníze podaří vybrat, ale rodiče děvčátka čekalo překvapení - neznámý dárce vše od A do Z zaplatil sám!

750 000 liber (téměř 23 milionů korun) stála naděje, kterou si Emily Andersonová (4) určitě zaslouží. Naděje, že se jednou postaví a projde se. Ta naděje se jí vyplnila a radost v jejích očích, když to viděla, byla pro její maminku Paulu Ratcliffovou (34) tím nejlepším, co si mohla kdy přát. Emily trpěla při narození mozkovou obrnou. Dívku z anglického Doncasteru zachránila až operace, které se říká selektivní dorzální rizotomie (SDR).

Rodiče si po narození dcery všimli, že se nevyvíjí podle očekávání. Vzali ji proto do nemocnice, kde se znepokojili ještě víc, protože se u dcery objevily i podivné křeče. Diagnózu lékaři stanovili v roce 2017 - mozková obrna. A prohlásili, že holčička nikdy nebude mluvit ani chodit. Na vině bylo poškození levé části mozku, ke kterému došlo při předčasném porodu. Paula se ale s takovou informací nespokojila a po dlouhém a pečlivém pátrání narazila právě na operaci SDR.

Ta je ve Velké Británii z veřejného zdravotnictví prakticky nedostupná. Maminka Paula proto spustila veřejnou online sbírku, ale ani ne den nato celou částku na její účet poslal neznámý dárce. Zafinancoval nejen kompletní péči, ale jako třešničku na dortu poskytl peníze i na následný výlet do Disneylandu.

„To bylo poprvé, kdy jsem skutečně ze sebe nedokázala nic vypravit, byla jsem plná emocí, neschopná slova. Dárce, kterého nemůžu jmenovat, mi zavolal a nabídl mi to, co mi nabídl. Přišlo to úplně náhodou, jako blesk z čistého nebe, nic podobného jsem vůbec nečekala,“ zavzpomínala pro britský deník Metro na šťastné okamžiky maminka. Dárce slíbil veškerou potřebnou péči i doléčení uhradit, ale přál si, aby byla jeho totožnost udržena v tajnosti.

Maminka je šťastná a svému dobrodinci nepřestává vyjadřovat vděk. Má teď velkou naději, že se její jinak inteligentní a bystrá holčička brzy zařadí mezi své vrstevníky. A vypadá to nadějně! Nyní se konečně poprvé postavila. Rodiče Paula R. a John Anderson se těší, že další pokroky na sebe nenechají dlouho čekat.

Ale ani teď ještě není všem trablům konec. Protože nervy spojující nohy s mozkem s nohama nepracují, jak mají, čeká Emily chirurgický zákrok, při němž jí je přeruší. Následovat bude nesnadný léčebný proces. S operací je třeba neotálet, čím dřív se provede, tím lepší bude mít Emily vyhlídky na normální život. Před nástupem na operaci podstupuje intenzivní fyzioterapii. K radosti rodičů už ale alespoň nepotřebuje cvičení řeči, na která ji vozili, protože se v poslední době nádherně rozpovídala...

frantacizek ( 23. listopadu 2020 10:49 )

takhle by to mělo podle mě fungovat i u nás

Zobrazit celou diskusi