Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Lék Maxíkovi uhradí pojišťovna, řekl Babiš! Ostrá reakce táty a odmítnutí?! Kde byl v březnu, zlobí se

Aktualizováno -
26. dubna 2020
19:40
Autor: dat - 
26. dubna 2020
19:18

Obrovský zvrat v případu malého Maxíka, který trpí nemocí zvanou spinální svalová atrofie. Premiér Andrej Babiš (65)  překvapivě oznámil, že lék zaplatí pojišťovny. Lidé už na Maxíka vybrali přes 59 milionů! Další desítky milionů vybírají se zoufalým nasazením rodiče Oliverka a Adámka.

Téměř dvouletý Maxík ke svému uzdravení potřebuje lék v hodnotě cca 51 milionů korun. Ten se však může aplikovat pouze do jeho 2. narozenin, které bude mít Maxík v červnu. Další náklady pak pohltí miliony za daň a aplikaci léku. Lidé se složili na Maxíkův účet a mezi sebou vybrali přes 59 milionů korun. Během podvečera přišel s překvapivým zvratem český premiér.

„Je velká šance, aby tyto tři děti dostaly tento lék, je to jeden z nejdražších léků na světě, stojí 53 milionů korun,“ pronesl Andrej Babiš na své sociální síti, s tím že jsou tu i další dvě rodiny, které vybírají pro své děti peníze na experimentální lék. 

„Psali jste nám, aby se z tohoto léku neplatila daň, to bohužel naše zákony neumožňují. Já jsem apeloval na paní ministryni Schillerovou, ale nenechali jsme to být a angažovali jsme se,“ prozradil nejprve, proč není možno odpustit daň za tento lék, který stojí 1.945 milonů euro. Daň z tohoto léku pak sama o sobě je 5 milionů korun a mezi veřejností se zvedla velká dávka nevole, proč z darů pro nemocné děti má stát kasírovat ještě milionovou daň.

„Volal jsem s ředitelem Motola Ludvíkem, se šéfem VZP i pojišťovny ministerstva vnitra a mám pro vás skvělou zprávu. Nakonec pro tyto tři děti, to znamená Maxík, Oliverek a Adámek, tento lék tyto tři pojišťovny zaplatí. A následně, když bude registrace od Evropské unie, tak doufejme a jsem o tom přesvědčen, ty další děti taky ten lék dostanou,“ slíbil veřejně Babiš, který dojednal s pojišťovnami proplacení léku i pro další dva chlapce, na které jsou veřejné sbírky.

Překvapivá reakce Maxíkova otce: Úhradu pojišťovnou nejspíš nepřijmeme!

S nečekanou reakcí pro deník Blesk přišel Maxíkův tatínek Jiří Mosler. „Kde byl premiér v březnu, kdež jsme nejedli, nespali a snažili se vybrat na tento lék peníze? Jedná se jen o populistické gesto, jinak to nemůžeme vnímat,“ reagoval na dotaz Blesku. Dokonce v zápětí přišel s tím, že úhradu pojišťovnou nejspíše nepřijmou.

„Jednak nechápu, jak může premiér nařídit pojišťovně OZP, aby lék zaplatila. Také je tu pro nás riziko, že poněvadž se jedná o experimentální léčbu a neseme riziko toho, že léčba nemusí zafungovat, mohla by pak pojišťovna následně zakázat návrat k léku, který teď drží Maxíka nad vodou. Pokud mi to nedají písemně, zaplatíme to z vybraných peněz. Nenechám své dítě umřít!,“ má jasno Maxíkův otec, který dnes odeslat peníze na účet výrobce a má již podepsané všechny smlouvy. Pro rodiče Olivera a Adámka, který se zatím celou částku vybrat nepodařilo, to bude jediná cesta jak dosáhnout aplikace léku.

Jsme v obrovské nejistotě, říkají rodiče Oliverka

Podobnou reakci uvedli na svém Facebooku také rodiče Oliverka. „I my už jsme slyšeli tu skvělou zprávu dnes odpoledne od premiéra Babiše, kterému jsme také adresovali několik dopisů. Musíme však počkat na oficiální vyjádření, do té doby jde jen o super slib (v příspěvku jsou totiž uvedeny jiné pojišťovny, Oliverek je pojištěncem České průmyslové zdravotní pojišťovny). Sbírka pro Oliverka prozatím pořád pokračuje, jsme v obrovské nejistotě, neboť nemáme záruku toho, že nám pojišťovna léčbu uhradí a rozhodne o její úhradě včas. Lék je potřeba objednat nejpozději do konce května, jelikož po schválení léčby evropskou komisí, nám už objednání léku a jeho aplikace nebude umožněna a povolení, které nyní paní doktorka má, schválením léčby v EU zanikne,“ uvádějí mj Oliverkovi rodiče.

AHel ( 24. září 2021 23:03 )

Fotr dítěte by si měl dát pár facek, fakt ubohé co řekl...boží mlýny melou pomalu ale jistě, že se nestydí. Fuj.

oldedek ( 1. května 2020 09:21 )

Jó miliardář asi takové gesto, myslím ze svého, asi neudělá protože prej sám nemá - přitom by to pro něj bylo gesto, kterým by určitě přesvědčil i mne ...

Jeho soudružka přibližně utratí takovéto peníze jak se říká "za šatnu" a malovátko na pysky ...

Jak říká - sám nemám ...

mesalina ( 29. dubna 2020 17:51 )

je mně jasné, že má táta nervy, ale měl by být rád a ne že populismus, premiér nemá povinnost zachraňovat každé dítě

Huron ( 29. dubna 2020 10:46 )

Táta hulvát.

llenourek ( 28. dubna 2020 20:13 )

Přesně tak, a tatínek toho chlapce by se neměl rouhat....

Zobrazit celou diskusi