Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Adámek se smrtelnou svalovou atrofií má na kontě první milion! Oliverkovi pomáhají veselá trička

Autor: rc - 
8. dubna 2020
05:15

Hru s časem svádějí rodiče malého Adámka, který trpí obávanou chorobou SMA (spinální svalová atrofie). Chlapcova naděje na lepší život tkví v léku Zolgensma, který však stojí 2,5 milionu dolarů a je nutné ho dostat do věku dvou let. Adámek oslaví narozeniny již 17. června! Rodiče se proto obrátili na veřejnost, ale chlapec má zatím na účtu jen milion korun. 

Přes dva miliony dolarů – to je částka, která by mohla pomoci Adámkovi k lepšímu životu. Malý chlapec je jedním z dětí, které trpí obávanou spinální svalovou atrofií. Adámek se narodil jako zdravé dítě, když mu však bylo půl roku, jeho rodiče si všimli, že něco není v pořádku.

„Přestával jsem zvedat nožičky a kopat s nimi. Maminka s tatínkem nedali na řeči, že jsem líňoučký a vše časem doženu, a zašli za fyzioterapeutkou,“ popisují rodiče Adámka na jeho stránkách Adámkova cesta. Následně chlapeček podstoupil řadu vyšetření. „Výsledky genetických testů byly pro moje rodiče velmi zdrcující,“ píší dále rodiče s tím, že se u Adámka potvrdila spinální muskulární atrofie.

U Adámka byla zahájena léčba lékem Spinraza. Tento lék onemocnění nevyléčí, ale zpomaluje jej. Lepší účinky na nemoc má lék Zolgensma, který však pojišťovna neproplácí, stojí miliony dolarů a musí se aplikovat do dvou let. „Nezbývá mnoho času, ale všichni věříme, že se to povede,“ nevzdávají boj s časem rodiče, kteří se obrátili na veřejnost s prosbou o pomoc. A ta nezůstala bez odpovědi.

„Adámek má svůj první milion. Na obou účtech je v tuto chvíli zůstatek: 1 068 808 Kč. Je to zatím málo, ale všichni věříme, že se to povede,“ napsali šťastní rodiče, kteří se nevzdávají naděje. Ovšem čas neúprosně letí. Adámek již 17. června na dortu sfoukne dvě svíčky! 

Malému Adámkovi pomáhají i rodiče Maxíka, který taktéž trpí spinální svalovou atrofií a díky lidem se podařilo vybrat 60 milionů. „Adámek konečně přepral úřady a spustil sbírku na genovou terapii Zolgensma. Moc vás prosíme, udělejte pro něj to, co jste udělali pro Maxíka,“ napsali na facebookové stránce věnované Maxíkovi.

Lék potřebuje i malý Oliverek, který má na účtu 25 milionů korun a času do druhých narozenin je málo. Oliverek bude mít narozeniny už za 128 dní. Pomoci se mu rozhodly i celebrity, které se zapojily do „tričkové výzvy“ a opatřily si trička s nápisem „Máš nás, Oli“.

Oliverkovi pomáhá herec Jiří Mádl, herečka Sandra Nováková, Jana Plodková, Jitka Čvančarová a atletka Zuzana Hejnová. Další trička vykoupili lidé za 2,5 hodiny a rodina shání, jak vyrobit další. Snad se Adámkovi i Oliverkovi a dalším dětem podaří dosáhnout stejného zázraku jako podobně postiženým dětem polským a slovenským. 

Zobrazit celou diskusi