Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda žádá nouzový stav do 25. května. „Podporu zatím nemáme,“ přiznává Babiš

Autor: ČTK - 
26. dubna 2020
17:45

Vláda zatím nemá ve Sněmovně vyjednanou podporu pro další prodloužení nouzového stavu, který má končit 30. dubna. V České televizi to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet žádá o prodloužení do 25. května. Poslanci by o tom měli rozhodovat v úterý. Neschválení by podle předsedy vlády znamenalo konec omezujících opatření.

Nouzový stav platí v Česku od 12. března. Původně měl skončit 11. dubna. Sněmovna ho už jednou na žádost vlády prodlužovala, a to do konce tohoto měsíce. Vláda teď znovu zvažovala žádost o další prodloužení, Babiš ale před pár dny řekl, že si to ministři hnutí ANO nepřejí. Ve čtvrtek Městský soud v Praze některá omezující nařízení zrušil kvůli tomu, že je kabinet nevyhlásil podle zákonných pravidel. Udělal to podle krizového zákona, ale podle normy o zdraví. Vláda se poté v pátek rozhodla žádat dolní komoru o prodloužení nouzového stavu.

„My zatím nemáme tu podporu (ve Sněmovně)... Jdeme do Sněmovny s tím, že jsme vyhověli soudu,“ řekl Babiš. Většina opozičních stran uvedla, že bude od vlády chtít argumenty, proč by se nouzový stav měl prodloužit. Komunisté už dřív řekli, že by souhlasili s prodloužením do 17. května. Babiš dodal, že s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem právě mluvil, vedení KSČM bude o žádosti ještě jednat.

Pokud by podle Babiše byli poslanci proti a prodloužení neschválili, „znamenalo by to víceméně zrušení všech opatření“. Vláda plánuje zatím postupné otevírání provozů, a to v dvoutýdenních intervalech. Poslední uvolnění by mělo nastat 25. května.

Markéta Fourová ( 26. dubna 2020 19:42 )

A doufám že ani mít nebudou už toho divadla bylo dost.

babrle ( 26. dubna 2020 18:08 )

Já si myslím, že je to od Babiše geniální tah. On totiž ve skutečnosti o nouzový stav nestojí, ale důsledky půjdou za sněmovnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa