Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tragická srážka vlaků na Karlovarsku: „Co jsem to udělal!“ plakal prý strojvedoucí

Aktualizováno -
7. července 2020
21:46
Autor: yks, ČTK, rv, shp - 
7. července 2020
16:07

K obrovské tragédii, při níž bylo slyšet tříštění skla, ohýbání kovu a křik pasažérů, došlo na Karlovarsku v úterý odpoledne. U obce Pernink se srazily dva vlaky. Na místě zůstali dva mrtví, tři desítky zraněných a zamířilo na něj několik vrtulníků. Záchranu komplikoval obtížně přístupný terén. Policie už zadržela jednoho ze strojvedoucích a vyšetřuje ho kvůli obecnému ohrožení.

Tragickou srážku vlaků u Perninku nepřežili dva lidé. Jak uvedla ČTK, jednou z obětí byl německý státní příslušník. Zranilo se 24 osob. „Čtyři převezl vrtulník do Fakultní nemocnice v Plzni, jeden člověk skončil v Nemocnici v Ústí nad Labem, jeden ve Zwickau a jednoho odvezla sanitka do Karlových Varů,“ řekl Blesk.cz mluvčí záchranky Radek Hes. Lehce zraněné pak odvezly sanitky a hasičský autobus do karlovarské nemocnice.

Policie zadržela strojvůdce

Všichni zranění byli vyproštěni. Proč se vlaky srazily, zjišťují policisté ve spolupráci s Drážní inspekcí. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Podle informací Blesku je zadrženým jeden ze strojvedoucích.

„Jeden ze strojvůdců tam seděl na svahu vedle kolejí a naříkal ,Co jsem to udělal, co jsem to udělal...' Přitom vzlykal a držel se za hlavu,“ popsal Právu jeden z místních obyvatel.

Je zřejmé, že došlo k selhání lidského faktoru,“ řekl o srážce vlaků na Karlovarsku v ČT bez detailů ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO), který přijel na místo neštěstí.

Video  Fatální srážka vlaků u Perninku: Na místě jsou mrtví 
Video se připravuje ...

Pomáhali i Němci

Na místo neštěstí vyrazilo sedm záchranek z Karlovarského a tři z Ústeckého kraje. „Aktivovali jsme první stupeň hromadného postižení osob. Jedná se i o mezinárodní zásah, pomáhá záchranná služba ze Saska včetně letecké z Chemnitzu,“ sdělil rovněž Hes.

Na pomoc vzlétly i záchranářské vrtulníky z Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje i z Prahy. Nápomocné jsou i vrtulníky z Německa. Jak uvedla ČT, v obtížně přístupném terénu zasahovalo také 11 jednotek hasičů. 

Video  Srážka vlaků u obce Pernink: Na místě jsou mrtví  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

První informace po nárazu

Podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala k nehodě došlo mezi stanicí Nové Hamry a dopravnou Pernink. „Dle prvotních informací je na místě větší počet zraněných. Provoz na trati je přerušen. Drážní inspekce bude šetřit příčiny a okolnosti mimořádné události v místě jejího vzniku,“ uvedl krátce po neštěstí Drápal.

Jak sdělila drážní inspekce, k neštěstí došlo v 15.10 hodin. „Srazil se osobní vlak Os 17110 (Karlovy Vary dolní n. - Johanngeorgenstadt) s osobním vlakem Os 17113 (Johanngeorgenstadt - Karlovy Vary dolní n.),“ uvedla. Provoz na trati bude obnoven až ve středu. 

Kvůli srážce vlaků vyhlásila krajská nemocnice v Karlových Varech takzvaný traumaplán. Ten se aktivuje v případě mimořádných událostí, kdy se čeká více zraněných. „Máme připravený traumatologický, anesteziologický tým. Zatím jsme ošetřili pět zraněných a čekáme na příjezd transportního autobusu s lehce zraněnými,“ řekl mluvčí karlovarské nemocnice Vladislav Podracký.

VIDEO - Podívejte se, jak se hasiči připravují na vlakové neštěstí:

Video  Hasiči se připravují na vlakové neštěstí.  - Martin Sekanina, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

cepp ( 8. července 2020 12:29 )

Nemohu pochopit proč nosili zraněné přes půl kilometru do stanice ručně, proč nevypravili drezínu a neodvezli zraněné po kolejích?

renalek ( 7. července 2020 22:02 )

renalek ( 7. července 2020 22:01 )

levicove-smegma ( 7. července 2020 20:53 )

Jo v tom našem zemanobabišizmu se dějí věci...

frantacizek ( 7. července 2020 20:37 )

Němci pomohli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání