„Noty od těch nahoře nemáme. Letos budeme mít sezonu kratší, v dubnu obvykle začínáme. Připravujeme se standardně, předělali jsme například kompletně pět chatek včetně interiérů, vymalovali ‚sociálky‘,“ řekl vedoucí Autocamping Pod Černým lesem Žamberk na Orlickoústecku Jan Kulhánek.

Ve společných prostorách budou v kempu cedule s informacemi, aby lidé dodržovali nařízená opatření. Na prázdniny se lidé hlásí a objednávají pobyty i letos. Provozovatel doufá, že bude také otevřený akvapark a další sportoviště. „Někdo to zrušil v březnu, protože měl strach, teď se zase objednávají. Kemp je na prázdniny poměrně vytížený, spíš v té druhé půlce léta,“ řekl Kulhánek.

Kempy Jihočeského kraje hlásí stovky rezervací

Některé jihočeské kempy mají na léto stovky rezervací. Větší zájem je o chatky s vlastní toaletou. V některých kempech evidují poptávku jen od Čechů a zaznamenali stoprocentní propad objednávek od zahraničních turistů.

Autocamp Velký Vír na břehu orlické přehrady má na léto 250 rezervací, na některé týdny je už všech 90 chat obsazených. Při koronavirové pandemii se objednávky zastavily, ale teď už jich chodí stejně jako před ní, kolem deseti denně. Zájem je o víkendové pobyty i týdenní turnusy. Ceny jsou stejné jako loni. Kemp otevře 25. května, hlavní správce Tomáš Huml se ale zatím nedozvěděl, jaká hygienická opatření bude muset dodržovat.

Ústecký kraj velký zájem o kempy nehlásí

V kempech a hotelích v Ústeckém kraji se letos zřejmě moc hostů neubytuje. Někteří lidé ruší své rezervace kvůli vyčerpané dovolené, jiná ubytovací zařízení jsou závislá na školách či hostech ze zahraničí. Podle provozovatelů se ale ubytování zdražovat většinou nebude.

Provozovatel kempu ATC Hradec u Kadaně na Chomutovsku Jiří Malý je jeden z mála, kdo se chystá zvýšit alespoň přirážku za úklid. Podle něj ho čekají vyšší náklady, protože po odjezdu hostů bude muset pokaždé vydezinfikovat chatky. Přirážku zvýší ale jen hostům, kteří se v kempu usadí na jeden den, řekl Malý. Dodal, že s dezinfekcí šetřit nebudou.

Vysočina se o dobrou sezónu nebojí

Na Vysočině některé kempy otevřou hned 25. května, další kempy budou fungovat až od června. Vzhledem k poptávce čekají správci kempů dobrou letní sezonu. Podle ankety ČTK v tomto týdnu vesměs přesně nevěděli, jaká se jich budou týkat mimořádná hygienická opatření. Nebyli si třeba jistí v tom, jestli bude možné otevřít společné sprchy.

Camp Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku má kromě louky pro stanování 40 chat vybavených sociálním zázemím i penzion s 28 lůžky. Chaty jsou na sezonu zamluvené přibližně z 95 procent. Hlásí se už i rekreanti, kteří chtějí přijet se stany a karavany. Ti mohou přijet volně, řekl jednatel Eduard Jakwerth.

Zlínský kraj bude mít plno

Kempy ve Zlínském kraji budou v létě zřejmě plné. Zájem o ubytování v nich je srovnatelný s předchozími lety. Chatky v některých kempech v regionu jsou na letní sezonu už téměř vyprodané, zbývají poslední volné termíny. Ceny za ubytování se ve srovnání s loňskem výrazněji neměnily.

Camping Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, který běžně funguje v celoročním provozu, disponuje kapacitou 270 lůžek. „Luxusnější apartmány jsou na letní sezonu s výjimkou pár termínů obsazené. Co se týká dvoulůžkových, trojlůžkových a čtyřlůžkových chatiček, ty jsou obsazené tak z 50 procent. Oproti minulým letem lidé objednávají chatičky s větším předstihem, dříve často čekali až na léto. Očekáváme, že přes léto bude úplně plno,“ uvedl vedoucí recepce kempu Marcel Vašut.

V Moravskoslezském kraji se na poptávce koronavirus neprojevil

Moravskoslezské kempy očekávají v létě obdobnou obsazenost jako v předchozích letech. Nezaznamenaly zvýšený zájem českých turistů v souvislosti s komplikacemi při cestování do zahraničí kvůli koronavirové pandemii. 

Správkyně kempu v Budišově nad Budišovkou na Opavsku Marie Schrammová řekla, že do 8. června, kdy měl být původní vládou povolený termín otevření, kemp zrušil všechny rezervace a vrátil zálohy. Rezervací na červen má velmi málo.

„O víkendu 19. - 21. června jsme měli mít tradiční Budišovské Letnice, to je samozřejmě zrušeno, takže máme na víkend prázdno. Přes týden máme úplně volno, protože školní výlety, cyklokurzy, všechno je zrušeno. Červen prostě bude takový nijaký. Ale na prázdniny objednávky jsou, to si nebudu stěžovat,“ řekla Schrammová.

Karlovarský kraj zaznamenal stabilní zájem

Kempy v Karlovarském kraji evidují srovnatelný zájem o ubytování na letní prázdniny jako v minulém roce. Již v současné době přijímají rezervace na celé léto. Jaké budou ekonomické dopady opatření kolem koronaviru, zatím podle provozovatelů kempů není jasné. 

Ve vodáckém kempu Dronte, který provozuje tři tábořiště v Lokti, Sokolově a v Kynšperku nad Ohří, již sezonu zahájili. Koncem dubna začali pronajímat loďky vodákům. Původně ale měla sezona začít již 28. března. „Za ten měsíc jsme přišli o peníze hlavně z velkých akcí jako třeba Odemykání Ohře nebo čištění Ohře, které se musely zrušit,“ řekl ředitel Dronte Ohře Vladimír Šeda.

Plzeňský kraj očekává velkou obsazenost

Majitelé a provozovatelé hotelů, penzionů, kempů a turistické cíle v Plzeňském kraji letos očekávají silnější letní sezonu. Předpokládají, že Češi stráví kvůli opatřením proti koronavirové nákaze dovolenou doma. Některé hotely, zejména na Šumavě, už jsou z velké části vyprodané a budou na tom zřejmě lépe než před krizí. Hodně těžké to bude mít Plzeň, která je silně zaměřená na cizince. Sezona se prodlouží do konce září.

„Objednávek máme dost. Ale jak to bude v reálu, to uvidíme, protože nevybíráme zálohy,“ řekl Vladimír Šabek, majitel kempu La Rocca v Konstantinových Lázních na Tachovsku. Zásadním problémem ale je, že ačkoli má otevřít za osm dnů, dodnes neví, za jakých podmínek.

„Čtyři hodiny jsem volal na tři ministerstva, ale nic nevěděli. Kolik lidí můžeme ubytovat, kolik jich může do sprch a sociálek? Potřebovali bychom se na to připravit,“ uvedl. Chodí jen nepotvrzené informace, že karavany budou muset být pět metrů od sebe, že nepůjde ubytovat v chatce čtyři lidi, kteří nebudou z jedné rodiny. Neví, jestli může napustit bazén, jak to bude se stany, zda se omezí kapacita kempu.

Zájem o pražské kempy je na nule

Pražské kempy hlásí před letní sezonou prázdno a poptávku na bodu mrazu. Zařízení, která mají rezervace ze zahraničí, se obávají jejich odhlašování.

Například kemp u nádrže Džbán na kraji Divoké Šárky nabízí 120 karavanových stání s elektrickými přípojkami a 200 míst pro stany, ale podle tamní pracovnice je situace špatná. Lidé se podle ní informovali na začátku května, od té doby se neozývají. Nejde podle ní hovořit ani o rezervacích, spíš jenom o dotazech, zda bude kemp fungovat.

Fotogalerie
44 fotografií