Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Český potápěč našel v Chorvatsku mrtvolu! Tělo patřilo 4 roky pohřešovanému kolegovi

Fotografie
Český potápěč našel v Chorvatsku v moři mrtvolu  (Autor: internal)
Autor: mka - 
23. srpna 2019
05:00

Prozkoumával mořské dno v Chorvatsku, když narazil na něco, co připomínalo lidské tělo. David Haderka (37) z Prahy jej považoval za maketu, atrakci pro potápěče. Do doby, než byl předvolán na policii…

Děsivý nález učinil Haderka s kamarádem Václavem Vozábem (32) vlastně náhodou. Z kempu Sveta Marina na chorvatské Istrii se 6. července 2017 vydali prozkoumávat dno asi v hloubce 50 metrů. Zhruba 150 metrů od břehu spatřili postavu ležící na dně.

Napadlo mě, že to bude asi nějaká z potápěčských figurín a atrap, kterými se české lomy jen hemží a tam jsou v oblibě také,“ řekl Blesku. Siluetu porostlou mořskými rostlinami natočil na video a těšil se, že věrohodně vypadajícími záběry napálí pár kamarádů.

Zajímal policisty

Záznam zveřejnil na facebooku. „Ani ve snu jsem si nedovedl představit, že by to mohl být člověk, protože 52 metrů je sice velká hloubka, ale pro technické potápěče naprosto běžně navštěvovaná,“ míní Haderka. Na příspěvek zapomněl až do března 2018. „Zavolala si mě policie, abych podal vysvětlení k videu,“ pokračuje. Tam se také dozvěděl, že se v Chorvatsku na tomto místě v roce 2013 ztratil polský potápěč Adam W., kterému tehdy bylo 47 let.

A David Haderka zřejmě našel jeho tělo! Policistům proto popsal, kde zhruba leželo, a nakreslil i mapu. „Vysvětlení k předmětné věci bylo 23. března 2018 zasláno cestou Interpolu Záhřeb chorvatské straně,“ uvedl mluvčí českého policejního prezidia David Schön. Haderka tedy doufal, že nebožtíka co nejrychleji vyzvednou a jeho rodina najde klid.

Hledal ho znovu

Ačkoliv ale čeští policisté poslali chorvatským kolegům údaje o poloze těla už loni v březnu, když se Haderka loni v červnu do Chorvatska vrátil, dozvěděl se od místních, že nebožtíka stále nikdo nenašel. Proto se ho vydal opět hledat na vlastní pěst. Dlouho se to jemu, ani jeho kamarádům ze skupiny Přátelé hlubin nedařilo.

Objevil jsem ho až při dvanáctém ponoru,“ popisuje. Naměřil návratový kurz a pro identifikaci i nové video. Vše pak předal místní policii. Uplynuly další měsíce a až minulé úterý, téměř šest let poté, co muž zmizel, jeho tělo z hlubin vyzdvihli.

Zanesl k němu kříž

David Haderka neměl z celé věci dobrý pocit. Když se loni dozvěděl, že chorvatští potápěči tělo nešťastníka i přes podrobné informace stále neobjevili, chtěl alespoň uctít jeho památku. „Dostal jsem nápad, že tam dáme kříž. Už to pro mě začalo být osobní,“ vysvětluje Haderka. Doufal, že i kříž třeba pomůže v orientaci při pátrání.

Rodina ho může pohřbít

Loni v listopadu také v kempu Haderka náhodou potkal přítele zemřelého muže. „Řekl mi, že ani manželka zemřelého a jeho dvě malé dcery vůbec nevědí, že se pravděpodobně našel,“ kroutil hlavou. Přes tohoto muže se zkontaktoval i s rodinou pohřešovaného. „Jeho žena mi řekla, že už skoro šest let čeká, aby ho mohla pohřbít,“ doplnil Haderka.

Hadr ( 27. srpna 2019 02:17 )

hloubka, ale pro technické potápěče naprosto běžně navštěvovaná. Tak plynul čas dál a já už na svůj příspěvek takřka zapomněl, protože jich točím spousty.
Někdy v lednu roku 2018 mě přišel dopis, že se mám dostavit na Kriminální policii na Andělu a podat vysvětlení k videu umístěnému na FB. Nelámal jsem si s tím hlavu a přišel jsem. Kriminalista mě vysvětluje, že se jedná právě o video s maketou potápěče a já si říkám co to má znamenat. Začínáme hovor a on mě informuje, že je na Maríně pohřešován Polský občan jménem Adam Wrobel Benjamin. Atd. viz protokol. Já si trvám na svém a říkám, že tohle bude maketa i když to vypadá poměrně věrohodně. Sepisujeme protokol a já jdu zpět domů.
Samozřejmě se jdu ihned podívat na to video a pouštím si ho znovu a znovu. Ve 20 00 už si opravdu jistý, že to je maketa rozhodně nejsem a volám kriminalistovi i v tuto pozdní hodinu a říkám že začínám mít dojem, že je to on. Domlouváme se, že vyhotovím plánek přibližného místa nálezu. Mám ze situace divný pocit a ke svému videu píši, že se možná jedná opravdu o člověka a že jsem byl teď na policii. Kamarád Vašek Vozáb je také vyzván k výpovědi a nezávisle na mě vypovídá podobně jako já.
Tou dobou jsem se domníval že Chorvatští policejní potápěči si se situací velmi rychle poradí a nebude to podle naší udané polohy výrazný problém místo opět najít. Na Marínu jsem v roce 2018 dorazil už v dubnu. Hned jsem se ptal na místní potápěčské základně, zda tu již byli policisté a úspěšně našli to co jsme natočili. Bylo mě odpovězeno, že tu zatím nikdo nebyl. Já jsem zase odjel a psal si s kamarádem z Chorvatské báze a ten mě řekl, že už tu byli hledat policisté potápěči a že nic nenašli. Což jsem se velmi podivoval, vzhledem k tomu, že si velmi vážím práce a činnosti českých policejních potápěčů, kteří často operují ve 5 stupňů ledové vodě a hledají pohřešované takřka po hmatu, jsem si zkrátka nedovedl představit, že ho nejsou schopni najít. Tato situace se přiznám mě trochu vyprovokovala a já

Hadr ( 27. srpna 2019 02:06 )

Dobrý den.
Je čtvrtek 6. července 2017, shodou okolností je den 602. výročí upálení mistra Jana Husa. A v tento památný den s mým kamarádem a potápěčským parťákem Václavem Vozábem trávíme prázdniny v našem oblíbeném campu Sv. Marína v Chorvatsku na Istrii, kde se věnujeme přístrojovému potápění do středních a větších hloubek. Tento den odpoledne cca ve 130 vyrážíme na ponor. Plán ponoru byl určen tak, že půjdeme na hloubkový ponor cca do 50 metrů. Jako orientačního bodu užijeme odpadní rouru vedoucí z campu a končící cca v 48 metrech hloubky. Ve 48 metrech opouštíme konec odpadní roury a vydáváme se dále na otevřené pole na 50 metrové hloubky. Po cca 4 min plavání se blížím k siluetě ploutví, jelikož viditelnost nám ten den přála, vidíme je zřetelně už tak na 15 m.
Hlavou mě problesklo, že to bude zajímavý materiál pro mojí kameru a tak jí pohotově vytahuji a točím během pár sekund. Už jak se blížím k siluetě tak mě napadá, že to bude asi nějaká z mnoha potápěčských figurín a atrap jimiž se české lomy jen hemží a zde na Sv.Maríně jsou v oblibě také všelijaké podvodní atrakce a makety sloužící pro pobavení a lepší orientaci potápěčům. Natáčím video a moje fixní idea, že točím maketu potápěče, kterou jsem zřejmě umístili nějací techničtí potápěči vtipálkové, hraničí s jistotou. Pomalu opouštíme hloubku a začínáme dekompresní procedury. Já mám pocit, že jsem natočil hezké videjko a že to bude vypadat věrohodně, nějací moji kamarádi jistě budou věřit, že se jedná o realitu a já s Vaškem si z nich budeme dělat legraci.
Skutečně, kontroluji záznam a figurína vypadá velmi realisticky, už jen v duchu chválím um autorů a umísťuji video na FB. První reakce jsou tady a přátelé píší. Ty jo fakt je to skutečné, to je šílené. Mám radost, že se vtip daří a odepisuji, že samozřejmě, je to tu jako na Everestu, je to hluboko a těla se tu běžně nechávají. Ve skutečnosti jsem si totiž nedovedl ani ve snu představit, že by tu takto mohl být člověk, protože 52 m je sice velká h

Kruta_Pravda ( 23. srpna 2019 13:04 )

Pěkné, že to nevzdal.

20tina12 ( 23. srpna 2019 12:12 )

To by to musela být vážená osoba aby se do akce hrnuli.

Monikay ( 23. srpna 2019 10:07 )

Chorvati asi moc nehledali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání