Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

České historické pekárně v USA hrozí, že ji zavřou: Peníze jdou na drahou pojistku, majitel je zoufalý

Autor: dce - 
25. června 2019
18:17

Česká Sýkorova pekárna ve Spojených státech řeší existenciální problémy. Kvůli povodňové pojistce asi brzy přijdou na mizinu - ročně na ni totiž budou platit asi 300 tisíc korun. Starobylá pekárna v České vesnici je navíc velmi oblíbeným místem, kde si místní jako na jednom z mála míst v Americe mohou koupit tradiční české koláče či housky. Majitelé teď prosí o finanční pomoc přes internet.

Pekárna existuje ve městě Cedar Rapids v Iowě už 116 let. V centru "České vesnice", jak říkají české čtvrti, stála jako jedna z prvních - původně byla známá jako Kosek Bakery, od roku 1927 se jmenuje Sykora Bakery (Sýkorova pekárna) a jak je ze jména známo, patřila původně českým emigrantům.

Roku 2001 ji koupili John a Sue Rocarkovi - byli připraveni v tradici pokračovat, ale plány jim totálně zkazily povodně v roce 2008. Voda místy dosahovala výše až deseti metrů - uvnitř pekárny se vyšplhala až ke 250 centimetrům. Noví majitelé tak museli obětoval stovky hodin práce a i spoustu peněz, aby historickou budovu opět uvedli do původního stavu včetně autentického vybavení.

A to všechno, jen aby na ně udeřila další rána - cena protipovodňové pojistky, která letos činí v přepočtu sto tisíc korun, má v budoucnu zdražit až na 300 tisíc korun. Pro malou pekárnu s velmi specifickým okruhem zákazníků je to příliš vysoká částka.

Majitelé tak na stránce GoFundMe založili kampaň, ve které chtějí vybrat celkem 600 tisíc korun, aby první patro budovy mohli přestavět na plnohodnotný byt ve stylu 40. let, který by pronajímali v rámci Airbnb. Věří, že se jim investice vrátí a brzy bude byt platit i peníze na drahou pojistku.

gepama ( 26. června 2019 08:08 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

joanna5 ( 25. června 2019 19:09 )

...pojišťovny a daně a války nás sežerou všechny... čím dál lepší všude jen navyšují... však musí se mít pojišťováci a stát dobře a musí z něčeho platit ty jejich paláce

gabreta ( 25. června 2019 19:07 )

To stoprocentně zavinil Babiš. Už chce expandovat i za velkou louži!!! Proto ty nedělní protesty!

joanna5 ( 25. června 2019 19:06 )

cocumysvole ( 25. června 2019 18:55 )

To není pojistka ale výpalné. To bych to zabalil a odstěhoval se někam jinam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání