Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za proslavení Česka ocenili i chirurga Pomahače: „Jsem hrdý na to, že jsem Čech“

Autor: ČTK - 
14. června 2019
12:21

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předal 15 osobnostem a zástupcům ruské nevládní organizace Memorial cenu Gratias agit, kterou ministerstvo každoročně uděluje za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Laureáty ceny, mezi kterými je například český chirurg pracující v USA Bohdan Pomahač nebo ředitel Festivalu českého umění a kultury Praha - Berlín Dušan Robert Pařízek, označil ministr za nejlepší reprezentanty Česka v zahraničí. Zdůraznil, že ocenění propagují Česko nezištně.

Ministr zahraničí Petříček uvedl, že mezi oceněnými jsou i lidé, kteří museli před rokem 1989 opustit tehdejší totalitní Československo, přesto ale na svou zemi původu nezanevřeli a nyní pomáhají zlepšovat obraz Česka. Uvítal také to, že přicházejí i nové generace Čechů pracujících v zahraničí, kteří jsou úspěšní ve svých oborech a hlásí se ke svému původu. Ocenil i zahraniční osobnosti, které mají k Česku dlouhodobě dobrý vztah.

Pařízek jménem všech letošních laureátů ministrovi za ocenění poděkoval. Zdůraznil, že přijetí ceny neznamená, že by ocenění ve svém nadšení pro Českou republiku ustali.

Ocenění Gratias agit uděluje ministerstvo zahraničí od roku 1997. Dostávají ho lidé bez ohledu na národnost, kteří se svou dlouhodobou činností nad rámec svých profesionálních povinností zasloužili o šíření dobrého jména ve světě a prohlubují zájem o Česko v zahraničí.

Dosud cenu, ke které patří diplom a křišťálový glóbus, dostalo přes 300 lidí a organizací. Mezi loňskými laureáty byla například skupina osmi Rusů, kteří v roce 1968 protestovali na moskevském Rudém náměstí proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

V předchozích letech cenu získali například dirigent Jiří Bělohlávek, olympionička Věra Čáslavská, autor dětských knih Petr Sís nebo hokejista Jaromír Jágr.

Pomahač označil cenu Gratias agit za velkou poctu. „Je to něco, co člověk ani nečeká, protože tak nějak mimoděk svou prací pomáhá zviditelnit své kořeny, Českou republiku. A o to milejší je, že si to někdo uvědomí,“ řekl ČTK a České televizi. „Byly doby, kdy jsme nebyli mnozí z nás hrdí na to, že jsme Češi. Ale, zaplať pánbůh, ta doba je dávno za námi a teď je na co být hrdý. Česká republika má vynikající jméno ve světě, já jsem hrdý na to, že jsem Čech a kdykoli můžu, tak samozřejmě zmíním,“ řekl.

mbmb ( 14. června 2019 12:58 )

nomen omen jiz jeho jmeno predurcilo tohoto mimoradneho cloveka k uslechetilemu povolani lekare.Mame skvele lidi ,kazi to politici

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa