Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inteligentní sadista Tekverk zabil dívku (†16): Cítím, že se tomu tentokrát neubráním, popisoval

Video se připravuje ...
Autor: VaB, jel - 
7. června 2022
05:00

V noci z 5. na 6. června 1979 došlo k brutální vraždě teprve šestnáctileté dívky. Tu zabil velmi inteligentní letecký inženýr Vladimír Tekverk. Sadistický vrah se se svou deviací snažil léta bojovat, nakonec jí ale podlehl. K činu se přiznal.

Na první pohled slušný, spořádaný a inteligentní inženýr a táta od rodiny. Jeho IQ bylo nadprůměrné - hodnota dosahovala 140. Vladimír Tekverk se ale v noci z 5. na 6. června 1979 změnil, stal se z něj totiž vrah.

V autobuse si tehdy všiml šestnáctileté dívky, která seděla před ním. Byla drobná a velmi krásná. V Tekverkovi se tehdy probudila sadistická deviace, kterou nedokázal ovládnout.

Počkal, až dívka dojde do stínu pod stromem… a začal bodat. „Cítím, že se tomu tentokrát neubráním. Vytahuji nůž. Všechno zmizelo, je jen ona… štíhlá, mladičká - oběť,“ cituje rozhlas jeho zápis ve zpovědi. Dívka byla na místě mrtvá.

Vrátil se na místo vraždy

Na místo tehdy ihned vyrazila policie, a to včetně známé mordparty - policistů z 1. oddělení krajského ředitelství, kteří vyšetřují nejzávažnější trestné činy, jako jsou vraždy. Tu tehdy vedl známý kriminalista Jiří Markovič. S hledáním pachatele ale neměli žádnou práci.

Tekverk se vrátil domů celý od krve. Probudil svou manželku a k činu se jí přiznal. „Musíme zpátky do toho parku. Zabil jsem dívku, musím jim to jít říct,“ řekl jí tehdy. Policistům pak pachatel sdělil, co provedl a svůj hrozný zločin do detailů popsal. Právník mu tehdy doporučoval, aby svou výpověď změnil a řekl, že se jednalo o jeho milenku, která ho vydírala.

Zkušený kriminalista Markovič to však Tekverkovi rozmluvil. Sdělil mu, že jenom pokud se přizná ke své deviaci, nedostane trest smrti. „Vysvětlil jsem mu, že si tím říká o špagát. Pokud byl totiž sadista, tak mu znalci mohli, a také přiřkli, polehčující okolnosti. O něm konkrétně řekli, že po té první ráně už se nemohl vůbec kontrolovat. Díky tomu taky dostal jen těch 25 let,“ vysvětlil před lety v pořadu Hyde Park Civilizace vyšetřovatel. 

Četl o vraždách

O své deviaci věděl Tekverk už dávno. Poprvé se u něj sklony projevily na školním výletě k Máchovu jezeru. Bylo mu čtrnáct let, vzrušení v něm vyvolala jeho krásná spolužačka. Tehdy se dal ale na útěk a k ničemu nedošlo.

Později zjistil, že jde o znaky sadismu, odbornou pomoc ale nevyhledal. Myslel si totiž, že to dokáže kontrolovat. Měl ale i zálibu ve vraždách, o kterých si četl. Byl to zároveň i odtažitý člověk, který nikdy neměl pořádného přítele. Byl posedlý ostrými noži a tupými opovrhoval.

Nakonec byl Tekverk poslán do vězení na 25 let, dobrovolně podstoupil kastraci a za mřížemi se dal na malování obrazů. Svou deviaci popsal v rozsáhlé dokumentaci, kterou věnoval Markovičovi, který ji využil pro svou další práci.  Propuštěn byl o sedm let dříve za dobré chování a jako první zajel právě za Markovičem, se kterým se prý pak vídal pravidelně.

lahti ( 4. března 2024 16:26 )

Ano, určitě byste psal omluvné příspěvky na vraha, kdyby vám takto zavraždil vaši dceru....právě proto, že byl inteligentní a věděl co mu je, měl sám navštívit psychiatra a sexuologa už před činem.

Martin Mikota ( 25. června 2023 11:20 )

Tak ale zrovna tento člověk udělal jak předtím, tak potom ještě víc, mnoho dobrého, čím společnosti prospěl. Všechny házet do jednoho pytle opravdu nejde.

Martin Mikota ( 25. června 2023 11:19 )

Nemyslite si snad, že ten profil patří jemu. Velmi pravděpodobně záměr, aby ho někdo veřejně poškodil. A pokud ne, tak jde o nějakého pitomce nebo úchyla, kterému přijde vtipné nebo nutné omotávat si obličej staženou kůží z kuřete no.

Pamasal Marhoul ( 31. března 2023 21:20 )

Stalo se to v Čakovicích dívka jela nočním autobusem z tanečních v Letňanech do autobusu přistoupil její vrah dívka vystoupila na zastávce u koupaliště v Čakovicích kde bydlel i její vrah vystoupil za ní a ve stínu stromů na ni zaútočil domu to měla pár desítek metrů její otec na ni čekal o stanici dál u školy kde měla původně vystoupit bohužel se jí nedočkal kdyby v té době byli mobily tak by se to možná nestalo.jeji vrah bydlel ve vedlejší bytovce takže ji znal.tento tragicky případ nechal v každém občanovi Čakovic hluboké stopy.

Skrhola ( 7. června 2022 10:53 )

Abych tak řekl slovy Miloše Zemana: "Polehčující okolnost sem - polehčující okolnost tam", měli ho stejně pověsit, taková zrůda nemá právo žít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání