Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poplatek za pohotovost zdraží? Kubek chce navýšení na 200 korun. A „rozcupoval“ očkování v lékárnách

Aktualizováno -
20. listopadu 2022
13:51
Autor: Mii, swp, ČTK - 
20. listopadu 2022
13:09

Česká lékárnická komora nadále podporuje, aby v Česku bylo zavedeno očkování proti určitým nemocem v lékárnách. Opatření má vést k větší proočkovanosti populace. Prezident České lékařské komory Milan Kubek ale nápad zásadně odmítá. Podle něj je „stejně nesmyslný, jako domácí porody“, problém není v tom, že by očkovacích míst bylo málo, říká. Oproti tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce o očkování v lékárnách debatovat. Oba hovořili v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi, kde Kubek také sdělil, že poplatek za pohotovost by se měl zvednout z 90 korun na 200 korun.

Podle Válka je legislativa týkající se očkování v lékárnách ve fázi projednávání. „Záleží na zdravotním výboru, jak rozhodne,“ konstatoval ministr. „Minimálně je dobré, aby ta diskuze na zdravotním výboru probíhala,“ dodal.

Na otázku, zda očkování v lékárnách podporuje, odpověděl „principiálně ano, ale má to svá úskalí“. Mezi nimi vyjmenovat například fakt, že ne všichni zdravotníci očkovat můžou a navíc by takto mohla probíhat jen vakcinace zdravých jedinců, kteří nemají žádné zásadní zdravotní problémy. A to pro případ, že by u nich očkování vyvolalo vážné vedlejší účinky. Jedním dechem ale Válek uznává, že podle statistik těchto reakcí bylo dosud velmi málo.

To Kubek se staví zásadně proti očkování v lékárnách. „Ten návrh mi přijde stejně nesmyslný jako například domácí porody,“ řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle něj se diskuze točí kolem pseudoproblému. „My neřešíme, že nemáme kde očkovat. My řešíme, že lidé nemají zájem o očkování,“ je přesvědčený šéf lékařské komory, podle kterého lékárny nejsou na očkování přizpůsobeny ani stavebně, ani organizačně.

Nápad naopak nezavrhuje šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek, jenž sdělil, že podporuje rozšiřování kanálů pro očkování. Myslí si, že by se tím proočkovat populace zvýšila. „Já si čistě laicky troufnu říct, že ano,“ uvedl šéf VZP a připomněl, že čím více očkovaných lidí bude, tím menší náklady stát na léčbu osob ponese.

Podle Kubka by odborníci měli hovořit hlavně o tom, jak v lidech vyvolat ochotu k vakcinaci. „My máme kampaň na podporu očkování, ale probíhá tak, že si jí prakticky nikdo nevšimne,“ řekl šéf lékařské komory. „S kolegou Kubkem v tomto případě nemůžu souhlasit,“ oponoval Válek s tím, že kampaň zájemce přitáhla.

Kubek přesto trval na tom, že Česko si zahrává s ohněm. „Nyní máme štěstí a možná budeme mít štěstí celou zimu (…) ale pokud přijde nebezpečnější varianta covidu, který určitě neřekl své poslední slovo (…) tak máme obrovský problém,“ upozornil.

Dražší návštěva pohotovosti

Lékařská komora se na usnesení, podle kterého by se měl poplatek za pohotovst zvýšit, domluvila na sjezdu minulý víkend. Kubek uvedl, že výši poplatku nepovažuje za nejdůležitější problém trápící pohotovosti v době, kdy se rozpadl systém lékařských pohotovostí. Na návrhu na zvýšení se nicméně sjezd domluvil. Válek uvedl, že pokud mu komora návrh přednese, otevře o něm diskusi na vládě.

Současný poplatek 90 korun je podle komory velmi nízký, neplní svojí regulační funkci a nepřispívá ke snižování přetíženosti lékařských pohotovostních služeb. Podle Kubka zdravotní systém zatěžuje více to, že na pohotovosti vozí pacienty sanitky záchranářů, v jejichž posádkách chybějí oproti minulosti lékaři, kteří mohou posoudit, zda nemocný odvoz do nemocnice potřebuje, nebo ne.

Češi začali platit regulační poplatky v lednu 2008 - u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 Kč a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, Poslanecká sněmovna příslušný zákon schválila 21. srpna 2007. Jednotlivé poplatky se pak časem měnily a zanikaly. Naposled od ledna 2015 zanikla povinnost třicetikorunových poplatků v ambulancích a lékárnách. Zůstal jen 90 korun na pohotovosti

Video  Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé si k nám v pandemii chodili často pro radu, říká šéf lékárníků  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. listopadu 2022 07:27 )

Bude potřeba hodně vakcíny a taky svetr. 😜👘🧣👌 Možná se bude hodit i šála. Kluci se bijí za správnou věc. Jen tak dál. Kovidová disciplína a kázeň, panda zák., kovid pass, mnohým otevřely oči

krapotkin ( 21. listopadu 2022 02:46 )

Ve většině tebou jmenovaných států mají lidé ve výplatním pytlíku až 5x tolik, než má Čech, ale to felčary s velkými platy nezajímá. Třeba teď shánějí mastičkáře do jižních Čech, nabízejí pojišťovnu, ordinaci a 1 500 000 Kč. K takovýmu vyžírkovi bych nikdy nešel.

krapotkin ( 21. listopadu 2022 02:30 )

Co takhle pohotovost zrušit a volat rovnou sanitku, prtože felčar z pohotovosti nehne zadkem a vše přehodí na RZ a ta tě šoupne rovnou do špitálu, třeba zbytečně.

clovekdobry ( 20. listopadu 2022 21:49 )

Pro 200 korun nikdo nezchudne a když tak si odpustí nějaké pivko a cigarety. Lidé by si měli srovnat priority.

kdoasi ( 20. listopadu 2022 21:46 )

👏👏

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa