Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli hospodaření v Dopravním podniku Hlavního města Prahy (DPP) obvinili koncem června více než desítku lidí. Mezi obviněnými je vedle Hlubučka podnikatel Michal Redl a někteří členové vedení DPP. Ve stejný den jako v dopravním podniku zasahovala policie také v kancelářích VZP.

Od policejního zásahu čerpal náměstek neplacené volno. „Náměstek Knížek vedení VZP poskytl své vyjádření k celé věci s tím, že vůči němu nebylo vzneseno žádné obvinění. S ohledem na probíhající vyšetřování VZP považuje za vhodné vyčkat na jeho další závěry," uvedla na konci června mluvčí VZP Viktorie Plívová. O jeho setrvání chtěla pojišťovna rozhodnout do konce srpna. VZP kvůli policejnímu vyšetřování zadala i vnitřní audit veřejných zakázek zadávaných úsekem informačních technologií.

Zakázky v IT

Deník N uvedl, že v kauze vyšetřovaný lobbista a podnikatel v IT Pavel Dovhomilja, podnikatel Pavel Kos a s nimi náměstek ředitele VZP Knížek požadovali podle policie provize po společnostech, které VZP dodávají IT služby.

Kvůli kauze muselo skončit pět ze šesti členů představenstva dopravního podniku a tři členové dozorčí rady, Hlubuček ukončil své členství ve STAN a opustil všechny politické funkce. Kvůli kontaktům s obviněným Michalem Redlem rezignoval ke konci června také ministr školství Petr Gazdík (STAN), poslancem zůstal.

Šéf rozvědky

Seznam Zprávy také minulý týden uvedly, že nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek měl minimálně od roku 2012 s Redlem pravidelné kontakty.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že o stycích s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadily mu, protože vztah obou mužů byl pracovní. Jediným důvodem k Mlejnkovu odvolání by podle něj bylo to, kdyby Mlejnek nezískal prověrku na stupeň přísně tajné. Případem se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI, o situaci chce s Rakušanem mluvit v úterý i premiér Petr Fiala (ODS). Hnutí ANO chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, pokud premiér Fiala ministra Víta Rakušana kvůli kontaktům Mlejnka s Redlem neodvolá.

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Video
Video se připravuje ...

Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě Aktu.cz

Fotogalerie
72 fotografií