Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor! Tisícům Ukrajinců končí státní zdravotní pojištění. Návod, jak si ho obnovit

Autor: ČTK, Mii - 
19. července 2022
14:02

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Budou muset zdravotní pojišťovně znovu doložit, zda mají nadále nárok na státní pojištění nebo za ně pojištění bude hradit někdo jiný. U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se to bude postupně týkat asi 215 000 běženců. Novinářům to dnes řekl předseda správní rady VZP Tom Philipp.

U VZP se od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu registrovalo 350 000 Ukrajinců. Z toho 215 000 jich je ve věku od 18 do 65 let a ti se budou muset nejpozději po 150 dnech od udělení víza strpění na pojišťovnu znovu obrátit. Pojišťovna předpokládá, že část z nich se vrátila zpět na Ukrajinu. Podle Philippa 43 000 běženců pojištěných u VZP si už našlo uplatnění na trhu práce a platí za ně pojištění zaměstnavatel nebo si jej jako OSVČ platí sami.

Stát bude i nadále platit pojištění studentům do 26 let, rodičům pečujícím o děti, invalidům či lidem v evidenci úřadu práce. To, že mají na státní pojištění nárok, ale budou muset uprchlíci pojišťovně doložit. Děti do 18 let a senioři nad 65 let nic dokládat nemusí, na pojištění od státu mají nárok stejně jako čeští občané.

Formulář je možné vyplnit on-line

Pokud běženci po 150 dnech od udělení víza nedoloží doklady nutné pro pokračování státního pojištění, nebo za ně nezačne platit pojištění zaměstnavatel, měli by si začít platit minimální zálohu na zdravotním pojištění, která činí 2187 korun měsíčně.

„Pokud nedojde k ohlášení a nezačnou platit tuto platbu, tak na ně bude nahlíženo jako na neplatiče stejně jako na české občany. (...) Začne jim růst dluh, který bude postupně vymáhán. Ve finále by to teoreticky mohlo skončit až exekucí, což doufáme, že se nebude stávat,“ uvedl Philipp.

Pro ty, kterých se povinnost kontaktovat pojišťovnu týká, pojišťovna vytvořila formulář, který bude možné vyplnit on-line na webu pomocukrajine.vzp.cz. Formulář bude podle náměstka ředitele VZP Ivana Duškova dostupný od 21. července. VZP plánuje informace o nové povinnosti šířit i formou letáků na úřadech či prostřednictvím ukrajinské ambasády a krajanských spolků. Podle Duškova totiž pojišťovna na část ukrajinských pojištěnců nemá přímý kontakt.

Video  Válka rozděluje rodiny  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Změnu přinesl lex Ukrajiny

Změny ve zdravotním pojištění pro Ukrajince přinesla novela zákona zvaného lex Ukrajina, která začala platit na konci června. Podle novely stát hradí uprchlíkům vyjma seniorů a dětí zdravotní pojištění nejvýše 150 dnů. Poté uprchlíci do osmi dnů musí kontaktovat svoji pojišťovnu. První Ukrajinci začali do Česka přicházet na přelomu února a března.

Oznamovací povinnost vůči zdravotní pojišťovně

  • Platí po uplynutí 150 dnů od udělení tzv. dočasné ochrany pro osoby od 18–65 let
  • Děti ve věku do 18 let – jsou nadále automaticky státními pojištěnci (povinnost se jich netýká)
  • Dospělí od 18 do 65 let – mají povinnost oznámit své ZP, jak budou hradit zdravotní pojištění
  • Dospělí nad 65 let – jsou nadále automaticky státními pojištěnci (povinnost se jich netýká)
  • Splnit ji lze na pobočkách zdravotních pojišťoven nebo elektronickými kanály, které jednotlivé pojišťovny nabídnou, a to nejpozději do 8 dní od uplynutí zákonné lhůty 150 dní
  • Klient bude muset prokázat svoji totožnost, případně přidělené číslo pojištěnce, a doložit další potřebné dokumenty dle jednotlivých životních situací  

Životní situace

Zaměstnanec

(v pracovním poměru, na dohodu o provedení práce nad 10 000 Kč měsíčně, na dohodu o pracovní činnosti od 3 500 Kč měsíčně)

Plátce zdravotního pojištění: zaměstnavatel

Oznamovací povinnost: zaměstnavatel  

 

Student ve věku 18–26 (studující na území ČR nebo na Ukrajině)

Plátce zdravotní pojištění: stát

Oznamovací povinnost: student doloží potvrzení o studiu na SS/VŠ

v případě studia na Ukrajině čestné prohlášení v ČJ potvrzující studium na ukrajinské škole  

 

Osoba, která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo o dvě a více dětí do 15 let věku

•       Plátcem zdravotního pojištění: stát

•       Oznamovací povinnost: pečující osoba

doloží rodný list nebo jiný doklad s osobními údaji dítěte (např. pas, vízum) a čestné prohlášení o vztahu k dítěti  

 

Osoba závislá na péči (invalidní/zdravotně postižená) nebo pečující o osobu závislou na péči

•       Musí se zaevidovat na Úřadu práce ČR

•       Plátcem zdravotního pojištění: stát

•       Oznamovací povinnost: osoba závislá na péči nebo osoba pečující o osobu závislou

doloží potvrzení o evidenci na Úřadu práce ČR  

 

Uchazeč o zaměstnání

Musí se zaevidovat na Úřadu práce ČR

Plátcem zdravotního pojištění: stát

Oznamovací povinnost: uchazeč o zaměstnání doloží potvrzení o evidenci na Úřadu práce ČR  

 

OSVČ

Plátcem zdravotního pojištění: pojištěnec OSVČ

Pojištěnec OSVČ platí pojistné formou měsíčních záloh na pojistné a doplatku pojistného po podání přehledu o výši daňového základu OSVČ za uplynulý kalendářní rok. Minimální záloha v roce 2022 činí 2 627 Kč.

Oznamovací povinnost: pojištěnec OSVČ

doloží kopii živnostenského listu nebo jiného oprávnění k podnikání, oznámí číslo bankovního účtu, ze kterého bude hradit pojistné

 

Osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP)

Plátcem zdravotního pojištění: pojištěnec OBZP

Oznamovací povinnost: pojištěnec OBZP

prosté oznámení této skutečnosti a následně začne platit pojistné, které pro rok 2022 činí 2 187 Kč měsíčně  

 

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

20:46
Dnes

Kreml podniká koordinovanou vzdušnou a informační operaci s cílem zničit východoukrajinský Charkov, přimět Ukrajince k útěku a vnitřně vysídlit miliony lidí před možnou budoucí ruskou ofenzívou proti tomuto druhému největšímu ukrajinskému městu nebo jinde v napadené zemi. Ve své analýze to napsal americký Institut pro studium války (ISW). Pravděpodobnost úspěchu ruského pozemního útoku proti Charkovu je však pode něj velmi nízká, pokud Ukrajina dostane rychle novou vojenskou pomoc od Spojených států.

20:36
Dnes

Dánsko poskytne Kyjevu přibližně 450 milionů dolarů v rámci memoranda o dlouhodobé spolupráci a obnově, informovalo tamní ministerstvo hospodářství.

20:22
Dnes

Policie zveřejnila video z prvních minut po nočním útoku bezpilotních letounů na Oděsu. Celkem bylo poškozeno 58 bytů ve 22 budovách.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa