Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velká zpráva ministerstva o uprchlících z Ukrajiny: Ženy s dětmi na útěku a Česko jako jednička

Autor: man, jt - 
18. července 2022
05:00

Tento týden to bude už pět měsíců od rozhodnutí Vladimira Putina (69) poslat tanky na Ukrajinu a začít tak brutální válku, která spustila masivní uprchlickou vlnu. Během ní Česko přijalo už 390 tisíc uprchlíků. Ministerstvo práce zjišťovalo, kdo že tu s námi vlastně žije

Ačkoliv se mnoho uprchlíků už vrátilo zpět na Ukrajinu nebo se přesunulo do jiné země Evropské unie, stále tu poskytujeme ochranu před ruskými útoky statisícům z nich. Ministerstvo práce a sociálních věcí během června zaslalo dotazníky všem žadatelům o humanitární dávku, kteří poskytli svůj e-mail. A získalo tak informace od více než 50 tisíců běženců.

Hlavní zjištění? Do Česka utekly především matky s dětmi a více než třetina příchozích má vysokoškolské vzdělání. Potíže sehnat si práci ale můžou mít Ukrajinci hlavně kvůli nízké znalosti češtiny.

Česko jako jednička

Z Ukrajiny uteklo od začátku války už kolem šesti a půl milionu lidí. Česko se pro ně stalo třetí nejvyhledávanější destinací. V přepočtu na počet obyvatel ale naše země jasně vede s 3646 uprchlíky na sto tisíc obyvatel. Druhé je sousední Polsko, které má 3157 uprchlíků na sto tisíc obyvatel.

Důvodem je podle studie jak vzdálenost od Ukrajiny, tak i kulturní blízkost. V Česku už navíc před válkou žilo mnoho Ukrajinců, ke kterým se tak jejich známí mohli rovnou nastěhovat

Mladí uprchlíci, třetina s vysokou školou 

Znovu se potvrzuje, že bezpečí u nás vyhledávají především rodiče s dětmi, konkrétně matky. Podle studie je v Česku 40 procent nezletilých uprchlíků, zatímco žen rovnou 44 procent.

Až v 72 procentech všech domácností bydlí právě nezletilí. Více než dvě pětiny takových domácností ale mají děti do pěti let věku. Teenagerů nad třináct let tu je naopak pouze 16 procent.

Senioři tvoří jen čtyři procenta všech uprchlíků a muži 17 procent. Takové údaje ale nemusí být zcela přesné, jelikož někteří už mohli zase odjet pryč.

Mezi dospělými Ukrajinci najdeme až 35 procent osob s vysokoškolským diplomem. To je přibližně dvojnásobek toho, kolik má Česko vysokoškolsky vzdělaných lidí. Je ale nutno dodat, že vzdělávací systém na Ukrajině je trochu odlišný, a diplom tak lze získat i po speciálním dvouletém bakalářském stupni.

Graf - nejvyšší dosažené vzdělání uprchlíků Graf - nejvyšší dosažené vzdělání uprchlíků | Data o příjemcích humanitární dávky

Neznalost češtiny

Překážkou na trhu práce i se začleněním do české společnosti je neznalost českého jazyka u 69 procent všech uprchlíků ze studie. Dobrou zprávou ale je, že valná většina z nich se učit česky chce. I přesto je už polovina dospělých Ukrajinců v Česku zaměstnaná.

Střechu nad hlavou pro uprchlíky je v Česku stále těžší najít. I tak až 44 procentům Ukrajinců bylo poskytnuto místo v solidárních domácnostech. Čtvrtina je pak v nájemních bytech a 15 procent na ubytovně.

Ani ne desetina uprchlíků bydlí v hotelech nebo penzionech. Za úspěch tak mimořádné a rychlé pomoci se dá považovat, že až tři čtvrtiny všech lidí jsou tady se svým ubytováním spokojené a neplánují své bydlení měnit.

Graf - věk uprchlíků Graf - věk uprchlíků | MPSV, Aha!

Video  Šéf obranného průmyslu pro Blesk o zbraních pro Ukrajinu: Nebudou chybět Česku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa