Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babuška se sovětskou vlajkou: Z mírumilovné Ukrajinky se nechtěně stala tváří ruské propagandy

Autor: tsv - 
17. července 2022
05:00

Ruská vláda od propuknutí invaze hovoří o válce jako o záchranné akci s cílem zbavit Ukrajinu „nacistů a zlých homosexuálů“, když proto vojáky přivítala babička se sovětskou vlajkou v ruce, velmi rychle se stala symbolem samotné „speciální vojenské operace“. V Rusku se postarší žena objevuje na poštovních známkách, pohledech, nástěnných malbách nebo i nálepkách na auto, válku sama přitom nepodporuje a Kreml zcela překroutil její úmysly. Slavná „Babuška Z“ navíc donedávna o své slávě ani nevěděla.

Socha Babušky Z v padlém Mariupolu Socha Babušky Z v padlém Mariupolu | Reprofoto Twitter

Na Annu Ivanovnu nyní mnoho Ukrajinců kouká jako na zrádkyni, a to zvláště od chvíle, kdy ruští okupanti postavili její sochu v padlém Mariupolu. Do rukou soše stejně jako na malbách připevnili vlajku bývalého Sovětského svazu. V očích Rusů Babuška Z symbolizuje sjednocení Ruské federace a Ukrajiny a posvěcuje záchrannou misi, Anna si přitom na počátku invaze spletla ukrajinské vojáky, kteří jí přinesli jídlo, s ruskými okupanty.

„Byla jsem jen šťastná, že Rusové přišli a neválčili s námi. Byla jsem šťastná, že se zase spojíme,“ vysvětlovala žena serveru BBC. Místo ruských „zachránců“ jí ale jídlo nabízeli ukrajinští obránci, kteří jí následně vytrhli sovětskou vlajku z rukou a zadupali ji do země.

Anna Ivanovna při setkání s ukrajinskými vojáky, které si spletla s Rusy Anna Ivanovna při setkání s ukrajinskými vojáky, které si spletla s Rusy | Reprofoto Twitter

Vlajka podle Anny v daném momentě nenesla žádný speciální význam. Podle ní rudá vlajka není vlajkou SSSR ani Ruska, nýbrž „praporem lásky a štěstí v každé rodině, v každém městě, v každé republice, ne praporem krveprolití, a kdokoli, kdo tvrdí opak, se plete“. „Jak bych mohla podporovat smrt svých lidí?“ pokračovala. „Moje vnoučata a pravnoučata byla donucena k odchodu do Polska. Žijeme ve strachu a teroru.“

Nejradši by ji strčili do mauzolea

Ruskému vládci by ráda dala najevo, že pochybil, když dal povel k invazi. „Kdybych mohla mluvit s Vladimirem Putinem, řekla bych mu, že udělal chybu. My, ukrajinští pracovníci, co jsme kdy udělali, abychom si tohle zasloužili?“ ptala se Anna. „My jsme ti, kdo trpí nejvíc. Teď to chápu. Vůbec jim nezáleží na místních lidech, záleží jim jen na dobývání území.“

Symbolem ruské propagandy se nedobrovolně stala ukrajinská babička Symbolem ruské propagandy se nedobrovolně stala ukrajinská babička | Reprofoto Twitter

Ivanovna se nyní kvůli své nedobrovolné slávě bojí o vlastní bezpečí. Ukrajinci jí vyhrožují nejen na internetu a její okolí ji považuje za proruskou propagandistku. „Netěší mě, že ze mě udělali slavnou,“ svěřila se. „Protože na Ukrajině mě teď vidí jako zrádkyni. Nechci žádné problémy, nechci, aby tohle lidé používali proti mně.“ Sovětskou vlajku po rozhovoru s britskými novináři raději odevzdala.

Ke zneužití Anniny identity se vyjádřil ukrajinský ministr kultury Dmytro Galko. Propaganda podle něj vždy ukazuje jen jednu stranu věci. „Je prostě nezajímá pravda,“ konstatoval s odkazem na ruskou vládu. „Nezajímá je, kdo Anna je, ani její osud. Kdyby mohli, tak by ji unesli, mumifikovali a dali ji do mauzolea.“

Symbolem ruské propagandy se nedobrovolně stala ukrajinská babička Symbolem ruské propagandy se nedobrovolně stala ukrajinská babička | Reprofoto Twitter

12:33
28. 4. 2024

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
28. 4. 2024

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Kompletní online

Video  Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa