Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Milion lidí v lockdownu kvůli čtyřem případům: Panika zasáhla „kolébku“ pandemie Wu-chan

Autor: ČTK, tsv - 
29. července 2022
11:40

Úřady v čínském městě Wu-chan nařídily uzávěru pro téměř milion lidí poté, co tam byly odhaleny čtyři případy nákazy koronavirem. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. Wu-chan je známý jako město, kde byl virus SARS-CoV-2 zaznamenán vůbec poprvé.

Lockdown se týká wuchanského předměstí Ťiang-sia. Jeho obyvatelé nebudou smět nejméně tři dny vycházet ze svých domovů, úřady zde zároveň nařídily uzavřít některé podniky a pozastavily provoz veřejné dopravy, informoval server Mirror.

Počet nákaz koronavirem a úmrtí lidí po onemocnění covidem zůstává v Číně, kde žije 1,4 miliardy lidí, ve srovnání s většinou ostatních světových zemí velmi nízký. Zatímco ale svět koronavirová opatření postupně uvolňuje a učí se s covidem žít, Čína pokračuje ve své politice nulové tolerance a přijímá extrémně přísná opatření hned při výskytu prvních několika infekcí.

V pětadvacetimilionové čínské finanční metropoli Šanghaji skončila v červnu dvouměsíční přísná uzávěra, která poznamenala ekonomiku regionu a vyvolala stížnosti u místních obyvatel kvůli problémům s dodávkami potravin a podmínkám v karanténních centrech.

Ve dvanáctimilionovém Wu-chanu byly před dvěma dny při pravidelném testování zjištěny dva případy covidu-19. Další dva případy pak byly odhaleny mezi blízkými kontakty nakažených. Žádný z infikovaných neměl příznaky nemoci.

Wu-chan se stal počátkem roku 2020 prvním místem na světě, kde byl ohlášen výskyt nového koronaviru. Tento týden byly v časopisu Science zveřejněny dvě nové vědecké studie, podle nichž existují přesvědčivé důkazy o tom, že se koronavirus přenesl na lidi na wuchanském tržišti, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata.

Čínská vláda tuto verzi již dříve opakovaně zpochybnila a tvrdila, že virus pocházel ze zahraničí, možná z dovezených mořských plodů, či dokonce z americké laboratoře. Bývalý americký prezident Donald Trump zase prohlašoval, že má důkazy o úniku koronaviru z virologické laboratoře sídlící ve Wu-chanu.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Kompletní online

Podle nových studií byl koronavirus přítomen v tělech živých savců prodávaných na tržišti ve Wu-chanu koncem roku 2019. K přenosu dvou různých variant koronaviru na lidi, kteří na tržišti pracovali a kteří tam nakupovali, došlo při dvou příležitostech v listopadu a v prosinci 2019, konstatovali vědci.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o letní vlně covidu-19  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

frantacizek ( 30. července 2022 07:10 )

ono tohle, co tady čajna rozjela na konci toho roku 2019, v kombinaci s energo vydíráním Vladimira Vissarionoviče z Kremlu, v konečném důsledku jen urychlí to, co se mělo stát už dávno, ale nikdo po tom nechtěl sahat, protože šlo o znásilňování asijské levné práce, tzn. outsourcing. To, co se dodávalo z asijských zemí se bude vyrábět lokálně v Evropě (huráá z dlouhodobého hlediska určitě výhodné), energie jsou na maximu, lidé jsou zvyklí na vyšší ceny, které tento krok aspoň zkraje budou provázet (pak to trochu zlevní díky plnému přechodu na green deal, ale jako dovoz z Asie to levné nebude nikdy díky dražší ceně práce v Evropě samo, ale to nevadí, platy tady porostou ruku v ruce s tím a hlavně můžeme cenu srážet pozdějším obnovením dovozu z ASie, ale za ještě nižší ceny - komouši si budou muset ukrojit z rabbatu zkrátka, protože tu cenu za práci při výrobě, s tou už nepohnou, museli by v tom svém teritoriu nastolit otrokářství), nic tomu nebrání. Evropa ztoho vyjde nakrátko nevýhodně - dovážený LNG nejen z USA, ale i Azerbajdžánu, případně Kataru za vyšší ceny, ale totálně to zabije komouše na tom Východě. Kdo naopak posílí je USA, ti na tom budou vydělávat všude na světě, jakože to teritorium jihozápadní Asie už třeba s plynem od covidové doby doslova zaplavili. co tohle ničení socialistického snu Východu může ale přinést, to je 3. světová válka..kdo se nad tím zamyslí..

frantacizek ( 30. července 2022 06:40 )

no kdyby to bylo tak jednoduché, jak soudíš, soudruhu, bylo by konečným řešením uzavřít diplomatický styk s USA. Ale bohužel problém je historicky jinde, a sice v tom, že soudruzi jsou špindíry od nepaměti, a protože si tuhle dovednost předávají z generace na generaci, ty čínské mory jim vznikají na těch mokrých trzích pravidelně (viz. SARS už v roce 2002, od té doby vyrobili ještě tuším jednu lokální pandemii pouze v asijském teritoriu, proto to sem k uším vás, evropských soudruhů, nemuselo dolehnout, že se soudruzi-kolchozníci z asijské družební buňky zase s něčím krom vlastního intelektu perou) a už se tím dostali i našim medikům do učebnic na lékařských fakultách u nás..

frantacizek ( 30. července 2022 06:32 )

soudruzi v čajně si už jistojistě našli nového třídního nepřítele - imperialistický svět nahradil jimi vlastní vyprodukovaný mor.. dost to na to vypadá..Tak ať tu válku soudruzi vyhrajete, a to i na úkor ekonomického růstu

trintin ( 29. července 2022 13:47 )

Jestli se Číňanům nepodaří od kolébky odehnat sudičky z CIA, budou tam mít neustále další varianty viru?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa