Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příznaky covidu se objeví už po dvou dnech, odhalili vědci. A proč je důležité krýt si nos?

Autor: tsv - 
6. února 2022
05:00

Příznaky covidu se mohou projevit už během prvních dvou dnů od nákazy, odhalila nová britská studie. Výsledky výzkumu do toho přinesly ještě několik dalších zjištění. Antigenní testy fungují lépe, než se předpokládalo, a v nose se hromadí větší virová nálož než v puse. Tým expertů také zřejmě brzy přijde na důvod, proč tak velké množství lidí ani nezjistí, že se nakazilo koronavirem.

V londýnské nemocnici lékaři úmyslně nakazili 36 mladých zdravých lidí původní verzí koronaviru, který se poprvé objevil v čínském Wu-chanu. Věk dobrovolníků se pohyboval mezi 18 a 29 lety a nikdo z nich si dosud covidem neprošel. Vědci skupinu na čtrnáct dní zavřeli do nemocniční izolace a zkoumali, jak se u nich nemoc začne vyvíjet. Překvapivě ale po vystavení viru onemocnělo jen 53 procent z nich.

Podle autorů studie by fakt, že se virus uchytil jen u poloviny dobrovolníků, mohl vědcům pomoct v dalším bádání. Na základě výsledků by se totiž zřejmě dalo konečně odhalit, proč po světě kráčí tak významné množství lidí, kteří se o tom, že se nakazili, nikdy ani sami nedozvědí.

Pozor na nos

Poté, co lékaři dobrovolníkům nakapali malé množství viru ve formě kapek do nosu, začalo během dvou dnů vykazovat lehké až středně těžké příznaky nachlazení 16 z nich. Většinou se jednalo o rýmu, kýchání nebo bolest v krku, ani jeden se však nepotýkal s těžkým průběhem nemoci.

„Virus jsme u nich začali detekovat velmi krátce potom, co jim byl podán – během dvou dní. Nejprve v krku a pak v nose, kde se rychle množí,“ řekl profesor Chris Chiu, který studii vedl. Lidé s velmi nízkou detekovatelnou hladinou viru v těle se podle jeho slov našli i mezi jinak bezpříznakovými dobrovolníky, což by mohlo naznačovat určité procesy imunitního systému, díky kterým se symptomy nakonec neprojevily.

Největší virová nálož se u nakažených nahromadí v nose, potvrdil výzkumný tým. Kapénky z nosu tak představují mnohonásobně vyšší riziko přenosu viru na ostatní než ty z pusy. Experti v reakci na zjištění upozornili na to, jak je důležité mít během pohybu na veřejnosti správně nasazenou roušku, kterou si mnozí často zakrývají jen ústa.

Výsledky studie provedené na lidech nakažených původní verzí viru by se měly vztahovat i na ostatní mutace včetně delty a omikronu. „Deltu a omikron jsme nezkoumali, takže můžeme jen spekulovat. Co ale víme na základě toho, co jsme viděli v terénu, je, že tyto viry se šíří velmi rychle a množí se velmi rychle, takže předpokládáme, že podobné výsledky výzkumu budou platit i pro ostatní varianty,“ řekl pro server DailyMail spoluautor Andrew Catchpole.

Antigenní testy nejsou k zahození

Studie dále potvrdila, že nemalou virovou nálož, která by mohla potenciálně vyústit v přenos nemoci na dalšího člověka, lze v laboratoři odhalit i devět nebo dvanáct dní po prvotní nákaze. Zda je člověk infekční, navíc dokáže velmi efektivně určit i antigenní test, hlásí autoři výzkumu.

„Tato data potvrzují, až jak nápomocné jsou antigenní testy a jak je důležité mít zakrytý obličej v zalidněných uzavřených prostorách,“ shrnul náměstek ministra zdravotnictví v Anglii profesor Jonathan Van-Tam. „Tyto studie představují velkou výhodu, protože čas, po který je člověk vystavený viru, je přesně znám. Tím pádem věci jako doba mezi vystavením a vyloučením viru může být adekvátně určena.“

„Tato důležitá studie poskytla další klíčová data o covidu a o tom, jak se šíří, což je pro nás zásadní. Zjišťováním dalších informací o viru můžeme zlepšit svůj postoj,“ řekl na závěr Van-Tam. „Takové studie budou důležité do budoucna, jelikož urychlí vývoj vakcín a léků ‚příští generace‘.“

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

radsab ( 6. února 2022 16:48 )

Jardo, hoď se do skafandru, napusť si vanu Savem, vyluhuj se a hlavně nepřemýšlej nahlas.

snehulak ( 6. února 2022 15:04 )

Ti britští vědci byli vždycky pár kroků před našimi. Se divím, že ani oni dodnes neobjevili jak na ten covid.

Bleskoska ( 6. února 2022 12:36 )

Co to tady čtu "Obsah příspěvku připomíná spam, nejdříve musí být schválen admi­nistrá­torem­..."? Ony mnohé články s dojemnými příběhy také působí jako podvrh. To jen pro vyjasnění .

Bleskoska ( 6. února 2022 12:24 )

Ta expertka na úvodním obrázku, jak se chytá za hlavu a roušku má pod bradou, to je pacientka, zdravotní sestra nebo paní ze špitálních informací na polední pauze?

newdawn ( 6. února 2022 11:57 )

Nakažlivost 9-12 dní? Vždyť izolace je jen 5 dní...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa