Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Panika před olympiádou: Peking zavřel kvůli dvěma případům celé čtvrti. Sportovci nesmí z hotelů

Autor: tsv - 
31. ledna 2022
12:15

Peking v rámci příprav na páteční start letošních zimních olympijských her zpřísňuje víc než kdy dřív. Čína se již několik měsíců drží politiky nulové tolerance a každý nový případ covidu důkladně prověřuje, tentokrát ale zašla do extrému, když se rozhodla uzavřít několik pekingských čtvrtí kvůli dvěma nakaženým. Olympijští sportovci jsou zamčení v hotelech obklopených ochrannými zdmi a všichni místní musí podstupovat preventivní testování na covid.

Severně od centra Pekingu bylo zavřeno hned několik čtvrtí poté, co laboratoře odhalily dva nové případy covidové nákazy. Za víkend se ve městě nakazilo celkem 12 lidí, řekl tisku Pchang Sing-chuo, viceprezident pekingského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Mezi sportovci a dalšími, kteří do sobotního večera přijeli do země kvůli hrám, bylo případů nákazy víc. Z více než osmi tisíc mělo pozitivní test 211 lidí, napsal server The Guardian.

Z domu nově nesmí vycházet například obyvatelé pekingské čtvrti Čchao-jang. Čínská vláda tímto chce zajistit, že se nákaza koronavirem nerozšíří dál. Hlavní město ze stejného důvodu vytvořilo v uzamčené čtvrti 19 nových testovacích míst, kde se místní budou muset nechávat testovat každý den až do pátku.

Ve městě se dosud uskutečnilo už několik „testovacích kol“, v rámci kterých si museli pro svůj test dojít všichni bez výjimky.

Vězení pro sportovce

Účastníci her a jejich týmy se musí během svého pobytu v Číně izolovat od veřejnosti. Dny tráví ve speciálně vybraných hotelech, kolem kterých byly dočasně vybudovány ochranné zdi. Po olympijské vesnici mohou cestovat jen v předem určených vozidlech. Veřejnost má přísný zákaz vstupu do hotelů a na jednotlivá sportoviště, závodů se ale nakonec bude moct zúčastnit omezený počet diváků.

Kdykoli se někdo z „olympijské bubliny“ nakazí koronavirem, musí okamžitě nastoupit do izolace v místní nemocnici nebo jednom z karanténních hotelů. Nemělo by se tak stát, že se nákaza rozšíří mezi ostatní sportovce.

Video  Jak vypadají sportoviště na ZOH v Pekingu? Nová hala pro rychlobruslení  - iSport TV
Video se připravuje ...

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hirenaa ( 31. ledna 2022 22:07 )

rozumny clovek tam nepojede, cina je zlo

NovyZakon ( 31. ledna 2022 19:21 )

Ty jsi vězeň své hlouposti. Ale v Česku nejsi jediný, nic si z toho nedělej-)

NovyZakon ( 31. ledna 2022 19:20 )

Nauč se aspoň chodit na běžkách nebo tahat sáňky a potom hodnoť olympioniky, nýmande .....

lucie13 ( 31. ledna 2022 17:13 )

Ať si to tam užijí, to čínské vězení. Dokud se lidi nepostaví tomuto covid fašismu, tak se nic nezmění.

Stano1963 ( 31. ledna 2022 12:53 )

Čína má přiznaných 986 nakažených za 14 dnů, jako zdroj nákazy uvádí například balíky ze zahraničí, tomu nevěří snad ani v Číně. I Kuba má přes milion nakažených, Čína přiznala 106 tisíc....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa